-
Tanzania Tranzit
Observând de-a lungul a trei zile călătorii unui tren ce străbate Tanzania, Tanzania Transit oferă o privire subtilă şi artistică asupra întregii societăţi din Tanzania. Victimă a abuzurilor pe tot parcursul vieţii, Rukia este o femeie realizată prin propriile puteri hotărătă să-şi reconstruiască viaţa. Aflat la prima sa călătorie cu trenul, Isaya intră în contact cu modernitatea cu care nepotul său este atât de obişnuit, dar se confruntă şi cu prejudecăți legate de faptul că este Maasai. Fost gangster, Peter este acum un preot obsedat să facă avere. Fără a-şi transforma protagoniştii în totemuri exotice din Africa, documentarul reuşeşte să fie direct și personal prin observaţii dibace şi să abordeze probleme legate de drepturile omului, abuzul de putere şi comercializarea credinţei.
...
-
Tatăl meu, Imre
O călătorie captivantă prin opt decade de istorie recentă alături de o femeie care şi-a închinat viaţa misiunii de a dezvălui lumii viaţa şi extraordinara moştenire artistică a tatălui ei, Imre Kinszki, maestru uitat al artei fotografice din Ungaria, ucis de nazişti într-un lagăr de concentrare. My Father, Imre oferă informaţii de primă mână despre viaţa creatoare a artistului şi despre Budapesta din perioada întunecată a anilor '40. Un personaj de forţă, Judit Kinszki descrie cu sinceritate deplină ororile prin care a trecut familia ei şi are puterea să ierte. Filmul oferă şi momente de mare încărcătură emoţională tratate cu inteligenţă de regizoare. Nu în ultimul rând, avem parte de o abundenţă de imagini cu fotografiile excepţionale ale lui Imre Kinszki.
...
-
TEATRU DOCUMENTAR - Jurnal de România. Constanța
...
-
Telefonul copilului
Filmul este realizat cu înregistrări reale de la linia telefonică gratuită din Olanda, unde, sub protecția anonimatului, copiii pot găsi pe cineva cu care să vorbească, dacă nu au pe nimeni, sau să spună lucruri pe care, din rușine sau de teama consecințelor, le țin ascunse față de familie sau de cei apropiați. Problemele prezentate la această linie telefonică sunt diverse și pot fi întâlnite în mai multe părți ale lumii: copii care consideră că bullying-ul și rănirea altor copii sunt o formă de distracție; copii ai căror părinți divorțează și care nu găsesc puterea să își exprime sentimentele față de această situație; copii ai căror părinți lipsesc aproape tot timpul de acasă și care își doresc compania acestora; copii refugiați ilegal, care se tem în fiecare noapte că ar putea fi luați de poliție. Toate acestea sunt situații în care comunicarea, „ascultarea” sunt un pas către rezolvare sau către ameliorare. Imaginile filmului vin în completarea sentimentelor din înregistrări, uneori vesele, rapide și colorate, alteori grave și triste.
...
-
Teritoriu instabil
Tekoa este o aşezare evreiască din Cisiordania. Niciunul dintre rezidenţi nu vrea să comunice cu presa. Tensiunile încep să apară din secunda în care regizoarea Iris Zaki, venită din Tel Aviv, pune piciorul în Tekoa. Zaki îşi asamblează un studio improvizat în mijlocul aşezării şi nu se mişcă de acolo timp de o lună. Vrea să întâlnească localnici. Cu ajutorul unor conversaţii neaşteptate, acest experiment social subliniază contrastele şi contradicţiile în imaginea localnicilor despre ei înşişi. Aceste conversaţii sunt fascinante, surprinzătoare, complexe. Şi beneficiază de unealta la care evreii recurg până şi în cele mai negre situaţii: umorul debordant.
...
-
TimeBox
De-a lungul vieţii sale documentaristul şi fotograful Ioan Matei Agapi a adunat 21.000 de metri de peliculă filmaţi în peste 30 de ani şi nenumărate obiecte, transformându-şi locuinţa într-un adevărat muzeu al vieţii cotidiene. Orice fotografie este un document, spune el, şi ca atare orice obiect o capsulă a timpului. Dar aceste obiecte sunt valoroase sau sunt doar o bătaie de cap? Când soseşte un aviz de evacuare, fiica lui îl îndeamnă să scape de majoritatea lucrurilor. Însă nu doar integritatea colecţiei sale este ameninţată, ci şi însuşi sinele său. Când frumuseţea din ochii privitorului este desconsiderată, identitatea acestuia este şi ea ameninţată. Îmbinând material de arhivă cu filmări din prezent, Timebox este o privire intimă asupra luptei omului pentru relevanţă şi dorinţa de a fi ţinut minte.
...
-
Toto și surorile lui
Toto (10 ani) și surorile lui Andreea (14 ani) și Ana (17 ani) sunt trei frați din cartierul Ferentari, din București, care așteaptă ca mama lor să se întoarcă din închisoare și să pună în ordine viața familiei. Ei trăiesc înconjurați de rude și prieteni care sunt consumatori de droguri. Cu ajutorul asistenților sociali, doi dintre copii reușesc să “evadeze” și să înceapă o nouă viață, cu noi șanse și noi visuri. Filmul acoperă o perioadă mai lungă, reușind astfel să surprindă anumite cicluri repetitive din viața celor trei, de urcușuri și coborâșuri, dependență și vindecare, speranță și renunțare. Pe tot parcursul filmului suntem în prezența mai mult sau mai puțin evidentă a drogurilor, această tentație care pune la încercare relațiile dintre copii și părinți, dintre frați și surori, dintre prieteni.
...
-
Toți sunt trecători
Dimineaţa devreme pe o plajă din Split. Tinerii continuă să se distreze, în drum spre casă după o noapte de dans în club. În acelaşi timp, bătrânii încep să se strângă şi ei pe plajă, într-o alăturare ce creează un contrast suprarealist între cele două grupe de vârstă. Un documentar observaţional, They Just Come and Go surprinde în grăitoare cadre statice aglomerarea de oameni de toate vârstele, cu un evident contrast între activităţile nocturne dominate de pasiune, dorinţă şi entuziasm tineresc şi plimbarea fără direcţie prin apa puţin adâncă a seniorilor.
...
-
Transalpina - Drumul Regilor
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
...
-
Trăiască Bulgaria
Long Live Bulgaria explorează ascensiunea naţionalismului în Bulgaria. De-a lungul a trei ani, regizoarea a observat acţiunile mai multor tineri din oraşele Sofia, Stara Zagora şi Plovdiv. Unii dintre aceşti tineri se etichetează drept patrioţi, alţii se declară naţionalişti pur sânge. Motivaţi de sentimente patriotice şi de dorinţa de a-şi afirma propria identitate, aceşti tineri se aruncă dincolo de graniţa unui teritoriu periculos, naţionalismul. Indiferenţa autorităţilor şi încurajările generaţiei în vârstă le ratează orice şansă să revină pe calea cea bună. Rezultatul? O tânără generaţie de bulgari gata să îmbrăţişeze naţionalismul agresiv. Aceşti tineri consideră că viitorul le aparţine. Dar întrebarea este: la ce viitor ar trebui să se aştepte? Şi la ce viitor ar trebui să ne aşteptăm noi, ceilalţi?
...