Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Dum Spiro Spero / Dum Spiro Spero

Pero Kvesić,  Croatia 2016 52'

Producer: Nenad Puhovski

Film Presentation:
Pero Kvesić este foarte bolnav; după ce a fumat aproape toată viața, doar douăzeci la sută din plămânii lui au mai rămas funcționali și fiecare respirație este un efort de supraviețuire. Cu toate acestea, cum spune și titlul, ‘cât timp respir, sper’. O experiență subiectivă, imersivă, văzută prin perspectiva protagonistului, Dum Spiro Spero folosește umorul sec și comedia neagră, într-o ilustrare a modului în care oamenii din Balcani abordează idea de moarte sau boală gravă. Kvesić - un exemplu de perseverență în păstrarea demnității și a autodeterminării - ne prezintă prin respirația șuierătoare și înaontarea lentă prin locuință o lume înconjurătoare care se strânge tot mai mult în jurul lui.
Festivals/Awards:
Croatian Film Days 2016 - Grand Prix; Vedran Šamanović Award - Pula Film Festiaval 2016; Liburnia Film Festival 2016 - Best Film;- International competition; La Cabina (Spain) - Best Documentary Film; Festival dei popoli (Florence, Italy) - Best Mid-Lenght Documentary
Director's Bio-Filmography:
Pero Kvesić (n.1950, Zagreb) licențiat în sociologie și filosofie, lucrează ca redactor șef la mai multe reviste; a publicat volume de proză, colecții de poezie și romane ilustrate pentru copii și a scris scenarii pentru seriale de televiziune, filme și seriale documentare. „Dum spiro spero” este debutul său ca regizor.
Media: