-
Sacru şi profan în bucătărie
Un documentar autobiografic minimalist, în care însuşi procesul de realizare a documentarului devine pentru regizor un mijloc de reapropiere de familie, în ciuda divergențelor de optică asupra vieții. Din perspectiva fiului, ritualurile cotidiene în care își regăsește angrenată familia exercită o putere stranie: în loc să umple niște goluri, ele par mai curând să-i alieneze pe membrii ei. Filmul excelează în a ne arăta la lucru procesul neașteptat de micșorare a distanțelor dintre cei patru.
...
-
Să mâncăm diferit - Experimentul
Cumpărăm constant și haotic, consumăm de două ori mai mult decât ne permit resursele existente, facem risipă și, mai mult, am dezvoltat în timp o industrie susținută de sisteme care poluează enorm întreaga planetă pentru a găsi orice pe rafturile magazinelor. Ce putem face pentru a limita risipa alimentară și a eficientiza producția? Aflăm din acest film o posibilă variantă, de la cele trei familii din Austria şi Franţa care participă la un experiment legat de hrană și modul în care o procură sau o produc. Dar oare suntem dispuși să ne reinventăm pentru a ne salva specia și planeta?
Acest film face parte din proiectul EU Youth Cinema: Green Deal, cofinanţat de Uniunea Europeană.
Recomandat elevilor care vor să înţeleagă problema sustenabilităţii şi a schimbărilor climatice.
Proiecţii speciale cu invitaţi, urmate de sesiuni de discuţii.
...
-
Schimbare pentru Bogotá
Antanas Mockus şi Enrique Penalosa sunt iniţiatorii unei spectaculoase cruciade urbane, iar ce pare la început o luptă cu morile de vânt se dovedeşte a fi un încăpăţânat şi eficient război cu un sistem politic corupt şi cu o mentalitate obosită şi sastisită. În final, populaţia din Bogota îşi ia în serios rolul de actor principal al acestei uluitoare metamorfoze.Cei doi primari independenţi politic, cu metode nepopulare şi controversate, reuşesc în câţiva ani să schimbe nu numai faţa unuia dintre cele mai periculoase şi neprietenoase oraşe din lume, ci şi să-i facă pe locuitorii săi mai angajaţi şi mai responsabili civic.
...
-
Scrisori către Orsk
Părinții lui Andreas, autorul filmului, ruși cu origini germane au emigrat în Germania în 1992 unde entuziasmul de a începe o nouă viață în Occident s-a transformat treptat într-o tragedie – mama s-a îmbolnăvit de leucemie și murit, lăsând în urma sa doi copii mici, la scurtă vreme a murit și tatăl, pe un fond de depresie și de alcoolism, copiii au fost crescuți de bunicii paterni. Andreas încearcă acum să recupereze trecutul familiei, folosindu-se de scrisori, fotografii și filmări VHS, dar și de poveștile bunicilor, inclusiv ale celor din orașul industrial Orsk și, împreună cu sora sa, să depășească trauma de a-și pierde ambii părinți în noua țară adoptivă. Filmul este o poveste despre emigrație, despre Est și Vest, dar și o frescă veritabilă de familie, plină de emoție și sensibilitate.
...
-
Singur(ă) împotriva tuturor
...
-
Soţul meu musulman
Filmul prezintă o proaspătă familie aflată într-un punct complicat. Mereu între ciocan și nicovală, cei doi ajung să descopere așteptările diferite pe care le au unul de la altul pentru a-și face relația să reziste. Situația se complică din cauza presiunilor care vin din jur și care scot la iveală și unele metehne perene din societatea noastră, legate de rasism sau minorități. Cum este aventura celor doi și prin ce trebuie să treacă, individual și împreună, pentru a se adapta la noua viață descoperim în acest film.
...
-
Structuri recombinate
Recombination este cel mai recent proiect al vizionarului artist fractalist vizionar Julius Horsthuis. Acesta a colaborat cu șapte dintre muzicienii săi favoriți pentru a crea o călătorie abstractă prin muzică, spațiu-timp și... matematică.
...
-
Sunetul oceanului
Pornim într-o călătorie fantastică în adâncul oceanului, alături de extraordinarele sale creaturi. Balenele și delfinii ne prezintă coregrafia lor minunată, într-un decor de basm acvatic. Ca în orice basm, însă, nu lipsesc pericolele! Cine și ce amenință viața acestor creaturi maestoase, pe care le iubim cu toții? Să fim chiar noi, oamenii?
...
-
Super-alunele – în căutarea planetei perfecte
Nino și Lilli sunt două veverițe gata să facă orice pentru a mânca alune, și gata să facă și mai mult pentru super alune. Și se pare că există într-adevăr super alune acolo sus, pe alte planete. De ce să continue să viseze când pot merge să le ia? Hazelnuts este o poveste despre lăcomie: două veverițe gata să facă orice pentru a mânca super alune. Este, de asemenea, o poveste despre planete, cele care se află foarte sus în spațiu. Dacă la început legătura dintre cele două nu este evidentă, pentru Lilli este cu siguranță. Călătorește alături de ele pentru a descoperi cosmosul, în căutarea celor mai bune alune din univers.
...
-
Supravieţuitoarele
Regizoarea Helin Çelik privește cu atenție gesturile şi expresiile faciale celor trei protagoniste surprinse în interioarele claustrante în care acestea s-au refugiat, prin tușe impresioniste și cadre lungi. Evenimentele traumatice sunt evocate nu atât ca fapte propriu-zise, cât ca sedimentări afective, iar gândurile cele mai negre, adesea contradictorii, sunt destigmatizate. Prin transpunerea audiovizuală a experiențelor de suferință și angoasă, Çelik propune un spațiu confesional empatic și eliberator drept contramăsură la inscripționarea subconștientă a traumei.
...
-
Suprematism
Expoziția „Ultimul Futurist” a fost denumită astfel datorită ideii organizatorilor de a finaliza perioada futuristă și de a marca începutul suprematismului.În colțul roșu al camerei, tradițional pentru o icoanăîntr-o casă ortodoxă, a fost amplasat „Pătratul negru”.Acest scurtmetraj reprezintă experimentul arhitectural și vizual în creareacompozițiilor spațiale bazate pe picturile suprematiste din expoziția „0,10”.
...