Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

If Only There Were Peace / Măcar de-ar fi pace

Carmine Grimaldi, Deniz Tortum,  Turkey 2017 30'

Producer: Laura Dean

Film Presentation:
Sub pretextul unui making-of amuzant din culisele unei producţii de amatori care filmează o melodramă despre conflictul dintre turci şi kurzi, filmul analizează cât se poate de serios situaţii în care originea cuiva devine motiv de persecuţie. În exerciţiul de metatextualitate diegetică, regizorii selectează mai multe duble ale unor secvenţe din producţia de amatori şi le introduc în propriul film. Fiecare dublă adaugă semnificaţii suplimentare contextului, iar rezultatul este o structură multistratificată, care permite analiza profundă a unui fenomen actual şi îngrijorător. Trăim vremuri când originea poate deveni motiv de fugă, fie în interiorul propriei ţări (partizanii kurzi ascunşi în munţi) fie în ţări străine (refugiaţii sirieni).
Festivals/Awards:
Best Short Documentary, Dokufest 2017
Director's Bio-Filmography:
Deniz Tortum este regizor şi artist media. A absolvit Studii Media Comparative la MIT. Debutul său în lungmetraj, Zayiat, a fost selectat la festivaluri internaţionale, inclusiv la SXSW. Este bursier al Centrului pentru Studii Cinematografice de la Harvard şi director de creaţie la Virtual Collaboration Research. Carmine Grimaldi este regizor şi scriitor. Filmele sale au fost selectate la numeroase festivaluri, iar anul trecut publicaţia Filmmaker Magazine l-a nominalizat pe lista 25 de noi feţe ale cinema-ului independent. Are un doctorat de la Universitatea din Chicago, iar în prezent urmează studii postdoctorale la Centrul de Ştiinţe Umaniste al Universităţii din Wisconsin.
Director's / Curator's Statement:
"Nu e un film de război, ci un film de pace. Sper că va contribui la instalarea păcii. Dacă va vrea Dumnezeu. Dar nu prea cred." (regizorul filmului din documentar)
Media:
World sales: