-
Ziua pe care nu o voi uita niciodată
Filmul descrie practica circumciziei la femei în comunitatile kenyene si somaleze. Aceasta practica face parte din ceremoniile de initiere a fetelor si variaza de la o operatie minora pâna la îndepartarea completa a clitorisului si închiderea aproape completa a vaginului. În cultura occidentala, o asemenea operatie echivaleaza cu o mutilare, în timp ce pentru localnici ea reprezinta o traditie, care nu trebuie abandonata sub nici o forma. Totusi, lumea e în schimbare, iar generatiile tinere contesta traditia si se revolta împotriva circumciziei. Femeile adulte din comunitate considera circumcizia ca fiind singurul mod de pastrare a puritatii si sanatatii fetelor. O doctorita încearca o solutie de compromis, propunându-le oamenilor realizarea operatiei prin interventie chirurgicala, mai sigura si mai putin dureroasa. Filmul urmareste povestile unor tinere prinse între loialitatea fata de parinti, dorinta de a se revolta împotriva vechilor obiceiuri si teama ca vor fi respinse de comunitate în cazul în care o vor face. Una din ele se afla în situatia extrema de a-si da parintii în judecata pentru a-i împiedica sa o supuna circumciziei. Momentul va avea implicatii istorice pentru întregul grup cultural. Conflictul dintre traditie si schimbare nu s-a sfârsit înca.
...
-
Zona
Filmul urmăreşte o familie Mansi, care trăieşte pe malul râului Pelym în vestul Siberiei. Pelym se află pe coasta nordică a munţilor Urali, la graniţa dintre Europa şi Asia. Pe vremuri, aici funcţiona unul dintre numeroasele lagăre pentru deportaţii epocii staliniste. În taigaua siberiană, pe locul unei mari foste exploatări forestiere, acum o zonă părăsită, întâlnim oameni care încearcă să-şi adapteze viaţa la habitatul oferit de o infrastructură socialistă abandonată: adolescentul care nu a văzut în viaţa lui o aşezare omenească, orbul care întinde capcane pentru animale sălbatice, mecanicul, constructorul de maşinării ciudate. Filmul propune o întâlnire cu aceşti oameni şi cu una din multele feţe ale Rusiei.
...
-
Zona Maramureșului
Filmul surprinde lume plină de culoare a Maramureşului, o lume populată de o diversitate de etnii: români, maghiari, evrei şi ucrainieni. Fiecare comunitate vorbeşte pe limba sa, dar istoria lor comună se împleteşte pentru a scrie cronica acestor locuri. Întâlnim oameni şi le auzim istoriile. Unele sunt despre tragedii din trecut, cum ar fi momentul deportării evreilor. Altele se referă la dramatismul zilei de azi şi la continua luptă cu sărăcia. Un film despre tradiţie şi în acelaşi timp despre prezent, care reflectă ritmul vieţii oamenilor în armonie cu spectacularul acestor locuri.
...