-
TABARA
Cei mai mici au 9 ani, cei mai mari 17. In vacante, trebuie sa invete sa fie disciplinati si sa aiba vointa. Fiecare trebuie sa faca fata efortului sporit, stresului si propriilor slabiciuni.
...
-
Tacere, întuneric
În Polonia se organizeaza ateliere pentru sculptorii cu handicap de vedere si de auz. Filmul este un studiu psihologic despre acesti oameni, care traiesc în întuneric si tacere deplina, evidentiind importanta primordiala a artei în viata oamenilor si cât de mare poate fi bucuria.
...
-
TAIETURA
O fata circumcisa e ca o piatra... Populatia Kuria din Kenya si Tanzania practica înca mutilarea genitala feminina ca o forma de ritual. Aceasta este dureroasa si chiar periculoasa. Generatia mai în vârsta si presiunea din partea membrilor grupului duc mai departe mostenirea stramosilor, însa efectul acestei practici creeaza sentimente amestecate în rândul tinerei generatii a secolului al XXI-lea. Ce pot face activistii pentru drepturile umane?
...
-
Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă
În 1974, Tamás Barta atinsese apogeul carierei ca basist al trupei rock maghiare Locomotiv GT, dar, în timpul unui turneu în Statele Unite, decide să nu se mai întoarcă. Îşi părăseşte astfel nu doar colegii de trupă, ci şi mama văduvă, Edit, care îl aştepta în Ungaria comunistă. După moartea ei, sora adoptivă a lui Tamás descoperă cele 12 casete audio pe care el şi Edit le folosiseră ca să corespondeze în timpul exilului. Înregistrate pe casete sunt "conversaţii" şocant de intime, sincere şi dramatice, gata să arate cât de diferite erau lumile în care trăiau Edit şi fiul ei...
...
-
Tango 360
Spectacolul animat dezvăluie imagini exclusiviste ale orașului Buenos Aires și celebrul dans porteños. Experiența unică este intensificată de muzica realizată de celebrul Astor Piazzolla, care a revoluționat tangoul tradițional încorporând elemente de jazz și muzică clasică.
...
-
Tanzania Tranzit
Observând de-a lungul a trei zile călătorii unui tren ce străbate Tanzania, Tanzania Transit oferă o privire subtilă şi artistică asupra întregii societăţi din Tanzania. Victimă a abuzurilor pe tot parcursul vieţii, Rukia este o femeie realizată prin propriile puteri hotărătă să-şi reconstruiască viaţa. Aflat la prima sa călătorie cu trenul, Isaya intră în contact cu modernitatea cu care nepotul său este atât de obişnuit, dar se confruntă şi cu prejudecăți legate de faptul că este Maasai. Fost gangster, Peter este acum un preot obsedat să facă avere. Fără a-şi transforma protagoniştii în totemuri exotice din Africa, documentarul reuşeşte să fie direct și personal prin observaţii dibace şi să abordeze probleme legate de drepturile omului, abuzul de putere şi comercializarea credinţei.
...
-
Tara de rezerva
„Tara de rezerva” este povestea celor
care pleaca si a celor care ramân, a celor
fericiti si a celor tristi, a celor pentru
care emigrarea înseamna fericire, sau
a celor pentru care plecarea oamenilor
iubiti înseamna finalul povestii. A celor
care îsi cauta locul fara sa îl gaseasca,
a celor care nu mai pot spune niciodata
ca merg acasa ... „Tara de rezerva”
este un film în care fiecare personaj
îsi spune singur povestea, iar fiecare
capitol are o alta culoare, mai calda sau
mai rece, în functie de glasul povestii.
...
-
Taraful caloriferelor
Compania municipală de termoficare din oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk le oferă un bonus cultural angajaţilor ei. Pentru a mai uita de corvoadele zilnice, de infrastractura la pământ şi de clienţii nemulţumiţi, ei sunt invitaţi, o dată pe săptămână, să cânte în corul companiei. Cântecele patriotice şi folclorice pe care le tot fredonează la repetiţii devin o punte între trecutul comunist şi noile realităţi economice şi politice ale prezentului. Cântecele îi ajută să facă faţă şocului schimbării şi tot ele sunt o ocazie ca ei să petreacă puţin timp împreună, ca în vremurile bune.
...
-
Tarâmuri îndepartate
O analiză a condiţiilor în care locuiesc membrii comunităţii Chukotka. Politica guvernamentală i-a obligat pe băştinaşii care trăiau din vânătoarea de balene să se mute în oraşe. Copiii celor rămaşi pe pământurile natale au fost înscrişi forţat la şcoli cu sistem de internat. Întorşi în satele lor după terminarea şcolii, ei se simt rupţi de cultura lor tradiţională. Aceşti tineri întâmpină greutăţi în a se adapta la modul de viaţă al părinţilor lor. Cu toate acestea există strădania menţinerii unui oarecare echilibru între vechi şi nou şi mulţi dintre ei caută să-şi regăsească identitatea culturală.
...
-
Tarmul
Trei femei care traiesc în armonie cu natura. Prima pastoreste turmele sus la munte, cea de-a doua iese zi de zi pe mare, la pescuit (iar faptul ca nu stie sa înoate n-o împiedice si n-o sperie), în fine, cea de-a treia administreaza o ferma. Filmul spune povestea celor trei femei, amintindu-ne ca mai exista oameni care pastreaza si azi o legatura intim cu natura.
...
-
TATA
Documentarul este o poveste personală și curajoasă a coregizoarei Lina Vdovii. A fost filmat de-a lungul a șase ani în Italia, Republica Moldova și România și este o explorare intimă a relației dintre o fiică pe cale să devină mamă, ce caută să se vindece de suferințele trecutului, și un părinte înstrăinat care-i cere ajutorul pentru a expune abuzurile la care a fost supus de-a lungul anilor de către angajatorul său din Italia. Pe măsură ce Lina se implică mai adânc în investigație, descoperă nu doar suferințele tatălui, ci și un tipar de violență domestică care a afectat generații întregi în familia ei.
...
-
Tatal caprelor
Filmul prezintă viaţa din gospodăria lui Baldame, un hamar bătrân din sud estul Etiopiei. Din cuvintele lui aflăm prin ce greutăţi trece un cunoscător de capre, cum este împărţită munca şi care sunt obligaţiile morale cărora trebuie să li se supună membrii familiei. Cea de-a doua parte a filmului se concentrează asupra artei străvechi a citirii semnelor din măruntaiele animalelor. Cu ajutorul acestor semne, oamenii sunt pregătiţi să facă faţă bolilor sau relelor ce i-ar putea ameninţa.
...
-
Tatal meu, Lucian Blaga
La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în România, odată cu instaurarea comunismului, începe o lungă perioadă de disoluţie socială, politică şi culturală. Lucian Blaga, considerat „exponent al regalităţii şi burgheziei”, cade în dizgraţia noului regim. Este exclus de la catedră, îndepărtat de la Academie, iar multe din cărţile lui sunt trecute pe lista neagră. Angajat în funcţia de bibliotecar, îşi trăieşte ultimii doisprezece ani din viaţă lucrând la un roman cu tentă autobiografică care avea să fie tipărit însă abia în 1990, la treizeci de ani de la moartea sa. În prezent, Dorli (84 de ani), fiica poetului Lucian Blaga, evocă scene din trecutul familiei sale într-un ultim efort de recuperare a memoriei tatălui ei și a propriei sale identităţi.
...
-
Tatal, Fiul si Sfântul Torum
Pornind de la o dramă de familie, filmul realizează ciocnirea dintre două lumi total opuse. Una este tradiţională şI conservatoare, cealaltă flexibilă şI adaptabiă. Tată şI fiu. Şaman şi om de afaceri. Amândoi aparţin etniei Khanty, o populaţie siberiană pe cale de dispariţie. Fiul lucrează la o companie petrolieră care extrage milioane de barili de ţiţei din pământul strămoşesc al Khanty-lor. Oamenii trebuie constrânşi să-şi vândă pământul ruşilor şi, ca angajat al firmei, este sarcina lui să o facă. Înarmat cu o tobă şi cu un cap de urs, şamanul încearcă să reziste asaltului. Fiul risipitor are două feţe.Iată că şi Torum, cel mai mare zeu Khanty, are acum două chipuri, după exigenţele socetăţii de consum.
...
-
Tatăl meu și cu mine
Timp de mai multe decenii un nume emblematic al documentarului, Nick Broomfield s-a implicat adesea, cu onestitate şi candoare, în procesul de creaţie al filmelor sale. Şi cu toate acestea nu a făcut niciodată un film mai personal decât acest documentar complex şi emoţionant despre relaţia cu tatăl său, Maurice Broomfield, un muncitor de fabrică devenit fotograf şi cunoscut pentru imaginile sale vii inspirate de muncitorii Angliei postbelice. Tatăl meu şi cu mine este în acelaşi timp o colecţie de amintiri şi un omagiu, o poveste intimă despre viaţa unei familii şi o perspectivă exuberantă, filozofică asupra întregului secol 20.
...
-
Tatăl meu, Imre
O călătorie captivantă prin opt decade de istorie recentă alături de o femeie care şi-a închinat viaţa misiunii de a dezvălui lumii viaţa şi extraordinara moştenire artistică a tatălui ei, Imre Kinszki, maestru uitat al artei fotografice din Ungaria, ucis de nazişti într-un lagăr de concentrare. My Father, Imre oferă informaţii de primă mână despre viaţa creatoare a artistului şi despre Budapesta din perioada întunecată a anilor '40. Un personaj de forţă, Judit Kinszki descrie cu sinceritate deplină ororile prin care a trecut familia ei şi are puterea să ierte. Filmul oferă şi momente de mare încărcătură emoţională tratate cu inteligenţă de regizoare. Nu în ultimul rând, avem parte de o abundenţă de imagini cu fotografiile excepţionale ale lui Imre Kinszki.
...
-
Tatăl nostru
Regizorul, Andrei, şi iubita lui, Paula, află că vor fi părinţi. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa modelelor de urmat în familia ei destrămată, viitorul tată alege să-şi caute tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos. Vizitele lui Andrei la mănăstire încearcă să dezlege misterul plecării tatălui pe când fiul său nu avea decât şase ani. Dar îl va face asta pe Andrei să devină un tată aşa cum şi el şi-a dorit întotdeauna?
...
-
Taurul din Dzukija
Jonas, numit de săteni „Taurul” din cauza puterii sale incredibile, trăiește într-o lume arhaică, departe de civilizație, trecând prin viață fără grabă sau certitudini, amintind omului modern de fragilitatea exitenței sale. În ciuda trecutului sovietic, oamenii din regiunea lituaniană Dzukijași-au păstrat viziunea primitivă asupra lumii. Dzukija pare un loc înțepenit între degradare și sfințenie, unde viața și moartea, bucuria și tristețea, puterea și slăbiciunea sunt inseparabile coexistând într-o lume plină de viziuni apocaliptice.
...
-
Tăcere
Întreaga viață a lui Csanád Szegedi, fost vice-președinte al partidului maghiar de extremă dreaptă Jobbik și fost membru al Parlamentului European, a fost puternic impregnată ideologic de antisemitism. În 2012, când se afla la vârful carierei sale politice, află că linia maternă din familie este de origine evreiască. KEEP QUIET, un documentar biografic care îmbină într-un stil clasic, interviuri de tip talking heads cu imagini de arhivă, expune criza de identitate prin care Szegedi trece ca urmare a acestei descoperiri paradoxale și îi urmărește parcursul în plan public și personal, odată ce fostul lider politic naționalist decide să se alăture activ comunității evreiești din Budapesta, împotriva căreia militase virulent în trecut. Regizorii Joseph Martin și Sam Blair își concentrează atenția, pe de-o parte, asupra felului în care funcționează mecanismele colective de propagare a urii și a xenofobiei, și, pe de altă parte, asupra efectelor de autoefasare ale victimelor, lăsând la latitudinea celor care îl ascultă pe Szegedi - un performer înnăscut de o credibilitate ușor de chestionat – să decidă în ce măsură transformarea și noua sa atitudine apologetică sunt sau nu autentice.
...
-
Tărâmul liniștii
Ce importanta poate avea un aparat de fotografiat pentru un copil de 10 ani, în tarâmul linistii? Documentarul urmareste aventurile de vacanta ale lui Alfred, un coil surdomut din valea Ghimesului, care frecventeaza o scoala speciala la Cluj. Luat acasa în vacanta de catre parinti, întâlneste la o petrecere un fotograf surdomut, din satul apropiat. A doua zi, Alfred primeste cadou de la acest fotograf un aparat de fotografiat - si astfel povestea filmului începe.
...
-
Tărâmul mierii
Într-un sat macedonean uitat de lume, Hatidze, o femeie de 50 şi ceva de ani, îşi verifică stupii de albine sălbatice prinşi de stânci. În timp ce îngână un cântec din vechime, manevrează fagurii fără mănuşi sau costum de plasă. Acasă, Hatidze repară stupii, are grijă de mama ei căzută la pat şi uneori merge la oraş pentru a vinde mierea. Într-o zi, o zgomotoasă familie itinerantă face tabără lângă casa lui Hatidze, iar regatul liniştit al femeii va fi invadat de hărmălaia motoarelor, a şapte copii gălăgioşi şi a 150 de vite. Şi curând Hussein, liderul familiei, va lua o serie de decizii care ameninţă o dată pentru totdeauna stilul de viaţă al lui Hatidze...
...
-
Tărâmul necartografiat
În timpul primului semestru din anul 2017, studenţii de la
Colegiul de Artă şi Design din Massachusetts au explorat
subiecte legate de memorie, transformare şi intruziune. În
mai puţin de cinci luni aceşti studenţi au colaborat pentru a
realiza naraţiunea, dezvoltarea conceptuală, filmările video, sunetul surround şi producţia Full Dome la rezoluţie 4K. Rezultatul este eforturilor lor este interesantul film Full Dome Uncharted Domain.
...
-
Târziu
În Italia, deseori romii ajung să trăiască în adevărate câmpuri de concentrare în afara oraşelor. Iulian îşi aduce aminte de vremurile bune în care familia lui avea o baracă, acum locuind temporar într-un teatru municipal de unde aşteaptă să fie evacuaţi.
...
-
Te iubesc asa cum esti
În fiecare an, Ziua de Sf. Anton este serbata prin ceremonii speciale în Lisabona. Sarbatoarea comunitatii include o parada de-a lungul principalului bulevard din oras, cu echipe din cartierele Lisabonei concurând pentru Marele Premiu. Locuitorii din cartierul Bica se pregatesc pentru marele eveniment al anului. Fac repetitii. Se cearta. Unii dintre ei sunt indiferenti, altii sunt entuziasti. Pentru unii, activitatile comunitatii sunt doar o pierdere de timp, în timp ce altii muncesc din greu ca sa câstige marsul cartierul lor. Filmul surprinde ritmul în crescendo al pregatirilor si asteptarilor locuitorilor din cartierul Bica.
...
-
Te-am filmat, dragostea mea
Saptezeci de ani dupa fuga bunicului sau din Germania Nazista catre Palestina, regizorul Tomer Heymann participa cu un film la Berlinala, unde îl întâlneste pe cel care-i va schimba viata - dansatorul german Andreas Merk. Când Merk decide sa-l urmeze pe Tomer la Tel Aviv, se descopera prins într-o confruntare cotidiana cu un partener obsedat de video-documentare, fapt ce se adauga tensiunilor provocate de încercarea sa de a se însera, ca cetatean german, într-o familie israeliana. I Shot My Love este povestea particulara si, deopotriva, universala a unei relatii gay intense care se desfasoara pe fundalul unor alte seturi de relatii ce angajeaza sferele apartenentei familiale si nationale. Texturat prin detalii de o intensitate adesea viscerala, filmul se prezinta ca un exercitiu de onestitate în fata camerei, calitate ce asigura o experienta cinematica intensa pentru spectatorul confruntat cu micro-evenimentele documentate de camera neiertatoare a lui Tomer.
...
-
TEATRU DOCUMENTAR - Jurnal de România. Constanța
...
-
Techsquat
Explorând ideea limitărilor auto-impuse ca stimul al creativităţii, “Techsquat” observă cinci antreprenori de douăzeci şi ceva de ani în activităţile lor de zi cu zi și în stabilirea şi negocierea regulilor şi limitelor existenţei. În încercarea de a-şi crea propriul Silicon Valley în miniatură, tinerii se mută împreună într-un apartament din Praga, unde crează un mediu al cooperării şi creativităţii. Fără a înfrumuseţa sau a dramatize industria start-up- urilor, filmul sparge cel de-al patrulea perete pentru a oferi o privire asupra unei generaţii. Dornice de acţiune şi de schimbare, personajele işi croiesc un loc în lume, confruntându-se cu idealurile sociale de independenţă şi masculinitate. Cu umor şi afectuoasă ironie, “Techsquat” spune, în esenţă, povestea universală a definirii propriei persoane, în evoluția către etape și roluri noi ale vieții.
...
-
Telefonul copilului
Filmul este realizat cu înregistrări reale de la linia telefonică gratuită din Olanda, unde, sub protecția anonimatului, copiii pot găsi pe cineva cu care să vorbească, dacă nu au pe nimeni, sau să spună lucruri pe care, din rușine sau de teama consecințelor, le țin ascunse față de familie sau de cei apropiați. Problemele prezentate la această linie telefonică sunt diverse și pot fi întâlnite în mai multe părți ale lumii: copii care consideră că bullying-ul și rănirea altor copii sunt o formă de distracție; copii ai căror părinți divorțează și care nu găsesc puterea să își exprime sentimentele față de această situație; copii ai căror părinți lipsesc aproape tot timpul de acasă și care își doresc compania acestora; copii refugiați ilegal, care se tem în fiecare noapte că ar putea fi luați de poliție. Toate acestea sunt situații în care comunicarea, „ascultarea” sunt un pas către rezolvare sau către ameliorare. Imaginile filmului vin în completarea sentimentelor din înregistrări, uneori vesele, rapide și colorate, alteori grave și triste.
...
-
Tempus de Baristas
"Time of the Barmen" este unul dintre cele mai apreciate filme ale cunoscutului documentarist David MacDougal. Filmul prezinta trei ciobani din regiunea muntoasa din partea de est a Sardiniei.
Filmul exploreaza într-o forma fina, nuantata,viata traditionala pe cale de disparitie înlocuita treptat de metodele tehnologizate de crestere a animalelor.
In timp ce tinerii se reorienteaza si pleaca pe coasta pentru o viata mai usoara si castiguri mai mari, Piedro, un tanar de 18 ani isi ajuta tatal cu drag la pascutul si mulsul caprelor.
Tatal sau, Franchiscu, in varsta de 62 de ani, si-ar dori ca fiul sau sa ramana in munti, iar acest lucru implica renuntarea tanarului la orice forma de educatie.
Prietenul lor, Miminu, in varsta de 40 de ani si inca necesatorit, cunoaste dupa nume toate caprele din turma. Dupa atatia ani de munca este inca sarac si izolat.
Pentru Pedro, acesti doi oameni reprezinta modele de urmat in viata si se gandeste la viitorul lui in aceasta lume a preschimbarilor rapide.
...
-
Teoria numerelor
Radiografia subiectiva a unei lumi pe cale sa dispara, comunitatea evreilor din Iasi. Din peste 100.000 de evrei, care traiau în Iasi înainte de cel de-al doilea razboi mondial, au mai ramas doar cîteva zeci. Întîlnirea dintre un inginer emigrat în Israel cu zece ani în urma si un tânar medic pe cale de a pleca definitiv în America este pretextul unei analize a starii de spirit, a sperantelor si perspectivelor comunitatii si membrilor ei.
...
-
Teren
Teren urmareste viata de zi cu zi a maicilorde la Manastirea Varatec. Urmarind relatiile dintre calugarite si rolul pe care îl are fiecare în comunitatea monahala, filmul analizeaza modul în care activitatile obisnuite ale fiecare zile se întrepatrund cu viata spirituala a manastirii. Filmul recurge la stilul observational, pe care îl combina cu interviuri standard si cu discutii mai putin formale. Este urmarit conceptul de "munca obedienta" si modul în care el dirijraza cu strictete viata de fiecare zi. Filmul ofera o privire generala asupra manastirii, dar se opreste si asupra câtorva dintre maici, dezvaluindu-le pesronalitatile, trecutul si motivele care le-au adus la manastire. Structura filmului este completata de inserturi ale unor scurte secvente de animatie menite a arunca o privire reflexiva asupra muncii de teren a cercetatorului-antropolog.
...
-
Teritoriu instabil
Tekoa este o aşezare evreiască din Cisiordania. Niciunul dintre rezidenţi nu vrea să comunice cu presa. Tensiunile încep să apară din secunda în care regizoarea Iris Zaki, venită din Tel Aviv, pune piciorul în Tekoa. Zaki îşi asamblează un studio improvizat în mijlocul aşezării şi nu se mişcă de acolo timp de o lună. Vrea să întâlnească localnici. Cu ajutorul unor conversaţii neaşteptate, acest experiment social subliniază contrastele şi contradicţiile în imaginea localnicilor despre ei înşişi. Aceste conversaţii sunt fascinante, surprinzătoare, complexe. Şi beneficiază de unealta la care evreii recurg până şi în cele mai negre situaţii: umorul debordant.
...
-
Termeni și condiții
Experții în tehnologie și științe sociale încearcă să ne convingă în acest documentar că ideea de intimitate pare să aparțină trecutului. De fiecare dată când creăm un nou cont de e-mail sau ne actualizăm software-ul, trebuie să apăsăm butonul „Sunt de acord”. Dar câți dintre noi chiar au citit termenii și condițiile? Ne oferim datele unor companii mari precum Facebook și Google și, prin extensie, guvernelor care ne pot monitoriza în timp real. Dar putem accepta posibilitatea de a fi extrădați dintr-o țară pentru că am făcut o glumă pe Twitter despre terorism? Filmul trasează cronologic modificarea legislației americane care se desfășoară mână în mână cu tehnologiile în continuă evoluție pentru stocarea unor volume mari de date, aducându-ne viețile mai aproape de o distopie orwelliană.
...
-
Testimonial
Diagnosticat cu o tumora pe creier si oferindu-i-se doar trei ani de trait, regizorul Razvan Georgescu porneste in explorarea taramului dintre viata si moarte, apeland la cativa dintre cei mai celebri „locuitori” ai acestuia. Filmul incepe pe o masa de operatie din Germania si il urmeaza apoi pe autorul sau intr-o calatorie personala prin canalele venetiene, pe Broadway si pe Sunset Boulevard, cercul inchizandu-se in Romania natala. Regizorul initiaza astfel o cercetare profunda a realului, prin care sa ajunga, de la cunoasterea si intelegerea celorlalti, la autocunoastere si autointelegere. El inregistreaza nu propriile senzatii, ci marturiile unor alte persoane care au trecut prin experiente similare (compozitori, pictori, sculptori sau scriitori). Captivant, tulburator si surprinzator de plin de umor, documentarul este o cursa emotionala extrema, printr-un sir de intalniri revelatoare cu artistii care spera sa treaca cu bine testul timpului.
...
-
The New Gypsy Kings
Regizorul Liviu Tipuriță ne introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi, palate luxoase și interlopi. Comunitatea rromă e una dintre cele mai marginalizate și sărace din Europa și timp de foarte mulți ani muzica tradițională țigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou - manele - care a invadat întreaga țară. Maneliștii-vedete pot câștiga și 20.000 de euro pe seară, la nunți opulente, unde invitații aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube ajung la milioane de vizualizări. Muzicanții tradiționali, precum celebrul Taraf al Haiducilor, care l-a avut odinioară susținător chiar pe Johnny Depp, se plâng că manelele i-au adus la faliment și că vor distruge muzica țigănească. Acest documentar analizează soundtrack-ul unei schimbări sociale și culturale de excepție.
Proiecția filmului are loc joi, 20 octombrie la ora 21:30 la Sala Thalia și este precedată de Concertul Kana Jambe & Dan Bursuc.
...
-
The Shukar Collective Project
Filmul urmareste formarea si evolutia fenomenului The Shukar Collective Project, într-o maniera vizuala provocatoare si neconventionala. Astfel, membrii fondatori ai grupului de ursari Shukar, Napoleon (43 de ani, solist vocal si percutionist la butoi), Tamango (67 de ani, vocal, efecte speciale cu linguri), Clasic (29 de ani, voce si percutie), precum si cei care i-au descoperit: DJ Vasile, Matze, Vlaicu Golcea, Dan Handrabur vorbesc pentru prima data despre ascensiunea si destramarea proiectului.
...
-
Thea
Thea are 12 ani și o viață frumoasă și liniștită alături de părinții ei, în Olanda. Cu excepția perioadelor în care apar atacurile de epilepsie, când totul se precipită. Aceste atacuri îi amenință viața, iar medicii trebuie să intervină rapid. Pentru asta, depind de elicopter, pentru că Thea și familia ei locuiesc într-o zonă izolată, fără spitale. Mai mult, crizele de epilepsie o silesc să rămână internată chiar și câteva luni, departe de casă. Pentru astfel de cazuri, în spital există un spațiu pentru ore de școală, unde Thea construiește un elicopter din lemn pe care îl dăruiește în semn de recunoștință. Un film alb-negru despre viață, moarte și granița fragilă dintre ele.
...
-
These Songs and These Silent Nights
Pasagerii unui tren îmbarcat pe un feribot petrec timp împreună și leagă prietenii temporare. Un copil ii povestește unei femei o reinterpretare a lui 'Hansel si Graetel', un grup de oameni discută despre ploaie, altul despre străini, comunicare și respect. Filmul arată o curiozitate pentru poveștile oamenilor pe care îi intâlnim.
...
-
THINK FREEDOM: THE CATALYST
În Sibiul anului 2017 a izbucnit cel mai longeviv protest cetăţenesc din România. Pentru 669 de zile, pe ploaie şi în zăpadă, locuitorii oraşului au protestat în faţa sediului partidului care ameninţa legile justiţiei, acompaniaţi de clopotele bisericii din apropiere. Unul dintre protestatari a fost scriitorul Radu Vancu. Cinci ani mai târziu, liderii manifestaţiei se confruntă cu îndoielile şi dezamăgirea, căci democraţia locală e încă departe de idealul pentru care s-au zbătut. Şi totuşi, unul dintre cei care cred că protestul a avut efect este chiar Radu Vancu.
...
-
Thomson din tinutul Arnhem
În 1933, o stare de panica a cuprins orasul Darwin, dupa ce cinci pescari japonezi si trei albi au fost ucisi de aborigeni pe coasta de est a tinutului Arnhem. Tînarul antropolog Donald Thomson a fost îngrozit de ideea organizarii unei expeditii de pedepsire a bastinasilor, care actionasera în legitima aparare, aparându-si teritoriul. Totodata, el si-a dat seama ca politica oficiala de "protectie" a aborigenilor nu dadea nici un rezultat. Thomson s-a oferit sa plece în Arnhem Land ca voluntar, pentru a preveni un posibil razboi rasial. El a mai propus realizarea unui studiu stiintific despre cultura indigena, ca punct de plecare pentru un nou demers care ar putea face în sfîrsit dreptate aborigenilor. În timp, lumea antropologilor l-a izolat din ce în ce mai mult, dar Thomson si-a continuat lupta pentru drepturile aborigenilor pâna în anul mortii sale, în 1970. Astazi, extraordinarele sale fotografii, note de teren si obiecte colectionate sunt gazduite de Muzeul Victoria, fiind considerate printre cele mai semnificative colectii etnografice ale lumii.
...
-
Tie Xi Qu: West of Tracks - Rails
„Rails" este cea de a treia parte si ilustreaza viata unui tata singur si a fiului sau, care aduna sine de cale ferata cu scopul de a vinde piese brute fabricilor. Însa, odata cu închiderea fabricilor, viitorul lor devinte incert.
...
-
Tie Xi Qu: West of Tracks - Remnants
Cea de a doua parte, „Remmants", prezinta familiile multor muncitori dintr-un vechi bloc de locuinte de stat, „Rainbow Row". Autorul filmului se concentreaza în special pe adolescentii care se preocupa cu propriile vieti, trebuind sa faca fata de asemenea disponibilizarii lor inevitabile, odata ce fabricile Tie Xi se închid.
...
-
Tie Xi Qu: West of Tracks - Rust
Regizorul Wang Bing documenteaza moartea lenta dar inevitabila a unui colos industrial din provincia Shenyang din China. Între 1999 si 2001, autorul a filmat cu meticulozitate ultimii muncitori de la combinat, oameni apartinând acelei clase muncitoare careia Revolutia Chineza îi promisese gloria. Prinsi în capcana schimbarilor economice, muncitorii devin personaje emotionante ale unei epopei moderne. Documentarul realizeaza un portret captivant al societatii chineze în tranzitie. Cahiers du Cinema îl aseamana pe Wang Bing marilor scriitori rusi, numind acest film al sau „o capodopera de realism".
Prima parte, „Rust" urmareste un grup de muncitori, în trei fabrici de stat: o topitorie, o fabrica de cablu electric si o fabrica de tabla. Muncitorii lucreaza la utilaje sub un standard admis, confruntându-se cu deseuri periculoase si lipsa masurilor de siguranta. Poate chiar mai rau, din cauza scaderii necesitatii industriei grele, fabricile se confrunta cu o lipsa constanta de materii prime, disponibilizând muncitorii si lasându-i cu un viitor nesigur.
...
-
Tierradentro: Casas de Espiritus, Tierra de Gentes
Tierrandentro nu reprezintă doar regiunea San Andres din Pisimbala şi descoperirile arheologice făcute aici. Tierradentro se întinde pe 1900 km2 în departamentul Cauca. Aici trăiesc 45000 de indieni şi o comunitate de negri. Peisajul măreţ al muntelui Huila, acoperit de zăpadă, i se adaugă izvoarele termale şi salinele dispersate în toată regiunea.
...
-
Tihnă - o zi de vară
În Danemarca, rezidența de vară este o modă și un stil de viață pentru oamenii din clasa de mijloc și cei mai înstăriți. Împărțit în mai multe tablouri, ilustrând momente diferite ale unei zile de vară, filmul ne prezintă oameni de vârste și cu preocupări diferite, surprinși în mijlocul unor activități al căror unic scop este relaxarea cu orice preț.
...
-
TimeBox
De-a lungul vieţii sale documentaristul şi fotograful Ioan Matei Agapi a adunat 21.000 de metri de peliculă filmaţi în peste 30 de ani şi nenumărate obiecte, transformându-şi locuinţa într-un adevărat muzeu al vieţii cotidiene. Orice fotografie este un document, spune el, şi ca atare orice obiect o capsulă a timpului. Dar aceste obiecte sunt valoroase sau sunt doar o bătaie de cap? Când soseşte un aviz de evacuare, fiica lui îl îndeamnă să scape de majoritatea lucrurilor. Însă nu doar integritatea colecţiei sale este ameninţată, ci şi însuşi sinele său. Când frumuseţea din ochii privitorului este desconsiderată, identitatea acestuia este şi ea ameninţată. Îmbinând material de arhivă cu filmări din prezent, Timebox este o privire intimă asupra luptei omului pentru relevanţă şi dorinţa de a fi ţinut minte.
