Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Love Is Potatoes / Dragostea înseamnă cartofi

Aliona van der Horst,  Netherlands 2017 90'

Producer: Frank van den Engel

Film Presentation:
Deşi au trecut mai multe decenii de atunci, Love is Potatoes atinge un subiect încă foarte dureros în regiune, viaţa sub regimul lui Stalin. Întorcându-se în Rusia natală a mamei sale, de unde are doar puţine amintiri, regizoarea descoperă o traumă trăită de generaţii. Paginile din jurnalul mamei, fimările observaţionale ale împrejurimilor şi interviurile cu familia şi vecinii relevă un sentiment persistent de frică. Animaţiile emblematice alb-negru pătate de roşu-sângeriu încearcă să exprime prin imagini ceea ce mintea nu a trăit. Love is Potatoes se dovedeşte o privire atentă și nuanţată în modurile paradoxale şi conflictuale în care istoria este ţinută minte și înrădăcinată în individ. Acumulată în sine şi lăsată ca moştenire. O rană ce trebuie vindecată colectiv.
Director's Bio-Filmography:
Aliona van der Horst s-a născut în Moscova, Rusia, în 1970. A studiat literatură rusă la Universitatea din Amsterdam şi cinema la Academia Olandeză de Film şi Televiziune. Şi-a început cariera în 1997 cu filmul multi-premiat The Lady with the White Hat. Love is Potatoes este cel mai personal film al ei de până acum.
Director's / Curator's Statement:
"Chiar dacă nu am trăit vreodată în Rusia... pot simţi un soi de frică. De parcă aş fi un nimic. De parcă cei la putere ar putea face orice ar vrea din mine." (Aliona van der Horst, regizoarea)
Media: