Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Istoric

 

În 2009, ASTRA FILM a creat ASTRA FILM JUNIOR, programul educaţional pentru copii, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce văd”. ASTRA FILM oferea astfel o premieră naţională: ASTRA FILM JUNIOR, un program de documentare pentru copii.

În 2010, am lărgit acest program adresându-ne şi liceenilor care au răspuns afirmativ iniţiativei noastre. Dovada: peste 10.000 de elevi, din tot judeţul Sibiu, au participat la primele două ediţii AFJ. Astfel, ASTRA FILM JUNIOR a devenit un festival de sine stătător.

Programul Astra Film Junior 2010 s-a desfăşurat în două etape: 6-11 septembrie când a avut loc Tabăra de film de animaţie şi 13-15 octombrie când au avut loc proiecţii de film documentar pentru elevii de şcoală primară şi liceeni.

ASTRA FILM JUNIOR 2011 a propus un program complex:

- un proiect pilot adresat preşcolarilor.

- elevilor de şcoală primară, 2 seriale documentare de succes “Dimineţile lumii” - descoperirea unor noi culturi si civilizaţii - şi „Cum se fabrica”- descoperirea modului în care sunt fabricate produsele din viata de zi cu zi, un concurs de desen, cu desene inspirate din filmele vizionate, cu premii constând în cărţi educative de la Editura Corint Junior.

- liceenilor, prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, realizată de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est; proiecţia unui film care prezintă o şcoală inedită din Anglia, Summerhill, unde dezvoltarea emoţionala a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea, proiecţie urmată de discuţii şi dezbateri pe tema "şcoala ideală", moderate de Răzvan Pop, lider de tineret.

Ca urmare a succesului programului AFJ 2011, ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare, proiectul AFJ fiind solicitat să fie desfăşurat la nivel naţional în aprilie 2012, în cadrul programului „Şcoala altfel”, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi (având co-organizatori în aceste oraşe toate Institutele Franceze din ţară) şi Deva.

Astra Film Junior a fost premiat în 2012 la Gala Societăţii Civile, obţinând locul II la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare din 24 de proiecte naţionale înscrise.

Ediţia din 2012  a ASTRA FILM JUNIOR a avut noi dimensiuni educative faţă de ediţia precedentă. Pe lângă educaţie vizuală, cinematografică şi culturală, la AFJ 2012, elevii au avut parte şi de educaţie ecologică prin filmul documentar. Participanţii au dobândit noţiuni primare privind interacţiunea oamenilor cu mediul şi despre cum apar şi cum pot fi rezolvate problemele legate de APĂ la nivel global.

ASTRA FILM JUNIOR 2012 a propus:

Pentru elevii de școală primară și pentru elevii de gimnaziu, două seriale de succes având ca temă APA:

   - ESPERANTO, COPIII APEI (4x26’) producție GEDEON PROGRAMMES FRANȚA, 2012 – film documentar prezentat în premieră în România, fiind lansat în Franța în 22 martie 2012, de ziua mondială a apei (filme dublate în limba română).

   - CUM SE FABRICĂ? (4x24’) producție MAJ PRODUCTIONS CANADA – episoade care abordează și teme legate de APĂ  (filme dublate în limba română).

   - Un concurs de desene pentru copiii de școală primară, pe tema apei și un concurs de mesaje ecologice privind protecția apei, pentru elevii de gimnaziu – desene și mesaje care s-au primit doar în peturi BUCOVINA de 0,5 în ideea de a recicla sticlele de apă date copiilor la Festival și de a-i implica într-un proiect numit ReciclART – de construire a unor obiecte de artă realizate din peturi

Pentru liceeni

   - Un program DISCOVERY – prezentarea proiectului "Școala Discovery" realizată de un reprezentant Channel Director Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA;

   - Proiecția filmului CHEMERICAL – redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min), care vorbește despre toxicitatea chimicalelor conținute de produsele cosmetice și de detergenții pentru curățenie și menaj.

Cea de-a V-a ediţie ASTRA FILM JUNIOR a avut loc între 14 şi 17 octombrie 2013 la Sibiu, în cadrul ediţiei aniversare 20 de ani de ASTRA FILM FESTIVAL - Festivalul internaţional de film documentar, unul dintre cele mai prestigioase şi mai interesante festivaluri de film din Europa, cel mai vechi festival internaţional din ţară

ASTRA FILM JUNIOR 2013 a avut ca temă JOCUL – atât de necesar dezvoltării lor psihologice, sociale, emoţionale, fizice şi cognitive. Astra Film Junior a propus copiilor ca, prin intermediul filmului documentar, să afle mai multe despre cum se joaca copiii din lumea întreagă, dar şi despre cum sunt realizate jucăriile.

Ediţia din 2013 s-a adresat următoarelor categorii de vârstă : elevilor de şcoală primară, elevilor de gimnaziu şi liceenilor.

ASTRA FILM JUNIOR 2013 a propus:

Pentru elevii de şcoală primară şi pentru elevii de gimnaziu, au fost prezentate trei seriale de succes având ca temă JOCUL:

  - HAI SĂ NE JUCĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANŢA – film documentar care prezintă cum se joaca copiii din lumea întreaga (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele au fost dublate în limba română).

HAI SĂ DANSĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANŢA – pentru că în limba română, „joc” înseamnă activităţi distractive, dar şidans popular - emblemă vie a unei ţări şi a unei culturi -, Astra Film Junior a propus şi o călătorie în 4 colţuri ale Pământului, ghidaţi de copiii de acolo, care ne vor prezenta frumuseţea dansului lor tradiţional pe care îl preţuiesc şi îl învaţă (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele au fost dublate în limba română).

CUM SE FABRICĂ?  (4x24’) producţie MAJ PRODUCTIONS CANADA – casa de producţie canadiană MAJ PRODUCTIONS a pus la dispoziţia Festivalului ASTRA FILM JUNIOR 2013 episoade ale binecunoscutului serial „CUM SE FABRICĂ?” ce conţin măcar un subiect legat de jocuri/jucării (filme dublate în limba română).

Proiectul a urmărit şi îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf

- un concurs de desen al clasei pentru copiii de şcoală primară, intitulat JOCUL PREFERAT AL CLASEI MELE 

- un concurs de desene individuale pentru copiii de şcoală primară, intitulat „Jocul meu favorit”  

Pentru liceeni :

- Proiecţia filmului Facebook foolies (Geoff  D'Eon, Canada, 2011, 52 min.), care vorbeşte despre capcanele Facebook-ului şi cum trebuie ele evitate.

- Prezentarea proiectului-concursul, 48 for teens, de realizare a unui film de scurt metraj în 48 de ore, concurs adresat liceenilor din Sibiu. Vor fi proiectate cele 10 filme ce au fost realizate de elevii câtorva licee din Sibiu, la prima ediţie 48 for teens din perioada 17-19 mai 2013. Tema filmelor primei ediţii a fost Ce-aţi face dacă aţi mai avea o singură zi de trăit ?

ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare. Din 2012, Festivalul Astra Film Junior a fost solicitat să se desfăşoare şi la nivel naţional în 3 ani consecutivi, în săptămâna dedicată activităţilor naţionale extraşcolare. Dacă în 2012 AF Junior s-a desfăşurat în 6 oraşe, în 2013 s-a desfăşurat în 21 de localităţi din România, iar în 2014, în 23 de localități din țară sub numele de Astra Film Junior ON TOUR. Acest lucru a fost posibil şi datorită unui parteneriat foarte valoros şi de prestigiu cu Institutului Francez, programul Astra Film Junior Sibiu desfăşurându-se în 2014 în toate Institutele și Alianțele Franceze din România. Astra Film Junior ON TOUR a fost solicitat să se desfășoare și la nivel internațional, în iunie 2013 la Romapentru copiii români din diaspora, în cadrul Festivalului Bucuriei organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. 

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat zeci de mii de elevi.

Menţionăm că, începând cu august 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale este partener ASTRA FILM JUNIOR.

Cea de-a VI-a ediţie ASTRA FILM JUNIOR va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2014 la Sibiu. Pentru că tema ASTRA FILM JUNIOR 2013 s-a dovedit a fi una foarte iubită de copii, și în 2014, ASTRA FILM JUNIOR are ca temă principală JOCUL. De altfel, Aron Stern, un cercetător și pedagog acreditat de UNESCO spunea: „Joaca ar trebui luată în serios. Ea implică toate capacitățile, cât și instruirea copiilor. […] Viața fiecărui copil ar trebui să se bazeze pe dans, muzică și pictură. Restul vine în mod natural”.

Astra Film Junior propune copiilor ca, prin intermediul filmului documentar, să afle mai multe despre cum se joacă copiii din lumea întreagă, care e dansul lor tradițional, ce instrumente muzicale sunt preferate de copiii din diferite colțuri ale lumii.

Tot anul acesta, pornim spre o nouă temă ASTRA FILM JUNIOR, Școala, grație filmului DRUMUL SPRE ȘCOALĂ de Pascal Plisson, deținătorul en titre al premiului César pentru cel mai bun film documentar. Filmul va fi proiectat pentru prima oară la un Festival de film din România. 

Ediţia din acest an se adresează: elevilor de şcoală primară, elevilor de gimnaziu, liceenilor, dar și profesorilor, ASTRA FILM JUNIOR 2014 propunând în premieră o proiecției-eveniment Filmul pentru profesori, prezentând filmului ALFABET. Filmul a fost nominalizat în 2014 la German Film Awards 2014 la secțiunea Cel mai bun film documentar.