Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Despre AF Junior 2011

ASTRA FILM JUNIOR , ediţia a III-a

Cu doi ani în urmă, ASTRA FILM a creat programul educaţional pentru copii ASTRA FILM JUNIOR, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România, dar şi ca o alternativă de program educaţional extraşcolar de care cadrele didactice din judeţul Sibiu aveau atâta nevoie. În 2010, am lărgit acest program adresându-ne şi liceenilor care au răspuns afirmativ iniţiativei noastre. Dovada: peste 10.000 de elevi, din tot judeţul Sibiu, au participat la ASTRA FILM JUNIOR până acum. Astfel, ASTRA FILM JUNIOR a devenit un festival de sine stătător.

ASTRA FILM JUNIOR 2011 urmăreşte:

- să trezească şi să cultive în rândul publicului tânăr şi foarte tânăr plăcerea de a viziona, în sala de cinema, filme care îi ajută să descopere, să înţeleagă şi să analizeze cu discernământ informaţiile receptate;

- să educe gustul elevilor în alegerea produselor audiovizuale;

- să dezvolte interesul copiilor pentru filmul documentar folosit ca metoda de educarea prin imagine;

- să educe elevii pentru vizionarea unui film într-o sală de cinema;

- să ofere o activitate educaţională extraşcolară menită să deschidă elevilor noi perspective prin descoperirea altor culturi şi civilizaţii.

PROGRAM ASTRA FILM JUNIOR 2011 

PENTRU PREŞCOLARI (18 octombrie 2011, 10:00-10:30, la Grădiniţa ortodoxă “Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Sibiului)

La această ediţie, festivalul ASTRA FILM JUNIOR propune un proiect pilot adresat preşcolarilor din grupa mare şi grupa pregătitoare, constând dintr-o proiecţie de filme, în data de 18 octombrie 2011, ora 10:00, la Grădiniţa ortodoxă “Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Sibiului. Vor fi prezentate două episoade ale celui de-al doilea sezon al serialului „Dimineţile lumii”, producţie GEDEON PROGRAMMES Franţa, în care micuţii vor descoperi cum trăiesc copiii de vârsta lor din Oman (o ţară foarte bogată) şi India (o ţară săracă). Pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele vor fi dublate în limba română.

PENTRU ELEVII DE ŞCOALĂ PRIMARĂ (19-21 octombrie 2011, 8:30-9:30, la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu) propune:

- descoperirea unor noi culturi şi civilizaţii prin intermediul serialului documentar „Dimineţile lumii”, produs de GEDEON PROGRAMMES FRANŢA, care surprinde viaţa copiilor din Siria, Peru, Australia, Indonezia, Egipt, Bolivia (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele vor fi dublate în limba română);

- descoperirea modului în care sunt fabricate diferite produse din viaţa de zi cu zi prin intermediul serialului de mare succes „Cum se fabrică”, produs de PRODUCTIONS MAJ CANADA (filme dublate în limba română).

Proiectul urmăreşte şi îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf;

- un concurs de desen, cu desene inspirate din filmele vizionate (invăţătoarele/învăţătorii de la clasă sunt rugaţi să ne sprijine în această acţiune permiţând ca în timpul orei de desen să fie realizate desenele pentru concurs - a se vedea Regulamentul concursului de desen). Pentru cele mai reuşite dintre desene, vor fi acordate premii constând în cărţi educative pentru copii de la Editura Corint Junior, imprint al Grupului Editorial Corint. 

PENTRU LICEENI (27 octombrie 2011, 12:00-14:10, la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu) propune:

- prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, prezentare realizată de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA; 

- proiecţia filmului IMAGINEAZĂ-ŢI O ŞCOALĂ… SUMMERHILL/IMAGINE A SCHOOL...SUMMERHILL (William Tyler Smith, SUA, 2008) care prezintă o şcoală inedită din Anglia, Summerhill, unde dezvoltarea emoţională a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea. Proiecţia filmului va fi urmată de discuţii şi dezbateri pe tema "şcoala ideală", moderate de o personalitate în domeniu.