Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Taste of Cement / Gust de ciment

Ziad Kalthoum,  Germany, Lebanon, United Arab Emirates, Syria, Qatar 2017 85'

Producer: Tobias Siebert, Ansgar Frerich, Eva Kemme

Film Presentation:
Poți părăsi zona de război, însă nu ești niciodată cu adevărat departe de ea. Poetic într-un mod aparte, Taste of Cement contestă ideea că drumul unui refugiat se termină îndată ce ajunge în siguranță. Adoptând o estetică stilizată, filmul urmăreşte un grup de lucrători în construcții sirieni în Beirut, copleșiți de oboseala rutinei zilnice, care devine oboseală mentală sub greutatea psihologică a războiului. Ei lucrează pentru a construi un oraș ce le este inaccesibil, în timp ce propriile lor orașe sunt distruse. Trăiesc sub pământ, cu interdicţie de a ieşi în spațiul public după ora 19, urmărind cu sprâncene brăzdate ultimele știri de acasă. Naraţiunea în voice-over și mixajul sonor imersiv ne absoarbe în mintea personajelor. Fiecare lovitură de ciocan răsună ca un foc tras de tanc, fiecare nou strat de ciment curge ca valurile mării, fiecare tunet răpăie ca o mitralieră. Viața capătă o aură onirică, de irealitate. În răsucirea betonierei unde susul ajunge să fie jos şi josul sus, războiul devine o experiență nesfârșită care infiltrează permanent mintea.
Festivals/Awards:
Best Feature Documentary, Visions du Réel 2017 Special Jury Mention - Valletta Film Festival 2017 Grand Prix for the Best Feature Documentary - Mediteran Film Festival 2017
Director's Bio-Filmography:
Ziad Kalthoum (n. 1981) a absolvit studii de film; a lucrat ca asistent de regie la mai multe filme, seriale și programe de televiziune. În 2011, a regizat primul său scurtmetraj documentar, urmat de primul lungmetraj care povestește schizofrenia vieții de zi cu zi și întâlnirile pe care el le are în timpul serviciului militar în armata siriană și rolul său de asistent de regie în timpul filmărilor.
Media: