Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Ce este ''Le Mois du film documentaire''?

 

Un program naÈ›ional iniÈ›iat în anul 2000 de către AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques” 

În luna noiembrie a fiecărui an, bibliotecile, sălile de cinema, asociaÈ›iile implicate È™i alÈ›i parteneri organizează proiecÈ›ii. Obiectivul este de a facilita vizionarea unor filme documentare puÈ›in cunoscute de către publicul larg.

Descoperirea colecțiilor din biblioteci, un tezaur cinematografic

Bibliotecile oferă posibilitatea de a împrumuta filme de mai mult de 20 de ani. Adeseori, aceste filme nu mai sunt difuzate. „Luna filmului documentar” permite vizionarea acestor materiale de către un public nespecializat.

Manifestării i s-au alăturat È™i ale structuri (cinematografe, È™coli, licee, muzee, etc.). Pentru acestea, „Luna filmului documentar” reprezintă ocazia de a se reuni pentru a viziona materiale inedite È™i pentru a valorifica difuzarea acestora.

AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques” se ocupă de coordonarea activităților la nivel naÈ›ional

AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques” promovează documentarul în biblioteci È™i asigură formări de profil, fiind în permanentă legătură cu profesioniÈ™ti din FranÈ›a.

Coordonarea programului „Luna filmului documentar” se combină cu celelalte misiuni promovate de asociaÈ›ie pe tot parcursul anului (selecÈ›ii de filme, formări, sesiuni de comunicare).

AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques” organizează programul „Luna filmului documentar” în parteneriat cu DirecÈ›ia de Carte È™i Literatură a Ministerului Culturii È™i Comunicării È™i cu Centrul NaÈ›ional al Cinematografiei, scopul colaborării fiind valorizarea activității de zi cu zi a bibliotecilor pentru a difuza filmele documentare.

Prezentare

„Luna filmului documentar” este un eveniment de neratat pentru a descoperi documentarul creativ. Timp de o lună, mediatecile, cinematografele, asociaÈ›iile È™i instituÈ›iile de educaÈ›ie organizează proiecÈ›ii È™i evenimente dedicate filmului documentar. Această manifestaÈ›ie de mare amploare permite proiectarea unor filme diversificate È™i destinate atât publicului din marile oraÈ™e È™i oraÈ™ele de provincie, cât È™i publicului rural.

„Luna filmului documentar” permite:

- Valorificarea diversității de filme documentare creative, prin descoperirea unor producții inedite sau puțin difuzate.

- Facilitarea întâlnirii dintre operă, autor È™i public.

- Trezirea curiozității publicului și inițierea dezbaterilor prin intermediul viziunii singulare a autorului.

- Favorizarea difuzării filmului documentar pe întreg teritoriul FranÈ›ei, datorită reÈ›elei de aproape 2000 de parteneri.

- Aducerea la cunoștința publicului a colecțiilor de filme din mediateci.

- SusÈ›inerea proiecÈ›iilor de film documentar în cinematografe.

 -Dezvoltarea de parteneriate între locaÈ›ii.

- Sensibilizarea publicului tânăr cu privire la documentar.

- Lărgirea publicului de film documentar, prin intermediul unei comunicări susținute.

Cei 15 ani de „Luna filmului documentar”! 

În acest an, evenimentul serbează 15 ani de existență…

Patricipanții

Participarea la „Luna filmului documentar” este liberă È™i gratuită. Evenimentul se adresează persoanelor È™i instituÈ›iilor care activează în domeniile cultural, educativ È™i social care vor organiza una sau mai multe proiecÈ›ii de filme documentare în luna noiembrie. Înscrierea nu se adresează direct producătorilor È™i distribuitorilor de filme.

Vor fi consideraÈ›i drept participanÈ›i la program toÈ›i organizatorii care È™i-au înscris proiecÈ›ia pe pagina www.moisdudoc.com È™i au primit acceptul asociaÈ›iei „Images en bibliothèques”, partenerii È™i colaboratorii acestora, precum È™i locaÈ›iile unde se vor desfășura proiecÈ›iile.

ParticipanÈ›ii È™i partenerii lor la nivel naÈ›ional, regional È™i judeÈ›ean formează reÈ›eaua „Lunii filmului documentar”.

Înscrierea este obligatorie; aceasta permite participanÈ›ilor să utilizeze numele manifestării È™i elementele grafice È™i de comunicare puse la dispoziÈ›ia lor de către organizatori, să beneficieze de publicitate la nivel naÈ›ional È™i regional, cât È™i de serviciile de consiliere ale coordonatorilor de program la nivel naÈ›ional È™i regional.

ProiecÈ›ia în viziune proprie

ParticipanÈ›ii la acest program contribuie la punerea în valoare a diversității de documentare creative disponibile È™i la distribuirea unor filme prea puÈ›in cunoscute publicului larg.

„Luna filmului documentar” se bazează pe principiul proiecÈ›iei la alegere. ParticipanÈ›ii sunt invitaÈ›i să organizaÈ›i un eveniment în propria viziune, în funcÈ›ie de proiectul lor cultural, afinitățile artistice publicul È›intă È™i mijloacele disponibile.

Coordonatorii „Lunii filmului documentar” definesc direcÈ›ia de mers È™i organizează evenimente la nivel naÈ›ional, regional sau judeÈ›ean. ParticipanÈ›ii pot adera la aceste evenimente din reÈ›ea sau au libertatea să creeze propriul eveniment. 

În limita posibilităților, filmele selecÈ›ionate È™i programele organizate în jurul proiecÈ›iilor acestora vor reprezenta un program original bazat pe o temă, un autor sau un curent cinematografic.

Pot fi organizate una sau mai multe proiecÈ›ii, se poate proiecta un singur film sau mai multe filme grupate în funcÈ›ie de tema acestora. ProiecÈ›iile pot fi acompaniate de prezentări, dezbateri, expoziÈ›ii, colocvii, ateliere artistice etc. Cei care se înscriu la programul Luna filmului documentar au posibilitatea de a organiza un eveniment unic, accesibil È™i care favorizează dialogul cu publicul.

„Luna filmului documentar” încurajează programele ce propun publicului un itinerar deschis, având la bază proiecÈ›iile de film însoÈ›ite de întâlniri È™i evenimente.

Selecția filmelor și plata drepturilor de autor

ParticipanÈ›ii au libertatea de a alege ce doresc să proiecteze: filme recente sau de patrimoniu, franceze sau străine, producÈ›ii cinematografice sau de televiziune, chiar È™i filmele proprii…

TotuÈ™i, „Luna filmului documentar” doreÈ™te să valorifice documentarul creativ. De aceea, participanÈ›ii sunt rugaÈ›i să ofere prioritate filmelor cu viziune sau o temă originală. Dacă doresc, pot proiecta o producÈ›ie recentă, mărindu-i astfel expunerea la public. Sau dimpotrivă, pot alege să redescopere capodopere mai vechi, ce fac parte din patrimoniul cinematografic.

AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques”, partenerii săi naÈ›ionali È™i regionali oferă, de asemenea, propuneri de filme, facilitând difuzarea acestora. Aceste propuneri nu sunt obligatorii, ele reprezentând idei pe care participanÈ›ii se pot baza sau din care se pot inspira atunci când creează programul lor.

Drepturile de proiecție

Înscrierea la „Luna filmului documentar” nu acoperă achitarea drepturilor de proiecÈ›ie.

Pentru ca participanÈ›ii să se înscrie, trebuie să se asigure că filmul se află în patrimoniul public francez sau, dacă nu, să le negocieze cu beneficiarii drepturilor de autor È™i distribuÈ›ie.

AsociaÈ›ia „Images en bibliothèques” are ca parteneri mulÈ›i distribuitori de filme documentare. În cataloagele acestora se regăsesc titluri cu drepturi de difuzare negociate. ParticipanÈ›ii pot de asemenea să contacteze producătorul sau distribuitorul pentru a negocia direct cu acesta drepturile la proiecÈ›ia publică a filmului ales.

Rețeaua internațională

Partener internațional: Institutul Francez

Institutul Francez, partener al AsociaÈ›iei „Images en bibliothèques”, promovează în fiecare an la nivel mondial această manifestare, prin intermediul reÈ›elei culturale franceze È™i a partenerilor săi, oferind de asemenea propuneri de filme.

Pagina web: www.institutfrancais.com

Selecția de filme pe plan internațional

Modalități de înscriere (pentru structurile din afara FranÈ›ei)

Dacă filmele alese se regăsesc în catalogul Institutului Francez, participanÈ›ii trebuie să se înscrie pe pagina www.moisdudoc.com iar apoi să le comande on-line pe pagina http://cinema.institutfrancais.com.

Această comandă trebuie realizată prin intermediul unui corespondent al rețelei Institutului Francez (Institutului Francez, SCAC sau Alianța franceză).

Selecția internațională

În parteneriat cu Institutul Francez

Ca în fiecare an, Institutul Francez promovează manifestarea la nivel mondial, cu ajutorul reÈ›elei culturale franceze È™i a partenerilor săi. În 2014, pentru a sărbători 15 ani de „Luna filmului documentar”, Departamentul cinematografie al Institutului Francez propune mai multe programe de filme franceze recente È™i de patrimoniu: două filme-omagiu aduse lui Jean Rouch si lui Claire Simon, È™i trei serii („Lumière sur la jeune création„ / „Des hommes et des lieux” , „Regards de cinéma”  È™i „Questions d’identités : le genre en question”).

Acest program diversificat pune în valoare filmele proiectate în cinematografe È™i care au participat la selecÈ›iile festivalurilor internaÈ›ionale, dar aduce în atenÈ›ia publicului È™i primele producÈ›ii inedite ale tinerei generaÈ›ii. Organizatorii internaÈ›ionali au ocazia de a aprecia creativitatea È™i multitudinea de teme abordate în documentare, de a pune pe prim plan diversitatea culturală È™i artistică, È™i de a permite accesul unui public divers la aportul unic adus de filmul documentar la percepÈ›ia asupra lumii.

Noul catalog on-line de filme al Institutului Francez poate fi accesat la adresa: http://www.institutfrancais.com/fr/search/catalogue_cinema/

Disponibilă pe suporturi multiple È™i în mai multe limbi, oferta de film a Institutului francez este disponibilă pentru proiecÈ›ii cu publicul în cadrul manifestărilor culturale organizate de Institutele Franceze È™i de AlianÈ›ele Franceze, precum È™i de partenerii acestora din întreaga lume (cinemateci, festivaluri, muzee, universități etc.) din țările unde aceste filme nu sunt distribuite în scopuri comerciale. Catalogul poate fi consultat gratuit de către oricine. În schimb, proiectarea filmelor (inclusiv pentru manifestările organizate de către parteneri) trebuie realizată exclusiv de către reÈ›eaua culturală internaÈ›ională franceză. Doar filmele din programul Cinémathèque Afrique pot fi accesate È™i de către entitățile din FranÈ›a.

IFCINEMA
Pe lângă oferta de filme pe suporturi existente (aproximativ 1500 de documentare), IFcinéma oferă un serviciu exclusiv on-line È™i un catalog de filme ce pot fi descărcate (80 de documentare). Acestea se pot difuza în scopuri non-comerciale (tip club cinematografic) de către reÈ›eaua culturală internaÈ›ională franceză, partenerii acesteia È™i cadrele didactice.

http://ifcinema.institutfrancais.com

Modalități de înscriere (pentru structurile din afara FranÈ›ei)

Pentru a vă confirma participarea, trebuie să vă înscrieÈ›i pe pagina web a „Lunii filmului documentar”.

Pentru a vă înscrie programul, accesaÈ›i rubrica „S’inscrire” (înscriere) de la începutul lunii iulie până la sfârÈ™itul lunii septembrie.

Doar în acceste condiÈ›ii veÈ›i putea primi un răspuns de la Institutul Francez.

Modalități de comandă pentru expedierea filmelor Institutului Francez în cadrul reÈ›elei culturale internaÈ›ionale:

Cererea de filme se va face obligatoriu printr-o comandă, utilizând catalogul on-line al Institutului Francez. Aceasta va fi preluată de un partener din reÈ›ea (Institutul Francez sau AlianÈ›a Franceză)

http://www.institutfrancais.com/fr/search/catalogue_cinema/

PUBLICUL TÂNÄ‚R

Propunerea de filme È™i informaÈ›ii practice pentru a cincisprezecea ediÈ›ie a festivalului „Luna filmului documentar”

În principiu, producÈ›iile documentare nu sunt destinate tânărului public. Singurele programe ce ar putea fi dedicate copiilor sunt reportajele sau documentarele despre animale. Și totuÈ™i, acest public curios È™i exigent poate descoperi documentarul È™i în alt mod: prin intermediul documentarelor creative promovate de programul „Luna filmului documentar” („Mois du film documentaire”). 

MulÈ›i dintre membrii AsociaÈ›iei „Images en bibliothèques” din FranÈ›a cer ponturi, în schimb ce alÈ›ii experimentează. În cadrul numeroaselor festivaluri destinate „publicului tânăr”, unii riscă să programeze documentare, în timp ce alte festivaluri destinate adulÈ›ilor creează secÈ›iuni dedicate tinerilor sau aleg tineri în componenÈ›a juriului. Să luăm ca exemplu Cinéma du Réel, care încă din 2006 are în componenÈ›a juriului adolescenÈ›i, sau FID Marseille cu secÈ›iunea Les Sentiers (Potecile) susÈ›inută de Fotokino.