...
-
Timisoara. Decembrie 1989
Filmat în orasul românesc care a jucat rolul principal în caderea dictatorului comunist Ceausecu, documentarul prezinta încercarile soldatilor de a înabusi revolta cetatenilor.Însa de-a lungul zilelor s-a întâmplat un lucru surprinzator - soldatii s-au alaturat cetatenilor. Realizatorii folosesc interviuri, filmari autentice ale evenimentelor si fotografii de arhiva pentru a recrea revolutia. Dat fiind ca filmul nu are multe explicatii, cronica va fi folositoare mai ales istoricilor si celor bine informati în istoria recenta a Europei de est.
...
-
Tineri casatoriti
Filmul este povestea a doua cupluri care decid sa se casatoreasca desi stiu ca au putine sanse de a trai împreuna în Israel. Kifah este o femeie educata, de cariera. Activraza în organizatii politice si crede cu tarie în sansele coexistentei pasnice în Oriebtul Mijlociu. Sotul ei s-a nascut în Gaza. Pentru a putea locui împreuna, ea trebuie sa se mute la Berlin. Suhad este o studenta de 23 de ani din Betleem. Este logodita cu un israelian. Dupa nunta, devine rezident israelian în casa sotului ei, în Ierusalim. Ori de câte ori vrea sa îsi vititeze parintii, trebuie sa se furiseze prin zona securizata fara sa fie vazuta de soldati. De când este însarcinata, escapadele ei sunt si mai dificile. Tinerii casatoriti vorbesc despre absurditatile pe care le genereaza conflictele politice în vietile oamenilor bisnuiti.
...
-
Tinutul din Nord
ŢINUTUL DIN NORD este un document etnografic despre meşteşugul fabricării cărbunelui de lemn şi a varului în zonele împădurite din nodrul Ungariei, lângă satul Répáshuta. Filmul îi urmăreşte pe oamenii care practică şi în prezent aceste meserii, identificând totodată în cultura lor elemente slovace şi germane, care s-au păstrat până astăzi.
...
-
Tinutul unde pamântul era viu
Filmat într-un sat maramuresean, în nordul României, filmul analizeaza mutatiile recente din viata rurala. Pâna nu demult, viata satenilor urma cursul domol al altor secole. Oamenii lucrau pamântul fara alt ajutor decât acela al animalelor, apa trebuia scoasa din fântâna, iar mersul vietii avea regulile si ritualurile vechi de secole. Astazi, privirile se îndreapta spre modernizare, spre schimbare si catre Uniunea Europeana. Filmul observa cu finete impactul schimbarii asupra vietii unei familii. Desigur ca lumea veche va disparea, pentru a fi înlocuita de un alt mod de viata, modern si mai confortabil. Pretul pe care îl vor plati oamenii în schimbul avantejelor modernizarii este însa greu de anticipat.
...
-
Tisa Superioară
Filmul este un documentar-artistic despre cursul superior al râului Tisa, în Ucraina. Putem vedea natura sălbatică, dar şi efectele impactului acesteia cu civilizaţia umană. Textul filmului este o selecţie din volumul "Fire de iarbă" de Walt Wihtman.
...
-
Tito
Un film despre viaţa lui Iosip Broz Tito, dincolo de imaginea sa oficială. Omul care a condus Iugoslavia cu o mînă de fier timp de patru decenii a fost rând pe rând partizan, prizonier, dictator, idol. Foşti colegi, prieteni şi oameni care au fost în serviciul său îşi deapănă amintirile personale despre omul care a condus Iugoslavia din anii ocupaţiei germane pînă în 1980, câştigând respectul marilor puteri ale vremii.
...
-
Toamna pe râul Ob
Pe malul râului Ob, în nord-vestul Siberiei, populatia Khanti lupta pentru supravietuire cu clima aspra si cu nesiguranta economica generata de confuzia perioadei post-sovietice. Salariile brigazilor de pescari sunt aproape insignifiante si întârzie cu lunile. Oamenii nu au alta cale decât sa se întoarca la ocupatiile traditionale ale zonei arctice: vânatoarea si cresterea renilor. Filmul urmareste activitatile autumnale ale unei familii de pescari. Odata cu încheierea sezonului de pescuit, ei vor pleca spre locul de iernat, unde vor supravietui de pe urma vânatorii si a turmei lor de reni. Filmul spune povestea acestei populatii arctice, care trebuie sa revina la ocupatiile traditionale pentru a supravietui.
...
-
Toamnă românească
În 2011, revista TIME a declarat protestatarul drept omul anului. Totul a început cu primăvara arabă, apoi a continuat cu Istanbul, Siria, Madrid și atâtea alte locuri din lume. Dar anul trecut protestele au ajuns și în România: românii de pretutindeni au ieșit în stradă. Nu (doar) pentru salariile mici, pentru condițiile precare în care trăiesc, pentru nedreptățile pe care le îndură zilnic din partea unui sistem mai puternic decât ei, ci pentru Roșia Montană. Proiectul de lege privind mineritul de la Roșia Montană a devenit un simbol pentru românii care, în sfârșit, au hotărât să-și facă vocea auzită. Scurt-metrajul „Toamna românească” documentează mișcarea protestatară care a unit zeci de mii de oameni într-un protest pașnic fără precedent pe străzile Bucureștiului.
...
-
Toată ziua-i noapte
În acest film de autor, regizorul ne prezintă fragmente din ultimii ani de viață ai străbunicilor lui care trăiesc într-o casă modestă, undeva la țară, în Republica Moldova. Generația lor, a celor care au participat activ la Marele Război e pe cale de disprație, iar filmul e construit în jurul amintirilor și poveștilor de supraviețuire ale străbunicului, cu o valoare de document vizual, completate și de păreri personale despre știrile pe care acesta le ascultă zilnic la radio, despre politica actuală, despre ruși și războiul din Ucraina. Odată cu trecerea anotimpurilor, documentarul creează în permanență senzația că istoria se repetă.
...
-
Toată ziua-i noapte & Renaștere
...
-
Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată
Un studiu antropologic al unei unei mici comunităţi din Sfântu Gheorghe, unde cântecele interpretate de corul local sunt o tradiţie de seamă. Le vedem cântând pe membrele corului şi înţelegem cum muzica lor devine un liant al comunităţii, prezentă în momente de bucurie şi de tristeţe, la nunţi şi botezuri, dar şi la război.
...
-
Tokyo Waka
Tokyo este un oraş ultramodern, spectaculos, cu o viaţă trepidantă, zi şi noapte. Deasupra lui însă, pe acoperişurile clădirilor, pe stâlpi sau pe firele electrice, trăiesc 20.000 de ciori. Pentru că numărul lor se află într-o creştere alarmantă, administraţia metropolei s-a văzut nevoită să ia măsuri. A început să le vâneze, să le întindă capcane, să le distrugă cuiburile şi să le împiedice accesul la gunoaie – sursa lor de hrană. Dar ciorile s-au adaptat în permanenţă, obligându-i pe cei 13 milioane de locuitori ai oraşului să trăiască mai departe alături de ele. Dincolo de a urmări numai comportamentul ciorilor, filmul se dovedeşte a fi un poem episodic şi discursiv despre viaţa şi cultura din Tokyo, unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii.
...
-
Tonel şi Vieru sau Despre rostul cântării
Amintirea unui accident tragic, o crimă petrecută la o nuntă într-un sat de păstori acum 50 de ani - se păstrează sub forma unei balade. Tatăl victimei, comanditarul baladei, a organizat răzbunarea, producând o nouă crimă. Amintirile bătrânilor satului au devenit deja folclor. Cine mai poate deosebi adevărul de baladă?
...
