Good morning, world! (Indonesia, India, Egipt, Oman, Australia, Peru, Siria, Bolivia) / Diminetile lumii (Indonezia, India, Egipt, Oman, Australia, Peru, Siria, Bolivia)
Charles-Antoine De Rouvre,
|
France
|
,
|
2008
|
,
|
104'
|
Producer: Xavier Vaire
Film Presentation:
Bolivia
O dimineață în Bolivia. Bine ați venit la 3800 m altitudine, pe cel mai mare lac din America de Sud. Lacul Titicaca este pentru indienii din Anzi leagănul primului incaș născut din apele sale. ”Insula Soarelui” este un loc sacru, ca pe timpul imperiului. O legendă locală autohtonă spune că cei dintâi locuitori ai regiunii aveau șase degete și se numeau uros. În zilele noastre, îi numim uros pe cei care trăiesc pe insule plutitoare făcute din trestii. Unde dorm și cum se trezesc descendenții incașilor? Cum încep ei ziua când trăiesc pe o insulă atât de uimitoare? Cum ajung copiii la școală?
Siria
O dimineață în Siria. Bine ați venit într-o oază din inima deșertului sirian. Orașul Tadmor este mai cunoscut sub numele vechii cetăți romane pe care o adăpostește: Palmyra. La o aruncătură de băț de orașul modern, descoperim minunatele ruine și crângul de palmieri care servește drept loc de joacă pentru copiii din oraș. Cum fac ei ca să nu se piardă în acest labirint de pietre vechi și de grădini umbroase? Oare trebuie să dea o mână de ajutor la irigarea palmierilor? Nu e aceasta o bună ocazie pentru ei să împartă cu tatăl lor o bucată de pâine înmuiată în ulei de măsline?
Peru
O dimineață în Peru. Bine ați venit în orașul amazonian Iquitos, cel mai mare oraș din lume accesibil doar cu vaporul sau cu avionul. Cartierul Belen e un cartier modest supranumit Veneția Amazoniei. În timpul inundațiilor anuale ale fluviului Amazon, cartierul dispare sub apele fluviului și atunci toată lumea se deplasează cu barca. Pentru copiii din Belen, ce poate fi mai firesc decât să mergi la școală cu barca? Populația orașului e un amestec de locuitori ai Amazoniei și ai țărilor limitrofe. Cum se amestecă practicile și tradițiile moștenite de la amerindieni și de la locuitorii acestui oraș în Amazonia?
Egipt
O dimineață în Egipt. Bine ați venit în capitala Cairo, o metropolă gigantică cu mai bine de 17 milioane de locuitori. În inima celui mai mare oraș din Africa, se ascunde un cartier care adăpostește una dintre cele mai vechi piețe din lume. Souk-ul Khan El Khalili, construit în 1382, este un veritabil labirint de străzi, de dughene de tot felul și de ateliere de meșteșugari. De ce să nu ne abatem puțin din drumul spre școală și să trecem prin souk? Mai ales când tata e deja la magazinul lui și cunoaștem fiecare străduță ca-n palmă...
Indonezia
O dimineață în Bali. Bine ați venit pe această insulă indoneziană situată între insulele Java și Lombok. Bali prezintă originalitate prin faptul că este singura insulă din Indonezia care a rămas, în esență, hindusă. Frumusețea peisajelor constă în multitudinea de orezării în terase și ineditul templelor. După ce au fost treziți de mama lor cu multă blândețe, la ce vânzător ambulant se vor duce copiii ca să ia micul dejun? Mergând spre școală în grupuri mici, oare o vor lua pe scurtătură prin orezării ca să aducă jertfă într-un templu înainte de a-și relua drumul obișnuit?
Australia
O dimineață în Australia. Bine ați venit pe plajele din Queensland. Coasta de Aur a Queenslandului este un colț de rai pentru îndrăgostiții de natură și plajă. Pentru unii australieni, surfingul este mai mult decât un sport, e un mod de viață. Părinți care s-au decis să locuiască la câțiva metri de plajă profită de diminețile însorite pentru a-și duce copiii la surfing înainte de școală. La ce oră se trezesc ei și ce mănâncă înainte de a ”ataca” primele valuri?
India
O dimineață în Ladakh, regiune situată la granița dintre Munții Himalaya și Karakorum. Bine ați venit la Tiktse, 3500m altitudine, sătuc pe acoperișul lumii, acolo unde se află o mânăstire celebră cu călugări cu bonete galbene și novici care se grăbesc să ajungă la cursurile de tibetană. Toată lumea este la ora de rugăciune... Iarna ține 8 luni și vara 4 luni, condițiile de viață sunt grele... Copiii își ajută părinții la muncile agricole și la creșterea caprelor și iacilor. Între acești munți de mai bine de 6000m înălțime și aceste câmpii verzi cu culturi de orz și de grâu, cum mergem la școală? Oare copiii primesc la micul dejun tot ceai cu un sărat?
Oman
O dimineață în Oman. Bine ați venit în Muscat, capitala acestui Emirat din sudul peninsulei arabice – la granița cu marea căreia îi dă numele. Orașul Muscat și portul său numără 600 000 de locuitori. Urbanismul respectă tradițiile arhitecturii arabe: fără imobile înalte și acoperișuri înclinate, cu străzi curate și construcții de culoarea nisipului sau albe. E capitala cea mai mică din lume, dar și cea mai călduroasă, cu temperaturi de 45˚C din mai până în august, care nu coboară iarna decât rareori sub 25˚C. Ce educație primesc copiii din Oman? Care sunt condițiile de viață ale acestor copii? Cum se roagă ei dimineața? Cum se îmbracă atunci când merg la școală?
Festivals/Awards:
Laureat du Trophee du 1er Scenario du CNC; Grand Prix Audiovisuel du Festival de Biarritz
Director's / Curator's Statement:
Indonezia
India
Egipt
Oman
Australia
Peru
Siria
Bolivia