-
Sânge
O unitate mobilă de colectare a sângelui este însoțită în periplul ei de-a lungul mai multor orășele rusești. Descoperim că Rusia nu duce lipsă de donatori: bătrâni, tineri, șomeri sau pensionari, cu toții stau la coadă pentru a-și vinde sângele. Statul plătește 850 de ruble (20 euro) pentru o jumătate de litru de sânge și pentru mulți dintre oameni această sumă reprezintă singura lor sursă de venit. În timp de în cele mai multe țări occidentale donarea de sânge este un act etic și benevol, în Rusia devine un mijloc de supraviețuire.
...
-
Se poate numi viață
Un film bazat pe o structură epistolară se transformă într-un discurs cinematografic și o poveste personală între doi regizori cunoscuți. Mark Cousins, regizor și critic de film britanic impreuna cu actrița și regizoarea iraniană Mania Akbari, scriu un eseu cinematografic care discută problematici culturale complexe precum problema genului, politică, corporalitate și sensibilități artistice. Filmul propune o incursiune intimă în mintea celor doi autori care se transformă într-o frumoasă relație de dragoste.
...
-
Stăpânul universului
Conducătorii Universului nu sunt nici politicienii, nici armatele, nici națiunile, ci bancherii. Filmul ne propune o perspectivă internă din lumea sistemului bancar din Germania. Un bancher de top dezvăluie un univers paralel în care angajații suferă presiuni extreme, dar și extaze financiare. Protagonistul vorbește despre emoțiile, motivațiile și previziunile cu privire la echilibrul fragil al piețelor și, totodată, al vieții sale personale. Realizat simplu, filmul se concentrează mai degrabă pe povestea neliniștitoare a bancherului, poveste care ne afectează pe noi toți.
...
-
Sub zidul palatului
În secolul 16, satul indian Delwara din sudul Rajasthanului era condus ca un principat al regatului Mewar. Palatul, care străjuiește satul, este acum un hotel de lux – o lume separată de viața cotidiană a sătenilor. Continuând în același stil folosit în filmul său SchoolScapes și inspirat fiind de filmele timpurii ale fraților Lumière, David MacDougall folosește aici o serie de scene observaționale de precizie pentru a explora școala primară locală din Delwara, care face parte din viața rurală contemporană – o lume care se desfășoară „sub zidurile palatului”.
...
-
Supravegheat de securitate
Filmul urmărește felul în care o instituție-cheie a României comuniste - Securitatea - a acționat în anii șaptezeci și optzeci ai secolului trecut pentru a controla, supraveghea și, în unele cazuri, pentru a reprima cetățenii, cu scopul domesticirii lor din perspectivă ideologică. Filmul schițează un portret al Securității acelor vremi prin experiența directă a unor oameni care, consultându-și dosarul, au acceptat să-și împărtășească amintirile. Prin prezentarea acestor mărturii, documentarul dorește să trezească curiozitatea celor care nu cunosc trecutul recent al României. “Supravegheat de Securitate” poate reprezenta un test al capacității de a ne poziționa lucid față de trecut și un argument pentru viitor, la 20 de ani de la căderea blocului comunist.
...