-
Tonel şi Vieru sau Despre rostul cântării
Amintirea unui accident tragic, o crimă petrecută la o nuntă într-un sat de păstori acum 50 de ani - se păstrează sub forma unei balade. Tatăl victimei, comanditarul baladei, a organizat răzbunarea, producând o nouă crimă. Amintirile bătrânilor satului au devenit deja folclor. Cine mai poate deosebi adevărul de baladă?
...
-
Torna, torna, fratre!
Aromânitatea este o lume veche, care se stinge încet. Dialectul este vorbit rar în Balcani şi doar de vârstnici. Aromânii, în număr de 350.000, după unii sau în jur de 1.000.000 după alte păreri, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Majoritarii le spun vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji etc. Documentarul de față explorează din interior identitatea acestui popor, deslușind perspectiva pe care aromânii o au asupra propriei origini, limbi și a numelui de armân. Filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli) și de combină într-un mozaic de locuri şi personaje, care compun portretul unei lumi pierdute.
...
-
Torturile Piei
Pia are 11 ani și locuiește cu părinții și sora ei în comuna Schöneberg de lângă Berlin. De un an și jumătate, îi place foarte mult să prepare torturi. Nu doar în weekenduri, ci și în restul zilelor ea își încântă familia și prietenii cu neobișnuitele ei creații, altele de fiecare dată. Modelul după care se ghidează este Sally, o utilizatoare Youtube de succes, care dă sfaturi pe internet. A învățat multe de la ea, însă Pia schimbă mereu rețetele și îi vin idei noi. Visează să ajungă într-o zi ca Sally. Pia va prepara pentru prima oară în viața ei un tort cu trei etaje, pe care îl va servi într-o cafenea din Berlin.
...
-
Tot ce trece prin fața unei ferestre care nu se deschide
Doi funcționari armeni păzesc o gară abandonată, în timp ce la 100 kilometri distanță, muncitorii din Azerbaidjan, construiesc o nouă linie de cale ferată. Promisiunea entuziastă a unui viitor mai bun, ca urmare a noului tren de mare viteză eurasiatic, contrastează cu realitatea dezolantă a vexistenței oamenilor. Trăind o viață în tranzit și tranziție sub forța izolatoare a rutinei, protagoniștii își contemplă visele și regretele, oportunitățile pierdute și impasurile curente. Contemplativ și liric, "All that Passes by a Window that Doesn’t Open" adoptă o estetică inteligentă a dualismului, reflectând trecutul tulbure armeano-azer și cooperarea actuală. Culorile complementare, portocaliu intens și albastru glaciar, creează un sentiment de complicitate și camaraderie, dar și reiterează tensiuni ascunse. Tăcerea e asurzitoare pe lângă bocănitul constant al ciocanelor, în timp ce repausul de după mișcare constantă pare mortuar. Cu percepție corporală, subiectivă a timpului și a spațiului, documentarul ilustrează suferința tăcută a unei stări nesfârșite de incertitudine.
...
-
Toti oamenii sunt muritori
Încojurată de autostrăzi şi de clădiri moderne, vechea biserică Sf. Petru e o apariţie contrastantă la periferia oraşului Amsterdam. În ultima vreme, biserica nu mai e destinată exclusiv slujbelor duminicale, lăsînd loc şi altor activităţi, care o transformă în centru cultural pentru comunitate. Aici funcţionează un bar, iar în timpul săptămânii au loc felurite petreceri. În fiecare luni e seară de bridge. Corul de muzică populară face repetiţii tot în spaţiul bisericii. Biserica Sf. Petru adăposteşte morminte foarte vechi. De fapt, dacă nu ar fi beneficiat de un privilegiu, prin care i se acordă drept de veci asupra mormintelor, biserica ar fi fost demolată demult. Astăzi, vechile morminte sunt îngrijite de familiile care le deţin. Unii le cedează bisericii, pentru a fi revândute solicitanţilor, nu puţini la număr. Unii preferă să-şi pregătească odihna veşnică încă din timpul vieţii. În afară de povestea lor, filmul se opreşte asupra soluţiilor adoptate de biserică pentru a face faţă timpurilor moderne, analizînd tendinţa existentă în Olanda, de secularizare a aşezămintelor sacre.
...
-
Toto și surorile lui
Toto (10 ani) și surorile lui Andreea (14 ani) și Ana (17 ani) sunt trei frați din cartierul Ferentari, din București, care așteaptă ca mama lor să se întoarcă din închisoare și să pună în ordine viața familiei. Ei trăiesc înconjurați de rude și prieteni care sunt consumatori de droguri. Cu ajutorul asistenților sociali, doi dintre copii reușesc să “evadeze” și să înceapă o nouă viață, cu noi șanse și noi visuri. Filmul acoperă o perioadă mai lungă, reușind astfel să surprindă anumite cicluri repetitive din viața celor trei, de urcușuri și coborâșuri, dependență și vindecare, speranță și renunțare. Pe tot parcursul filmului suntem în prezența mai mult sau mai puțin evidentă a drogurilor, această tentație care pune la încercare relațiile dintre copii și părinți, dintre frați și surori, dintre prieteni.
...
-
Toto și surorile lui
Toto (10 ani) și surorile lui Andreea (14 ani) și Ana (17 ani) sunt trei frați din cartierul Ferentari, din București, care așteaptă ca mama lor să se întoarcă din închisoare și să pună în ordine viața familiei. Ei trăiesc înconjurați de rude și prieteni care sunt consumatori de droguri. Cu ajutorul asistenților sociali, doi dintre copii reușesc să “evadeze” și să înceapă o nouă viață, cu noi șanse și noi visuri. Filmul acoperă o perioadă mai lungă, reușind astfel să surprindă anumite cicluri repetitive din viața celor trei, de urcușuri și coborâșuri, dependență și vindecare, speranță și renunțare. Pe tot parcursul filmului suntem în prezența mai mult sau mai puțin evidentă a drogurilor, această tentație care pune la încercare relațiile dintre copii și părinți, dintre frați și surori, dintre prieteni.
...
-
Totul despre Eva
Ce poate face o femeie care îsi doreste copii si nu-i poate avea? Inseminarea artificiala e una din optiuni. Din punct de vedere medical, asemenea tratamente sunt considerate proceduri relativ simple, dar putini îsi dau seama de presiunea psihica uriasa la care e supus cuplul si în special prezumtiva viitoare mama. Filmul are în centru povestea unei femei care îsi doreste un copil mai mult decât orice pe lume si care urmeaza mai multe tratamente de fertilizare, trecând de la speranta la disperare si apoi din nou la speranta ca visul i se va împlini. Documentarul ofera o incursiune intima în drama cuplului, personajele fiind însusi regizorul si sotia sa. Autorul a filmat toate etapele medicale si emotionale parcurse de familia sa, pentru a reda, dincolo de povestea sa personala, implicatiile inseminarii artificiale în viata unui cuplu si reactiile diferite ale barbatilor si femeilor supusi tratamentelor de fertilizare.
...
-
Totul nu va fi bine
La finalul unei relații de lungă durată, un regizor pe jumătate orb, născut în 1986, a cărui mamă îi pune boala pe seama accidentului nuclear de la Cernobîl, își lasă în urmă viața din România și pornește într-o călătorie din dorința de a găsi și alți oameni afectați de același dezastru. Se îndrăgostește de o tânără din Ucraina și viața i se schimbă total.
...
-
Totul straluceste
Satul Olympos de pe insula greceasca Karpathos a fost aproape izolat de restul lumii pâna acum un sfert de secol. Odata cu deschiderea noului drum, care strabate insula de la nord la sud, localnicii puteau în sfârsit sa calatoreasca. Totodata, satul lor a devenit accesibil turistilor, atrasi de parfumul arhaic al locului. Filmul observa impactul acestei "deschideri catre lume" asupra vietii traditionale. Desi conservata în aparenta - la urma urmei, turistii vin la Olympos sa vada pitorescul vietii la tara si sa se fotografieze cu femeile îmbracate în costume traditionale si gatite cu salbe de aur - traditia si-a pierdut spiritul, cel putin asa sustin batrânii satului. Fostii sateni, acum plecati la oras, se întorc în fiecare vara la marea sarbatoare de Sf. Maria. Si ei deplâng schimbarile petrecute în viata satului de altadata. Traditia, care a fost si mai este înca mândria comunitatii, a ajuns sa fie exploatata ca o sursa de venit.
...
-
Toți sunt trecători
Dimineaţa devreme pe o plajă din Split. Tinerii continuă să se distreze, în drum spre casă după o noapte de dans în club. În acelaşi timp, bătrânii încep să se strângă şi ei pe plajă, într-o alăturare ce creează un contrast suprarealist între cele două grupe de vârstă. Un documentar observaţional, They Just Come and Go surprinde în grăitoare cadre statice aglomerarea de oameni de toate vârstele, cu un evident contrast între activităţile nocturne dominate de pasiune, dorinţă şi entuziasm tineresc şi plimbarea fără direcţie prin apa puţin adâncă a seniorilor.
...
-
Tovarăși de drum
Trei autostopiști înghețați stând pe drum în luna decembrie își dezvăluie o parte din suflet unui șofer care i-a luat cu mașina într-o zi întunecoasă de iarnă. Împărtășindu-și poveștile de viață, își fac complimente reciproc, fără să se fi întâlnit vreodată înainte și fiind posibil să nu se mai întâlnească niciodată. Ceea ce îi unește este acea mașină, acel șofer care i-a luat și același drum pe care călătoresc toți.
...
-
Tovarășul A.I.
Tovarășul AI este primul robot spion creat în era comunistă din România 1979. Pregătit să asculte și să înregistreze, el este descoperit după 50 de ani și contestat de cetățenii "Noi Lumi". Ce l-ai întreba pe tovarășul AI?
...
-
TOXIC
Toxic dezvaluie secretul hranei, bazându-se pe o filozofie simpla: hrana este o forma de energie si energia este o forma de informatie, ceea ce înseamna ca mâncarea este, de fapt, informatie codificata. Andrei Sota a construit filmul pe baza viziunii originale a d-lui Menci, un binecunoscut nutritionist român. Teoria d-lui Menci este cunoscuta de mii de ani: corpul uman este creat de natura sa decodeze informatia din mâncare si sa o transforme în substantele necesare pentru a ramâne sanatos. În ultimele sute de ani, oamenii au adus modificari incredibile alimentelor, cu scopul de a creste productia si profitul. Aceste modificari în structura, cresterea, depozitarea si distribuirea alimentelor înseamna ca nu exista informatie naturala în mâncarea de zi cu zi, ci o informatie pe care organismul nostru nu o recunoaste si are probleme în a o decoda. Toxic ramâne impartial si transmite un mesaj clar si concis tuturor oamenilor care încearca sa-si schimbe modul de viata.
...
-
TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard
Cei trei fondatori rebeli ai celui mai mare website de file-sharing, Pirate Bay, sunt prinși într-o bătălie înverșunată a drepturilor de autor cu Hollywood-ul și industria mass media. Sub presiunea politică a Casei Albe, drama din sala de judecată a hacker-ilor suedezi Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg și Fredrik Neik reprezintă thriller-ul din viața reală a acestor inovatori perturbatori care se află în spatele celui mai controversat website file-sharing. Filmul lui Simon Klose, TPB AFK este un thriller documentar în stil cinema vérité, ce explorează chestiunile pentru care luptă noua generație a consumatorilor de media: un Internet deschis, libertatea de exprimare și viitorul creativității în era digitală.
...
-
Transalpina - Drumul Regilor
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
...
-
Transalpina - Drumul Regilor
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
...
-
Transalpina - Drumul Regilor
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
...
-
Transhumanța - Expoziție de fotografie Dumitru Budrala
...
-
Transylvania Mythica
De Sf. Gheorghe, ţăranii din Munţii Apuseni celebrează Sîngeorzul, o sărbătoare care, deşi legată de calendarul creştin ortodox, îşi are rădăcinile într-un ritual păgân de purificare si fertilitate la început de an agrar. La origine, era un ritual de purificare a oamenilor şi animalelor şi de asigurarea fertilităţii, la început de an agrar. Mascaţii aveau rolul de a alunga spiritele rele, despre care se spunea că umblă pe pământ în noaptea dinaintea sărbătorii. Filmul descrie vechiul ritual aşa cum se întâmplă el astăzi, explicându-i semnificaţiile prin vocile participanţilor.
...
-
Trăiască Bulgaria
Long Live Bulgaria explorează ascensiunea naţionalismului în Bulgaria. De-a lungul a trei ani, regizoarea a observat acţiunile mai multor tineri din oraşele Sofia, Stara Zagora şi Plovdiv. Unii dintre aceşti tineri se etichetează drept patrioţi, alţii se declară naţionalişti pur sânge. Motivaţi de sentimente patriotice şi de dorinţa de a-şi afirma propria identitate, aceşti tineri se aruncă dincolo de graniţa unui teritoriu periculos, naţionalismul. Indiferenţa autorităţilor şi încurajările generaţiei în vârstă le ratează orice şansă să revină pe calea cea bună. Rezultatul? O tânără generaţie de bulgari gata să îmbrăţişeze naţionalismul agresiv. Aceşti tineri consideră că viitorul le aparţine. Dar întrebarea este: la ce viitor ar trebui să se aştepte? Şi la ce viitor ar trebui să ne aşteptăm noi, ceilalţi?
...
-
Trăiască dragostea
Rosemarie este adolescentă şi suferă de cancer. Doctorii spun că va supravieţui, dar tratamentul îndelungat nu are cum să nu-i afecteze viaţa de zi cu zi, iar asta mai ales în relaţia cu mama ei, a cărei atenţie şi afecţiune i se par sufocante micii paciente. Documentarul explorează lupta fetei care nu îşi doreşte decât să-şi vadă de propria existenţă - de şcoală şi prieteni, dar şi să-i determine pe cei din jurul ei să-şi vadă de a lor...
...
-
Trăim într-o lume conectată
Ce înseamnă să trăim în lumea interconectată de astăzi? Putem vizualiza conexiunile dintre rețelele umane și cele ecologice scufundați în adâncurile oceanului și călătorind deasupra celor mai înalți copaci ai Pământului pentru a explora relațiile dinamice existente în acele ecosisteme?
...
-
Trei femei
O bătrână și-a pierdut întreaga familie, a rămas singură cu o vacă, dar își duce zilele cu seninătate. Funcționara de la poștă se teme că oficiul se va închide, mereu rămâne fără timbre, iar singurul ei rost este cel de a le aduce pensiile bătrânilor din sat. O cercetătoare caută excremente de urs într-o rezervație naturală, are probleme cu mașina ei veche și visează să plece într-o expediție în Antartica. Pornind de la portretele a trei femei, filmul reușește să realizeze o frescă autentică și înduioșătoare a vieții rurale din Ucraina de dinainte de război. Din satul Stuzhytsya care se află în munți, la granița cu Slovacia și Polonia, toată lumea pleacă, în schimb realizatorii filmului încearcă să se adapteze aici și să facă parte din lumea pe care o documentează, o lume recognoscibilă care ne apaține nouă, tuturor celor din Europa de Est.
...
-
Trei legende Maori din Noua Zeelandă - Creația
POVESTEA CREAȚIEI prezintă povestea despre Tatăl Cer și Mama Pământ și despre încercările numeroșilor lor copii de a-i despărți; din RONA SI LUNA aflăm cum a ajuns Luna să arate așa cum o face pe cerul Sudului; MARELE WAKA povestește despre cum s-a format Calea Lactee și cum de secole îi ajută pe marinarii polinezieni să se orienteze.
...
-
Trei legende Maori din Noua Zeelandă - Marele Waka
POVESTEA CREAȚIEI prezintă povestea despre Tatăl Cer și Mama Pământ și despre încercările numeroșilor lor copii de a-i despărți; din RONA SI LUNA aflăm cum a ajuns Luna să arate așa cum o face pe cerul Sudului; MARELE WAKA povestește despre cum s-a format Calea Lactee și cum de secole îi ajută pe marinarii polinezieni să se orienteze.
