Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Atelier: Primul meu film

Atelier de film documentar pentru liceeni

Primul meu film este un atelier practic intensiv de iniÈ›iere în etapele realizării unui film documentar. Obiectivele atelierului sunt formarea de abilități în domeniul documentării specializate È™i al explorării subiectelor de natură socio-culturală, precum È™i însuÈ™irea noÈ›iunilor de bază în creaÈ›ia audiovizuală: tehnici È™i metode de fotografiere È™i filmare, concepte È™i tehnici de editare etc.

Astra Film a realizat primele ateliere dedicate documentarului încă din 1997, colaborând cu BBC È™i Oxford Academy of Documentary Film.

Atelierul dedicat liceenilor se înscrie în programul de educaÈ›ie prin film (film literacy) lansat de Astra Film din 2009, care cuprinde serii de activități adaptate grupelor de vârstă, menite să le dezvolte elevilor capacitatea de comprehensiune, să le trezească gustul pentru proiecÈ›iile în sala de cinema È™i să îi iniÈ›ieze în interpretarea corectă È™i activă a produselor audiovizuale.

În organizarea atelierului Primul meu film, Astra Film continuă colaborarea cu AsociaÅ£ia Vira, care îÈ™i înscrie pe cartea de vizită ani de experiență È™i succese notabile în activitatea de training cinematografic cu liceeni  (de remarcat este că, pe lângă premii câÈ™tigate de scurtmetrajele produse de ei, au avut un film selectat la Short Film Corner din cadrul Festivalului de la Cannes).

Formatul atelierului

Atelierul se adresează elevilor de liceu din Sibiu. Scopul lui este acela ca participanÈ›ii să înÈ›eleagă complexitatea realizării unui film, ceea ce va contribui la înÈ›elegerea mai profundă a produselor cinematografice È™i audiovizuale la care sunt expuÈ™i. Totodată, participanÈ›ilor li se predau în mod intensiv  cunoÅŸtinÅ£e de scenaristică, filmare ÅŸi editare, iar în modulele practice sunt puÈ™i în situaÈ›ia de a pune în practică aceste cunoÈ™tinÈ›e.

Scurtmetrajele realizate de participanÈ›ii la ediÈ›ia 2017 a Atelierului sunt incluse în programul oficial al Astra Film Festival, unde beneficiază de o proiecÈ›ie de gală.

ACTIVITÄ‚ÈšI ALE ATELIERULUI:

ÎmpărÈ›iÈ›i pe echipe, participanÈ›ii parcurg toate etapele de producÈ›ie, având satisfacÈ›ia ca la terminarea atelierului să poată prezenta un scurtmetraj finalizat.

Modulul ''Scenariu''

- crearea unui storyboard (cum se spune cinematografic o poveste?)

Modulul ''Filmare''

- noÈ›iuni de încadrări, compoziÈ›ie, miÈ™cări ale camerei

- luminozitate, timp de expunere, temperaturi de culoare

Modulul ''Editare''

- premontajul

- tehnici de editare

Modulul ''Sunet''

- noțiuni de captare și editare a sunetului

Modulul practic

În prima etapă a atelierului se dezvoltă ideile pentru film, se detaliază conceptul de „storyboard”, se prezintă È™i se discută diferite forme ale filmului documentar ÅŸi se dezbat propuneri pentru subiectul filmelor care urmează să fie realizate de participanÅ£i. De asemenea, se discută aspecte tehnice de utilizare a camerei de filmat ÅŸi concepte teoretice privind compoziÅ£ia unei povestiri ÅŸi se vizionează filme documentare realizate în cadrul atelierelor din ediÅ£iile anterioare, pentru a se forma o imagine asupra rezultatelor care pot fi obÅ£inute ÅŸi pentru a se prezenta modalităţi de descifrare a filmelor. Se prezintă fazele de producÅ£ie, de la dezvoltarea ideii, planificare, procesul de producÅ£ie ÅŸi până la finalul acesteia – proiectarea filmului în faÅ£a publicului.

Etapa de Pre-Producţie

În această etapă se fac pregătirile pentru filmare, se selectează locaÅ£ia sau locaÅ£iile unde urmează să se filmeze, se stabileÅŸte subiectul filmului ÅŸi se creează un storyboard prin care se decide direcÅ£ia preconizată a filmului.

Pe cât posibil, în funcÅ£ie de filmul care urmează să fie realizat, se stabliesc aspectele tehnice ÅŸi stilurile de filmare cu camera. Procesul de filmare implică aspecte tehnice precum camera, obiectivele, formatul, instrumentele de iluminat, dar ÅŸi metode legate de compoziÅ£ia imaginii, miÅŸcarea camerei ÅŸi modelarea subiectului pentru a putea spune povestea prin film.

Sunt prezentate o varietate de concepte, tehnici şi exerciţii aplicate pentru a aprofunda cunoştinţele esenţiale cu privire la camera de filmat, modul de manevrare a acesteia și luminozitate.

Etapa de Producţie

Aceasta este etapa în care sunt realizate filmările brute, în concordanţă cu direcÅ£ia stabilită prin storyboard. Acum se discută teoria ÅŸi practica pentru stabilirea unei puneri în scenă, se observă în esenţă subiectul ÅŸi tot ceea ce compune cadrul de filmare. ParticipanÅ£ii dezvoltă un proces creativ ÅŸi metodologic de relaÈ›ionare cu imaginea filmată, îÅŸi descoperă stilul vizual ÅŸi îl pun în practică. Acest lucru se realizează prin felul în care decid să redea scenele ÅŸi emoÅ£iile pe care doresc să le transmită prin intermediul materialului filmat.

Astfel, liceenii câÅŸtigă o experienţă deosebită prin felul în care aleg să capteze imaginea, crearea unor imagini în miÅŸcare fiind o artă în sine. Tehnica de filmare, setările camerei, alegerea obiectivelor utilizate ÅŸi micile diferenÅ£e estetice ÅŸi tehnice sunt cele care contribuie semnificativ la rezultatul final. Un rol esenÅ£ial îl au calitatea ÅŸi conÅ£inutul sunetelor captate.

Prin această etapă, conceptul unui film este condus de participanţi, pe baza liniilor trasate prin storyboard, de la idee la etapa de post-producţie.

Etapa de Post-Producţie

În urma procesului în care s-au luat în calcul luminozitatea, sunetul, compoziÅ£ia imaginii, miÅŸcarea camerei, munca într-o echipă de filmare, participanÅ£ii intră în faza de editare a filmului ÅŸi montare a sunetului.

Aceasta este activitatea prin care se dezvoltă cel mai concret abilităţile de comunicare ÅŸi colaborare între membrii echipei, acestea fiind indispensabile pentru a putea lucra împreună eficient într-un mod profesional.

În acelaÅŸi timp, se asimilează cunoÅŸtinÅ£e de editare digitală a materialelor prin programul Adobe Premiere Pro, de la încărcarea filmărilor în program ÅŸi până la realizarea produsului final. ParticipanÅ£ii sunt astfel iniÅ£iaÅ£i în crearea unui proiect, organizarea ÅŸi denumirea fiÅŸierelor pentru a le uÅŸura munca de editare.

Se discută aspecte de bază ale editării, tehnica continuităţii, efecte, adăugarea titlurilor, sunet, corecţie a culorilor şi compoziţie de bază. Post-producţia oferă o putere creativă extraordinară prin editarea imaginilor, a sunetelor, mixajul de sunete, muzică şi culori.

ÎNTÂLNIREA CU PUBLICUL

Scopul unui film este să ajungă la un public cât mai numeros. Filmele realizate în cadrul atelierului intră în programul Astra Film Junior È™i sunt proiectate în faÅ£a publicului pe ecran mare, în sistem cinema, pentru a asigura cea mai autentică ÅŸi plăcută experienţă cinematografică pentru spectator.

ParticipanÅ£ii îÅŸi împărtăşesc astfel ideile, visurile, pasiunile, temerile ÅŸi, prin felul lor de a vedea lumea, se fac auziÈ›i È™i văzuÈ›i de către un public larg ÅŸi variat.

În plus față de mândria ÅŸi bucuria asociate cu un proiect de film realizat de ei înÅŸiÅŸi ÅŸi proiectat în cadrul festivalului Astra Film Junior, în faÅ£a unui public numeros, liceenii îÅŸi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare, lucrează în echipă, învaţă cum să planifice un proiect ÅŸi să dezvolte un concept, cum să respecte termene limită, cum să rezolve probleme ÅŸi să reacÅ£ioneze corect în situaÅ£ii neprevăzute. Totodată, ei au un avantaj în faÅ£a competitorilor în momentul ocupării unui loc de muncă, prin experienÅ£a concretă pe care o au în urma participării la atelier.