-
Va doare capul? Faj a feje?
Documentarul cu titlul "Va doare capul?" are ca subiect conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mures. Filmul este împartit pe mai multe capitole-niveluri, de la "practicieni" - cei care au simtit direct si fizic violenta, cei care au batut, s-au batut sau au fost batuti -, la "observatori", "interpreti" - actori si regizori mureseni; membri ai armatei, serviciilor secrete si partidelor politice. Realizatorii cauta adevarul acelei groaznice manipulari la 20 de ani de la evenimente, statul nefiind în stare sa-l oficializeze în tot acest rastimp. Un documentar bilingv, ca o pancarta la intrarea într-o localitate în care traiesc si români si maghiari.
...
-
Valea Corlatului
În judetul Brasov, 87% dintre locuitori sunt români. În judetul Covasna, 76% dintre locuitori sunt maghiari. Între Braşov şi Covasna, o vale îngustă înţesată de case, formează un sat care nu există pe nicio hartă, un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Pentru că majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune “În ţigănie”. Romii îşi numesc aşezarea “dincolo de pod”, iar autorităţile se referă la ea vorbind de “satul din valea Corlatului”.
...
-
Varsovia te asteapta
Ania, Gosia si Ilona sunt fete de la tara, din sate poloneze aflate la o mare distanta unele de altele. Ania vrea sa se faca coafeza. Gosia viseaza sa plece dintr-un loc fara perspective. Ilona nu-si doreste decât o viata mai buna pentru ea si pentru baietelul ei. Toate trei se înscriu într-un program guvernamental si asa ajung la Varsovia, în cautarea unui job si a unui rost. Filmul ne prezinta în paralel trei povesti diferite, montate eliptic si construite din mici momente esentiale în care personajele se comporta firesc, împartasindu-ne temerile, sperantele si emotiile lor comune legate de aventura în orasul la care visau si pe care nu-l cunosteau decât de la televizor. În background, descoperim frânturi dintr-o societate aflata înca în tranzitie.
...
-
Vânatorul de securisti
Marius Oprea dezgroapa mortii. Barbatul este cunoscut drept „vânatorul de securisti" din cauza înversunarii cu care încearca sa încheie socotelile cu fosta politie politica din România. În fruntea unei echipe de tineri arheologi, strabate România în lung si-n lat pentru a dezgopa ramasitele pamântesti a 10 000 de români executati de Securitate, fara a fi judecati. Mai degraba decât istoria unei tragedii, acest film reprezinta o pagina din istoria sperantei pe care tânara generatie de români a stiut sa o scrie pentru tara sa.
...
-
Victoria
Victoria este unul dintre acele proiecte comuniste care au născut un oraş în jurul unui combinat industrial. Ceea ce trebuia să oglindească „victoria socialismului" a ajuns astăzi un oraş-fantomă. Toţi locuitorii lucrau înainte la combinatul chimic, iar după închiderea lui mulţi au plecat. Atrasă de avantajele oferite investitorilor străini, în zonă s-a instalat o companie americană, care produce emanaţii toxice ce se suprapun nivelurilor de toxine deja foarte ridicate. Drumurile de acces în oraş sunt catastrofale. Nu există cale ferată, iar şoseaua naţională e la 10-12 km distanţă. La intrarea în oraşul Victoria te întâmpină un monument cioplit în piatră, în forma literei V. La ieşire, drumul nu mai duce nicăieri. Se pierde pur şi simplu în faţa unor poteci care urcă spre Munţii Făgăraş.
...
-
Vise si jertfe
În Peru, în luna iunie a fiecarui an, mii de oameni pronesc în pelerinaj în munti, la Zeul Qoyllur Rit'i, într-un loc aflat la 4.700 m înaltime. Ajunsi acolo, danseaza în cinstea Zeului, a muntelui si a Soarelui, pentru a le fi iertate pacatele, dar si pentru a-si exprima tot felul de dorinte materiale. Filmul o urmareste pe Laura, care participa pentru prima oara la pelerinaj, relevând semnificatiile acestui drum extenuant si periculos, si sacrificiile pe care pelerinii sunt dispusi sa le faca, pentru a-si vedea visele împlinite.
...
-
Visul Mosului
Un film despre un om apartinând unei specii pe cale de disparitie, taranul autentic din Maramures. Oamenii l-au poreclit pe Vasile Deac „Mosu" înca de pe când era tânar. Vrând parca sa-si întareasca porecla, Mosul s-a însurat cu Moasa satului. De-a lungul vietii, a avut multe visuri si si-a facut multe planuri. Unul dintre ele a fost construirea unei statui a lui Bogdan Voievod, descalecatorul Moldovei. Dupa 40 de ani, statuia e gata, dar Mosu nu e multumit. Ultimul taran autentic al Maramuresului traditional viseaza mai departe.
...