...
-
Trei legende Maori din Noua Zeelandă - Rona și Luna
POVESTEA CREAȚIEI prezintă povestea despre Tatăl Cer și Mama Pământ și despre încercările numeroșilor lor copii de a-i despărți; din RONA SI LUNA aflăm cum a ajuns Luna să arate așa cum o face pe cerul Sudului; MARELE WAKA povestește despre cum s-a format Calea Lactee și cum de secole îi ajută pe marinarii polinezieni să se orienteze.
...
-
Trei surori
Ying(10 ani), Zhen(6 ani) și Fen(4 ani) sunt trei surori care locuiesc singure, într-un mic sat din regiuneaYunnan. Tatăl lor lucrează într-un oraș aflat la câteva sute de kilometri depărtare și nu poate veni acasă decât rareori, iar mama le-a părăsit cu multă vreme în urmă. Liniștită și răbdătoare, Ying s-a obișnuit să se gospodărască singură și să aibă grijă de surorile ei mai mici. Fetițele nu merg lașcoală și își petrec cea mai mare parte a timpului lucrând la câmp sau rătăcind pe ulițele satului. Într-o zi însă, tatăl se întoarce și decide să le ia pe cele două fete mai mici cu el, iar pe Ying să o lase în grija bunicului ei. Pentru Ying începe o nouă viață, solitară, la care este nevoită să se adapteze treptat.
...
-
Tren spre maturitate
Primul sfert de oră din coming-of-age-ul TRAIN TO ADULTHOOD pare extras dintr-o lume utopică și dintr-un timp incert, în care angajații unei companii feroviare lucrează de zor cu plăcere, și, în același timp, suprarealistă, având în vedere că vârsta „angajaților” e undeva între 10 și 14 ani. Însă utopia se destramă rapid, odată ce Klára Trencsényi își concentrează atenția pe poveștile a două familii din Budapesta și ne dăm seama că Gergő și cei doi frați, Carmen și Viktor, merg și lucrează în această tabără de vară mai degrabă pentru a evada din realitatea precară de acasă. Părinții lui Gergő sunt plecați la lucru în Germania, în vreme ce mama lui Carmen și a lui Viktor e în situația de a-și pierde locuința și de a nu-și mai putea întreține de una singură familia. Trencsényi urmărește timp de doi ani parcursul tulburător de maturizare forțată a celor trei preadolescenți, subliniind rolul anacronic pe care un spațiu moștenit din trecut - destinat pionierilor în timpul regimului comunist - îl are asupra vieților lor din prezent, când sfârșitul copilăriei intră sub semnul dezvrăjirii și al incertitudinii.
...
-
Trezirea constiintei
Filmat în sudul Indiei, la Şcoala Rishi Valley, fondată de gânditorul indian din sec. 20, Krishnamurti, filmul explorează sensibilităţile existente în cadrul a două grupuri de adolescenţi indieni - ocupanţii unui cămin de fete şi al unuia de băieţi - urmărindu-i pe parcursul vieţii cotidiene de la şcoală. Cele două grupuri au fost filmate separat de David şi Judith MacDougall pe parcursul a mai multe luni. Filmul se concentrează asupra diferenţelor imprimate de sexul căruia îi aparţin, surprinse în perioada critică a adolescenţei, demonstrând aplicarea, în mediul şcolii, a principiului lui Krishnamurti de încurajare a dezvoltării conştiinţei de sine şi a sensibilităţii individuale. Filmul pătrunde în intimitatea procesului educaţional de la unele dintre cele mai progresiste şcoli ale Indiei.
...
-
TRIPLEX CONFINIUM
Absurdul graniţelor, văzut prin ochii unui bărbat în vârstă din Beba Veche, locul unde România, Ungaria şi Serbia se ating. O zi pe an această graniţă întreită se deschide, iar localnicii realizează încă o dată cât de alienante pot fi regulile impuse de Uniunea Europeană.
...
-
Triton
Ana Lungu ne oferă prin „Triton” unul din cele mai importante filme de montaj românești, bazat pe home movies-uri filmate în România între 1942 și 1989. Documentarul spune trei povești tratate stilistic diferit legate între ele de o voce narativă feminină - un tată filmează copilăria fiicei lui în România anilor '80; un profesor de muzică documentează vieţile membrilor familiei şi prietenilor în anii '60-'70; un aristocrat surprinde imagini din vara lui 1942, când ţara noastră era aliata Germaniei naziste. Demersul regizoarei prin juxtapunerea și comentarea a acestor filme de familie relevă o frescă bogată, variantă personificată a istoriei recente a țării.
...
-
Trupa de Rock
Având o legătură puternică, fiind „ca frații”, Sia (15 ani), Bas (14 ani) și Vince (13 ani), cunoscuți pentru trupa de rock psihedelic Morganas Illusion, dau dovadă de prietenie adevărată, susținere reciprocă și talent autentic. Deși se bucură de succes, muzica lor este mai mult prilejul de a petrece timp împreună. Când unul dintre membrii trupei se confruntă cu depresia, ceilalți doi îi sunt alături, chiar dacă viitorul trupei este în joc. Treptat, bucuria muzicii și sprijinul prietenilor lui îi readuc speranța: „Este imposibil să gândești negativ când creezi muzică”, mărturisește el. Un rockumentar despre puterea eliberatoare a muzicii, dar și o lecție de devotament, „Rocknrollers” (Trupa de Rock) prezintă o poveste dulce-amară a unor artiști aflați la început de drum.
...
-
Tsering locuieşte pe acoperişul lumii
Tsering, 11 ani, locuieşte în satul Khumjung din Nepal. Viaţa pe munte nu e uşoară, mai ales atunci când trebuie să te trezeşti la ora 6, să mergi câteva sute de metri până la izvor pentru a umple o canistră mare cu apă necesară întregii familii pentru întreaga zi ori să parcurgi pe jos 2 ore pentru a face cumpărături. Visul băiatului este să facă parte dintr-o expediţie cu destinaţia Everest şi să urce pe acoperişul lumii. Primele lecţii de căţărat sunt grele, necesitând o condiţie fizică excelentă şi orientare bună pentru identificarea traseului ideal – va reuşi el să ajungă în vârf?
Recomandat pentru aprofundarea ideii de adaptare la diferite condiţii de trai.
Acest film se difuzează împreună cu un alt film, la preţ de o proiecţie. Vă rugăm să consultaţi programul.
...
-
Tsering locuieşte pe acoperişul lumii + Despărţirea de Nouă-Și-Jumătate
...
-
TURN OFF THE LIGHTS
Trei tineri sunt eliberati din inchisoare. Trei destine care devin unul singur. Aceasta este povestea lui Alex, un condamnat descurcaret, care incearca sa isi lamureasca propriile contradictii in libertate. Vina depinde de circumstante si de granitele pe care le trece fiecare destin. Stingeti becurile este o poveste despre supravietuire in zonele gri ale moralitatii.
...
-
TVT (Toata viata)
Doi frati, Richard si Ferencz Hayek, împartasesc povestea vietii lor si a familiei lor, o viata traita sub teroare. Unchiul lor a fost împuscat în cap de catre comunisti, sora lor - violata la 15 ani, tot de catre comunisti. Ei însisi au fost hartuiti de vecini si de Politia româna post-comunista. Documentarul le înfatiseaza povestile si încearca sa ne faca sa întelegem si sa învatam din îngrozitoarea lor experienta.
...
-
Tzina: Simfonia dorinței
Spațiu emblematic al orașului Tel Aviv, piața Tzina Dizengoff nu mai există. Și totuși, ea mai poate fi explorată în lumea virtuală, într-o călătorie care combină elemente fantastice și realitatea locului, surprinsă în diferite momente ale zilei.
...