Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Dead Slow Ahead / Plutire la viteză minimă

Mauro Herce,  France, Spain 2015 74'

Producer: Ventura Durall, Jasmina Sijerčić, Alayon Jose

Film Presentation:
Regizorul Mauro Herce a petrecut mai bine de două luni la bordul unui cargobot care traversează impasibil Atlanticul, cu un echipaj format în mare parte din filipinezi, filmându-i, de regulă, la planuri largi, accentuându-le calitatea de pioni. Debutul lui Herce în lungmetraj, DEAD SLOW AHEAD, este un documentar poetic și distopic, ce reverberează idei moderniste despre munca dezumanizantă și alienantă din societatea post-industrială, prin compoziții abstracte suprarealiste, stilizate printr-un ecleraj fluorescent, printr-un soundscape mecanic, angoasant și amenințător, și prin tropi de SF. Nu e nimeni pe punte care să admire peisajele marine copleșitor de frumoase. Toți sunt undeva la un nivel inferior, muncind. Auzim pe cineva încercând să ia legătura prin telefon cu cei de acasă - o nesatisfăcătoare urmă a unei civilizații nevăzute. În contrapunct, mentenanța sisifică a acestui monstru acvatic, vast și omniprezent, eclipsează posibilitatea oricărei interacțiuni umane. Izolarea echipajului abrutizat de pe acest vas în continuă mișcare, dar pe care viața e în suspensie, e redată senzorial ca o experiență de transă hipnotică, ce trimite alegoric la soarta în derivă a capitalismului.
Festivals/Awards:
Special Jury Prize Cineasti del Presente - Locarno IFF (2015), Best First Feature Film – DocLisboa IFF, Best Documentary Award – Jihlava IFF (2015), Honorable Mention - Seville European Film Festival (2015), Best Editing Award - Janela Intl. de Cinema do Recife (2015), SXSW Festival (2016), Crossing Europe (2016), La Rochelle IFF (2016), San Francisco IFF (2016), Jeonju IFF (2016)
Director's Bio-Filmography:
MAURO HERCE (n. 1976, Spania) a studiat inginerie la Univeristatea Politehnică din Catalonia și arte plastice la Universitatea din Barcelona. După absolvire, a urmat cursurile Facultății de Film din San Antonio de los Baños (Cuba) și apoi pe cele ale École nationale supérieure Louis-Lumière (Paris). A lucrat ca director de imagine și scenarist la peste douăzeci de filme, printre acestea numărându-se ARRANYOS (2012, regizat de Eloy Enciso), selecționat la Locarno Film Festival, și O QUINTO EVANXEO DE GASPAR HAUSER (2013, regizat de Alberto Garcia), câștigător al Premiului FIPRESCI la Rotterdam IFF. DEAD SLOW AHEAD reprezintă debutul său regizoral în documentarul de lungmetraj.
Media: