Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

HAI SĂ DANSĂM! Jouldouz din Kazakhstan

HAI SĂ DANSĂM! Jouldouz din Kazakhstan /13’

Film realizat de Gilles Santantonio, Jean-François Devaud

Producţie MARATHON FRANŢA/ La Cinquième/Sirocco/ Cinephil/ Mezzo,MM/ distribuit de ZODIAK RIGHTS  

În limba cazacă, Jouldouz înseamnă „stea”. Este un nume predestinat pentru o fată care dorește să devină primă-dansatoare. Ea este studentă la școala de arte din Kazahstan. Jouldouz începe cu exerciții de dezamorțire a degetelor. Degetele joacă un rol important în dansurile tradiționale cazace, deoarece ele urmează mișcările corpului, completându-le și oferindu-le și mai multă grație. Bunica lui Jouldouz termină de brodat vesta. Costumul tradițional de dans cazac lasă mâinile dezgolite, pentru a oferi și mai multă grație. Jouldouz este acompaniată de treizeci de muzicieni și poartă un costum demn de o prințesă cazacă. Pasul devine mai rapid și începe să se învârtă. Asta e! Și-a câștigat rolul pentru turneu!

 

Seria Hai să dansăm!

Ca şi muzica, dansul reprezintă un simbol strălucitor al unei ţări şi al unei culturi. În acest serial, vom descoperi muzica şi folclorul din întreaga lume cu ajutorul tinerilor eroi-dansatori. Dincolo de elementul tradiţional, fiecare episod se va concentra asupra poveştii şi a lumii unui copil: visele sale, dorinţele, sensibilitatea artistică.

Micii eroi-dansatori din întreaga lume ne prezintă muzica şi folclorul lor. Dansul reprezintă un simbol strălucitor al unei ţări şi al unei culturi. În Europa, SUA, Africa, Asia şi America de Sud, melodiile şi gesturile care le acompaniază sunt o prezenţă constantă în viaţa de zi cu zi şi la ceremonii. Eroul fiecărui episod este un copil care dansează. Vom urmări activităţile sale zilnice, inclusiv cursurile de dans, repetiţiile şi pregătirea costumelor. De asemenea, vom lua parte la evenimente speciale din folclorul culturii respective, la care ghidul nostru dansează în faţa publicului. Copilul va fi ghidul nostru la aceste festivaluri şi ceremonialuri. Vom descoperi costumele, accesoriile, perucile şi machiajul „artiştilor”. Dincolo de elementul tradiţional, fiecare episod se va concentra asupra poveştii şi a lumii unui copil: visele, dorinţele, sensibilitatea artistică, şi primii paşi în ceea ce ar putea deveni într-o zi profesia sa.

Deoarece muzica şi dansul sunt modalităţi fantastice de a prezenta copiilor diferite ţări şi culturi, acest serial foloseşte dansul ca o modalitate de a explora un univers cultural specific. El oferă tinerilor spectatori o modalitate informativă de a înţelege mai bine alte popoare, şi de a respecta diferenţele culturale.