Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Red Dust / Praful roșu

Ilona Kacieja,  UK 2013 16'

Producer: Ilona Kacieja

Film Presentation:
Red Dust este un documentar creativ, dar realist, realizat în stil jurnalistic, despre drepturile ecologice. Este povestea companiei Ravenscraig Steelworks din North Lanarkshire, Scoția, referitoare la bolile cauzate de poluare de care au fost afectați și încă suferă foștii muncitori, locuitorii și copiii acestora. Filmul dorește să vină în ajutorul acestor oameni oferindu-le o voce. Prin intermediul confesiunilor localnicilor descoperim că oamenii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă și că îmbolnăvirile persistă, deși nu ar trebui. Documentarul dezvăluie faptul că terenul Ravenscraig Steelworks ar putea să fie încă contaminat. În mod paradoxal este cel mai mare proiect european post-industrial de regenerare.
Festivals/Awards:
Best Short Documentary, CBFF 2014 Un Certain Regard Award, Van D'Or London 2013 Bafta New Talent Nominated Best Factual Grierson Best British Film Award Best Student Documentary 2013
Director's Bio-Filmography:
Ilona Kacieja este absolventă a Universității de Artă din Edinburgh. A început să facă film în 2007 când a finalizat primul său documentar. Munca sa ca sociolog a făcut-o să reflecteze la condiţiile sociale şi de mediu. Filmele ei documentare au fost inspirate şi influenţate de studiile în ştiinţe sociale. Pe langă filme, îi face placere și să picteze.
Media: