Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Imaginează-ţi o şcoală… Summerhill

IMAGINEAZĂ-ŢI O ŞCOALĂ… SUMMERHILL / IMAGINE A SCHOOL...SUMMERHILL

William Tyler Smith / SUA / 2008 / 68 min.

În 1997, noua guvernare laburistă condusă de Tony Blair a luat măsuri pentru îmbunătăţirea standardelor în domeniul educaţiei. În mod ironic, acestea au pus în pericol existenţa unei şcoli mici, dar inedite, din Suffolk, cu numele de Summerhill... Şcoala era ameninţată cu închiderea pentru că refuza să-şi compromită filosofia educaţională şi socială.

La Summerhill, prezenţa la ore nu e obligatorie, copiii se pot juca toată ziua dacă doresc. Şcoala îşi desfăşoară activitatea ca într-o societate liberă şi coplet democratică. Regulile sunt create şi adoptate în cadrul unor întâlniri săptămânale, în care fiecare membru al comunităţii şcolii, de la un copil de cinci ani, până la  directoare, are un vot egal. La şcoala Summerhill, dezvoltarea emoţională a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea.

Filmul urmăreşte evoluţia unor elevi care învaţă să ia decizii importante cu privire la viaţa şi educaţia lor, fiind implicaţi în lupta juridică şi politică pentru a-şi salva şcoala.

Proiecţia filmului va fi urmată de discuţii şi dezbateri pe tema “şcoala ideală” moderate de o personalitate în domeniu.