Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

ESPERANTO. CHILDREN OF WATER. BRETANIA, SENEGAL, GUADELOUPE, MAROC. / ESPERANTO. COPIII APEI. BRETANIA, SENEGAL, GUADELUPE, MAROC.

Alexis Even,  France 2012 102'

Producer: Cecile Ruiz

Film Presentation:
Arthur, Rachid, Stanislas si Clyd traiesc in cele 4 colturi ale Atlanticului. Desi au doar 10 ani, ei incearca sa salveze mediul in care traiesc. Fac o ancheta de teren si se confrunta cu probleme ecologice majore legate de tara lor. Realitatea lasa apoi loc fictiunii, cand fiecare devine actor intr-o poveste inedita. Toti sunt uniti de aceeasi grija majora: salvarea bunul lor cel mai de pret - APA. Fiecare dintre cele 4 episoade ale serialului ESPERANTO, COPIII APEI prezinta un copil care se confrunta cu o problema legata de apa, in Bretania, in Senegal, in Maroc si in Guadelupa: Artur si algele verzi; Stanislas si padurea de mangrove; Rachid si seceta; Clyd si coralii. In fiecare etapa a periplului nostru, intalnim, asadar, cate un copil care il interpreteaza pe Esperanto (tanarul si cutezatorul razboinic pe care Zeita Akvon il trimite in tinuturi indepartate pentru a ajuta popoarele lumii sa-si salveze apele aflate in pericol). Cine este copilul? Cum este viata lui? La ce viseaza el? Cum isi imagineaza lumea? Atatea intrebari care-si vor gasi raspunsul vizionand documentarul ESPERANTO, COPIII APEI. Mesajul filmului este acesta: fiecare dintre copii poate fi un Esperanto, un erou care salveaza Terra, planeta albastra. Documentarul este prezentat in premiera in Romania, fiind lansat in Franta in 22 martie anul acesta, de ziua mondiala a apei. ESPERANTO, COPIII APEI. Clyd si coralii - Guadelupa / 26' Problema: disparitia coralilor Amenintate de deversarile reziduale in ocean, constatam o degradare rapida a ecosistemelor coraliene. Adevarate schelete de ecosisteme remarcabile, recifele coraliene sunt locul de dezvoltare a numeroase specii de pesti si sunt cele care protejeaza litoralul de cicloane. In Guadelupa, copiii descopera si pun in scena povestea «Vraja semintei albe » si pericolul in care se afla poporul lui Pedro si Koro.
Director's / Curator's Statement:
Bretania. Arthur si alegele verzi. Senegal. Stanislas si Padurea de mangrove. Guadelupa. Clyd si coralii. Maroc. Rachid si seceta.
Media: