Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Junior 2017

 

BUN VENIT LA ASTRA FILM JUNIOR 2017 !

Cel mai îndrăgit eveniment cinematografic dedicat elevilor şi profesorilor revine pentru a 9-a oară la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival. Astra Film Junior aduce anul acesta o mulţime de noutăţi şi vă aşteaptă la programele sale în perioada 16-20 octombrie 2017.

Filmul documentar, prin natura sa, prezintă realități ale lumii în care trăim în așa fel încât spectatorii să își poată forma propriile idei și viziuni asupra temelor abordate de autorii lor. Aceste calități îl recomandă ca instrument predilect într-un demers educativ prin și pentru cinema. Educaţia prin film (film literacy) câştigă tot mai mult teren. Directivele Uniunii Europene recomandă utilizarea pe scară cât mai largă a filmelor și produselor audiovizuale în școli și chiar susțin introducerea educației cinematografice ca disciplină de sine stătătoare în programele de învățământ preuniversitar.

Astra Film Junior şi-a asumat rolul de promotor al acestei forme de educaţie încă din 2009, oferind unui număr record de elevi posibilitatea de a trăi experiența vizionării filmelor în săli de cinema și punând la dispoziția educatorilor know-how-ul necesar pentru derularea de activități pre- și post-vizionare. Nu în ultimul rând, atelierul dedicat inițierii elevilor în producția de film a oferit participanților săi șansa de a afla cum se vede o producție cinematografică din spatele camerei de filmat.

Cea de-a noua ediție păstrează elementele de succes ale anilor precedenți și aduc în plus o diversificare de stiluri ale filmelor din program, recomandări speciale pentru diferitele grupe de vârstă, un program special dedicat profesorilor și producții premiate la marile festivaluri ale lumii. Cinematograful viitorului este prezent și în acest an cu noi filme realizate în tehnica imersivă full-dome.

Filmele pentru clasele primare (6+) aduc noi povești din seria germană Schau in meine Welt! (Iată lumea mea). Anul acesta, eroii celor 5 documentare își dezvăluie propriile povești tocmai din Africa, Germania, Scoția și Bangladesh. Fiecare film reprezintă o lume diferită văzută prin ochii protagoniștilor, care par fermecați de  pasiunile, visurile și dorințele lor.

Filmele pentru gimnaziu și liceu (11+ și 15+) cuprind o gamă variată de teme: surfing, înălțarea zmeielor, wrestling, rock, șah, skateboarding și rețele de socializare. Artiști la început de drum, campioni naționali și mondiali, deschizători de drumuri și maeștri în hobby-urile lor, protagoniștii acestor filme sunt tineri plini de viață, pasionați, efervescenți.

Programul full-dome le dă și în acest an spectatorilor săi șansa de a trăi experiența unică a cinematografului imersiv. Este al doilea an consecutiv când Sibiul este singurul oraș din România care oferă locuitorilor săi privilegiul de a lua contact cu cinematograful viitorului. Cinematograful-dom amplasat în Piața Mare din Sibiu este o construcție specială, iar ecranul ocupă întregul câmp vizual și înconjoară spectatorul, dându-i  senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film. Astfel, filmele full-dome pentru 6+ prezintă povești magice despre univers, planeta noastră și felul în care putem privi și salva lumea. Pentru elevii de gimnaziu și liceu avem o listă de recomandări din programul general al filmelor full-dome, cu subiecte diverse, precum super-vulcanii, furtunile solare, marile descoperiri științifice etc.

Atelierul „Primul Meu Film” revine și în acest an, în beneficiul liceenilor sibieni. Participanții parcurg un curs intensiv, care îi învață să înțeleagă complexitatea realizării unui film, ceea ce va contribui la înțelegerea mai profundă a produselor cinematografice și audiovizuale la care sunt expuși. Totodată, participanților li se predau cunoştinţe de scenaristică, filmare şi editare, iar în modulele practice sunt puși în situația de a aplica concret aceste cunoștințe. Scurtmetrajele realizate de participanții la ediția 2017 a Atelierului sunt incluse în programul oficial Astra Film Festival, unde beneficiază de o proiecție de gală.

Concursul de benzi desenate este destinat elevilor din ciclul primar care participă la vizionările de filme din cadrul programului Astra Film Junior. Proiectul a demarat acum doi ani ca un exercițiu de imaginație și creație vizuală și a găsit un teren extrem de fertil în copiii din școlile sibiene. Benzile desenate din selecția finală vor fi expuse în spațiile de desfășurare Astra Film Junior și Astra Film Festival.

Program special: Educatorul - Profesie sau vocație?

Astra film invită cadrele didactice sibiene la programul special dedicat educației. Cele trei filme din cadrul programului dezvăluie aspecte diverse ale învățământului în diferite părți ale lumii: care sunt metodele de predare, ce se predă și cum sunt asimiliate informațiile de către elevi, cum relaționează profesorii cu elevii lor, care e viziunea lor despre meseria de educator cu dificultățile și satisfacțiile ei, toate acestea și multe alte detalii care compun viața de zi cu zi a celor care lucrează cu cea mai nobilă materie primă, care e mintea omenească.

Vă așteptăm cu drag la Astra Film Junior 2017!

Dumitru Budrala

director fondator Astra Film

Inițiat încă din 2009, Astra Film Junior este un program acreditat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și funcționează pe baza unui protocol oficial incheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.