-
Sari-uri roz
"Ce le ramâne femeilor în afara propriilor lacrimi?", întreaba eroina celui mai recent film semnat de Kim Longinotto, Sampat Pal, un personaj prins într-o lupta acerba cu traditiile patriarhale ce razbat de sub stratul subtire de modernitate ce descrie viata cotidiana a Indiei. Proiectele documentare ale lui Longinotto tind sa se concentreze asupra unor personaje feminine care îsi iau viata în propriile mâini. Sampat Pal este o astfel de eroina angajata în lupta pentru drepturile femeilor, pentru abolirea mariajului fortat si a tabu-urilor legate de sistemul de casta în regiunea Uttar Pradesh. Pal are experienta personala în ceea ce priveste casatoria fortata, ceea ce îi confera un plus de ferocitate în abordarea problemelor altor femei si o face incapabila sa accepte compromisuri. Construit prin juxtapunerea unor secvente adesea explozive din existenta cotidiana a unui subiect feminin 'imperfect' - violent si beligerant, chiar daca întotdeauna animat de bune intentii - Sariurile Roz ramâne cel mai dramatic film al lui Longinotto de dupa Divort în stil iranian.
...
-
Sarma(na) de pe Prut
Sârma ghimpata de pe Prut avea rolul de a desparti teritorii si oameni. De-o parte URSS, de cealalta, România. Între ele, sârma ghimpata, care a trecut prin sate, ograzi, gradini, cimitire si prin vietile oamenilor. Aparuta peste noapte acum 66 de ani, granita de sârma supravietuieste si acum, la 20 de ani dupa caderea Zidului Berlinului. Între timp, stâlpii au putrezit si sârma a ruginit, dar e tot acolo, ca o amintire urâta, care înteapa la inima.
...
-
Sat fara femei
În Zabrdje, un catun izolat din Serbia, nu mai exista femei. Trei frati - Dragan, Zoran, Rodoljub si vecinul lor, batrânul Velimir sunt singurii care au mai ramas dintr-o comunitate altadata înfloritoare. Fratii locuiesc în aceeasi casa, fara apa curenta, fara canalizare, cu o singura camera în care dorm cu totii. Au o viata simpla, fara pretentii, însa Zoran simte lipsa unei femei în gospodarie, asa ca decide sa se însoare. El descopera ca nu e deloc usor sa-si gaseasca o sotie, caci femeile sârbe nu mai vor sa locuiasca la tara. O solutie ar fi sa caute în tara vecina, Albania unde sunt mai multe femei decât barbati, însa pâna nu demult sârbii au luptat în Kosovo împotriva albanezilor. Cu un subiect original si cu o poveste amuzanta, usor de digerat pentru public, filmul are atât implicatii sociale, cât si unele culturale sau antropologice si ofera o perspectiva inedita asupra mentalitatilor si lumii balcanice.
...
-
Schimbare pentru Bogotá
Antanas Mockus şi Enrique Penalosa sunt iniţiatorii unei spectaculoase cruciade urbane, iar ce pare la început o luptă cu morile de vânt se dovedeşte a fi un încăpăţânat şi eficient război cu un sistem politic corupt şi cu o mentalitate obosită şi sastisită. În final, populaţia din Bogota îşi ia în serios rolul de actor principal al acestei uluitoare metamorfoze.Cei doi primari independenţi politic, cu metode nepopulare şi controversate, reuşesc în câţiva ani să schimbe nu numai faţa unuia dintre cele mai periculoase şi neprietenoase oraşe din lume, ci şi să-i facă pe locuitorii săi mai angajaţi şi mai responsabili civic.
...
-
Schimbari
Dupa ce si-a trait aproape toata viata de adult în Danemarca, Kwabena se decide sa se întoarca în Ghana, tara natala pe care a parasit-o cu 30 de ani în urma. Filmul e realizat de fiica lui si îl urmareste pe Kwabena într-una din calatoriile pe care le face în Ghana, pentru a-si pregati întoarcerea definitiva, ocazie cu care regaseste vechi prieteni si casa copilariei. Pe parcursul filmului, apare subtil întrebarea asupra dilemei pe care multi emigranti o traiesc dupa o viata traita în alta tara: unde e, de fapt, „acasa?" Filmul exploreaza motivele care îi împing pe emigranti sa revina în locurile de bastina si implicatiile acestei întoarceri.
...
-
Scoala noastra
Trei copii romi dintr-un orasel din Transilvania participa la un proiect de desegregare a soclii locale, luptând împotriva indiferentei, a traditiilor si-a intolerantei cu umor, optimism si tupeu. Scoala noastra este o poveste dulce-amara despre speranta si rasa, si o elegie despre conflictul între generatii si oportunitati irosite.
...
-
Scoala Summerhill
În 1997, Guvernul laburist decide să închidă celebra Şcoală alternativă Summerhill, din cauza refuzului şcolii de a accepta să funcţioneze pe baza normelor de educaţie elaborate de guvern. Filmul urmăreşte mai mulţi elevi ai şcolii, cu vârste între 11 şi 16 ani, puşi în situaţia de a lua decizii importante despre viaţă şi educaţie şi a se implica într-o luptă cu justiţia şi politicienii, pentru a-şi salva şcoala. Este un documentar extraordinar despre o şcoală exemplară din Anglia, ai cărei elevi şi profesori , sprijiniţi de câţiva avocaţi străluciţi, se luptă cu OFSTED (Oficiul pentru Standarde în Educaţie) şi cu Guvernul laburist al lui Tony Blair, pentru supravieţuirea şcolii lor şi a educaţiei alternative în general.
...
-
Second laif
Un film despre tineri si pasiunea lor pentru jocuri pe calculator, care rescrie felul în care ei se distreaza, felul în care vad agresiunea si perceptia lor asupra lumii. Morricone, Bill Gates si Tarantino si-au facut aparitia într-un sat din Ungaria. Poate fi viata atât de suprarealista? Da, daca vorbim despre o lume creata virtual cu un program în care poti încarca personaje reale.
...
-
Sf. Evgheni cel nou
Evgheni Rodionov era un soldat rus ca toti ceilalti, pâna în momentul în care cade prizonier în Cecenia si este ucis pentru ca refuza sa se converteasca la religia islamica. Din acest moment, e proclamat martir, iar multi rusi îl considera un sfânt. Viata mamei lui Yevgeny se transforma dramatic odata cu sanctificarea neoficiala a fiului ei. Îsi autoîntretine suferinta si pastreaza vie icoana lui Yevgeny, cu sprijin copios din partea Bisericii Ortodoxe, a comunitatilor de motociclisti si a Armatei Ruse, cea din urma folosind legenda creata în jurul lui ca pe un exemplu pentru tinerii recruti. În timp ce mama „sfântului" apare în talk-show-uri televizate, tinerii cadeti se pregatesc pentru sacrificiul suprem, dupa exemplul eroului lor.
...
-
Singur acasa - o tragedie romaneasca
Povestea a peste 350.000 de copii români, rămaşi „singuri acasă”. Unul dintre părinţi sau chiar amândoi au plecat la muncă în Italia, Spania sau alte ţări occidentale şi i-au lăsat în girja rudelor, sau chiar a vecinilor. Mulţi au încercat să se sinucidă. Unii au reuşit. Filmul spune povestea a trei copii care şi-au luat viaţa. Stilul observaţional se îmbină cu interviuri ai căror protagonişti sunt părinţii celor trei copii. Consternaţi de tragedia care s-a abătut asupra lor, îşi deschid inima în faţa camerei şi încearcă să desluşească cauzele celor întâmplate. Un film trist, care ne îndeamnă să reflectăm la realităţile lumii în care trăim şi ne atrage atenţia că un copil are şi alte nevoi decât telefoane mobile scumpe sau jocuri pe computer.
...
-
Spiritism
Filmul prezinta formele actuale ale vechilor credinte populare în spirite, pe baza unor cercetari de antropologie culturala, folclor, psihologie, istorie si literatura, fara a interpreta fenomentul sau a emite judecati categorice. Spiritismul si activitatile oculte îsi au originea în America, dar au patruns în cultura rurala. Filmul trece dincolo de prezentarea faptica, explorând impactul culturii elitelor urbane si al culturii de masa asupra vechilor credinte rurale traditionale.
...
-
Subjugare - Pledoarie pentru nenascuti
Un documentar despre „lumea chimica" în care traim, o lume pe care oamenii o construiesc înca din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Pe atunci, omenirea folosea un milion de tone de substante chimice pe an. Astazi s-a ajuns la 500 de milioane de tone. Industria chimica e industria cu cea mai rapida dezvoltare de pe glob. Utilizam 100.000 de substante chimice în fiecare zi, fara a pune la socoteala aditivii alimentari. Sunt substante la care suntem expusi zilnic, precum emolienti, agenti pentru dedurizarea apei, substante ignifuge, detergenti si atâtea altele. Documentarul prezinta marturii si opinii ale unor oameni de stiinta renumiti despre povara chimica în continua crestere pe care trebuie sa o suporte corpul omenesc.
...