Deoarece pe toÈ›i ne preocupă foarte mult educaÈ›ia prin imagini, este nevoie să se ofere posibilitatea È™i celor mai tineri de a vedea documentarul într-o altă lumină, în măsură egală cu filmele de ficÈ›iune, indiferent de temele prezentate È™i de considerentele estetice. Oare există un moment mai bun decât copilăria pentru a-È›i deschide spiritul È™i a accepta diferenÈ›ele?

De aceea, a cincisprezecea ediÈ›ie a festivalului „Luna filmului documentar” vine cu propuneri îndrăzneÈ›e destinate copiilor, tinerilor È™i adolescenÈ›ilor, care vor fi reînnoite de la an la an.

Programul pentru publicul tânăr vă cere să îi acordaÈ›i o atenÈ›ie deosebită, deoarece vârsta participanÈ›ilor la proiecÈ›ii poate varia în funcÈ›ie de public È™i de nivelul de atenÈ›ie al acestuia. Există filme care nu sunt destinate în principiu tinerilor, dar se pot bucura de o primire bună È™i la copii dacă aceÈ™tia le vizionează alături de un adult.

La final, această introducere reprezintă È™i un îndemn de a reflecta împreună asupra legăturilor create între filmul documentar È™i publicul tânăr. De aceea vă stăm oricând la dispoziÈ›ie pentru a primi impresiile È™i sugestiile dumneavoastră.

Les enfants de cinema

În anul 2014, AsociaÈ›ia „Les enfants de cinéma” sărbătoreÈ™te 20 de ani de la înfiinÈ›are. Aceasta reprezintă o ocazie excelentă de a se asocia cu „Luna filmului documentar”, pentru ca împreună să descopere răspunsul la întrebarea „ce documentare pot fi vizionate de copii?”. Există filme documentare, uneori în formate inedite, care È™tiu să propună o abordare cinematografică a realului fără îngrădiri È™i care ne face dornici de a le împărtăși cu un public tânăr.

„Les enfants de cinéma” vă propune o privire transversală asupra acestei categorii, prin intermediul selecÈ›iei de filme destinate publicului tânăr, în funcÈ›ie de grupa lor de vârstă.

La lansarea lor, aceste filme experimentale au fost proiectate pe-aici pe colo la copiii de È™coală primară, în timpul orelor sau a activităților extra-curriculare. Dar mai e cale lungă până a le putea propune ca filme destinate publicului tânăr sau până a le integra într-un catalog naÈ›ional de filme ca cel al organizaÈ›iei „Ecole et cinéma”.

Creatori de programe, părinÈ›i È™i animatori: ce-ar fi dacă aceste filme care stârnesc polemici È™i ridică întrebări în mintea adultă nu ar putea găsi un răspuns mai bun decât atunci când sunt proiectate micilor spectatori, după care aceÈ™tia vor putea să le discute?

Tema din acest an va fi „Istorioare despre animale”, prezentând: „Bestiariu”, „Nénette”, „Teritoriul CelorlalÈ›i”, „Bovine”.

În paralel, „Les Enfants de cinéma” le propune coordonatorilor programului naÈ›ional francez „Ecole et cinéma” să participe la festivalul „Luna filmului documentar”, beneficiind de programarea unei proiecÈ›ii de film documentar la ei în clasă, atât pentru È™coli cât È™i pentru întâlniri în sesiuni publice.

Creată în 1994, AsociaÈ›ia „Les enfants de cinéma” promovează încă de la origini studiul impactului cinematografului asupra publicului tânăr, creând un cadru de gândire È™i dezbatere asupra asocierii imaginilor, copiilor È™i cinematografului. Pentru membrii săi, asociaÈ›ia reprezintă un forum unde pot schimba idei È™i unde beneficiază de toate resursele pedagogice È™i în materie de cinema disponibile. „Les enfants de cinéma” organizează È™i coordonează programul „Ecole et cinéma”, care le permite copiilor È™i cadrelor didactice din învățământul preÈ™colar È™i primar să abordeze È™i să aprofundeze teme legate de cinematografie.

Filmul Nénette (Nicolas Philibert, FranÈ›a, 2010, 70 min.) va fi proiectat la Festivalul Astra Film Junior 2014, marcând o avanpremieră  a evenimentului Le Mois du film documentaire.

Surse:

http://www.moisdudoc.com/

http://www.moisdudoc.com/IMG/pdf/Jeunes_publics.pdf

http://www.imagesenbibliotheques.fr/spip.php?rubrique4