-
Sa arzi ca o lumanare
Un documentar fara menajamente despre via?a, în Finlanda, a doi tineri romi, frate si sora, aflati în cautarea propriei identitati si luptînd sa-si faca un drum în viata. Mirella si Benja se simt încatusati de cultura careia îi apartin si se revolta împotriva legilor si regulilor pe care mama lor se straduieste sa le impuna. Sa arzi ca o lumînare este ca un strigat pentru dreptul fiecaruia de a-ti urma glasul inimii si a se putea exprima liber.
...
-
Sa numaram oi
Franz Plotzer este cioban de câteva decenii. În timp ce traverseaza cu turma sa de oi prin parcul din orasul german Kassel, atât el, cât si vizitatorii din parc trebuie sa raspunda la anumite întrebari. Cele adresate ciobanului au pretentii filozofice, se refera la viata si munca, în timp ce calatorii sunt întrebati pur si simplu câte oi cred ca sunt în turma. Unii cauta sa ghiceasca, altii chiar încearca sa le numere. Un film de o dulce si blânda ironie, despre „transhumanta" printr-un parc devenit celebru pentru faptul ca a reusit sa faca legatura dintre arhitectura baroca si natura. Amuzant si ingenios, documentarul doreste sa sugereze o comparatie ironica între viata si oi.
...
-
Sicilia - Romania dus - intors
Trei zile si trei nopti dureaza calatoria
emigrantilor români care se întorc
acasa, din Italia. Filmul îi însoteste din
localitatea italiana Gela pîna în nordul
Moldovei. Drumul, obositor si parca
fara sfârsit, dezvaluie treptat ca nu e
deloc asa de minunat sa lucrezi în Italia,
dimpotriva. Muncitorii români povestesc
ca lucreaza cam pe nimic, sunt platiti
mult mai putin decât italienii pentru
aceeasi munca, iar de contracte nici nu
se pune problema. Cu 15 sau 25 de euro
pe zi, abia pot trai. De pus ceva deoparte,
pentru acasa, nici nu încape vorba.
Istorisirile lor devin tot mai dramatice,
cu cât calatoria se apropie de final. Trei
mii de kilometri rasuna de dezamagirile
si visele sugrumate ale unor oameni
care se vor întoarce la munca în Italia,
sperând în ceva ce deja se dovedeste
doar o himera. O calatorie în care se
contopesc ura si umorul, asemenea
limbilor - italiana corcita cu româna -
vorbite de protagonisti, iar peisajul oferit
spectatorului este unul al umilintei.
...
-
Singur acasa. Generatia 60+
Cand valul plecarilor la munca peste hotare a devenit tsunami, mass-media a avut o tresarire, dar era numai pentru copiii celor plecati. Sunt mai dragalasi si mai usor de iubit. Batranii…. Batranii sunt ursuzi, au tabieturi. Unii primesc bani de la copiii lor. Putini. Altii mananca doar ceapa, cu ulei si bulion. "Singur acasa" e o colectie de sase povesti, spuse la persoana intai pentru a-i lasa pe parintii celor plecati la munca in strainatate sa-si spuna pasurile, sa explice autoritatile cum au facut dosare penale pentru dare de mita celor care au incercat sa-si linisteasca constiinta, aruncandu-i pe batrani intr-un azil. Sa va spuna un senator cum propunerile legislative privind persoanele varstnice „se impotmolesc undeva". Dar in acelasi timp, sa va uitati la doamna Ana pentru ca ar vrea sa va spuna cat de mult si doreste sa se faca bine dupa operatie. Fiul ei i-a luat bilet de avion spre Lisabona.
...
-
Suflet
Ardia este o straveche cursa de cai ce are loc în Sedilo (insula italiana Sardinia). În fiecare an, pe 6 si 7 iulie, vreo suta de calareti bine antrenati se iau la întrecere în onoarea Sfântului Împarat Constantin, protectorul si patronul satului. Cursa este condusa de un înaintas, numit prima bandiera. Anul acesta, o tânara s-a înscris si ea în lista de aspiranti la titlu, tinuta de preotul parohiei. Regizoarea Marina Anedda cerceteaza cum vad barbatii satului posibilitatea ca o femeie sa devina, pentru întâia oara în istoria cursei, prima bandiera: are ea acel animu necesar pentru a conduce Ardia? (Termenul specific locului, traductibil prin „suflet", înseamna de fapt mult mai mult: abilitate, sânge rece, curaj si devotament). Filmul etnografic analizeaza astfel relatia dintre traditie si modernitate într-un context ritualic.
...
-
Sunt norocos?
Ai fi fost norocos daca parintii, când ar fi vrut sa îti aplice o pedeapsa, ti-ar fi interzis sa mergi la scoala? Ai fi fost norocos daca la 13 ani ar fi trebuit sa te casatoresti? Întrebarile si le pun doi tineri, un român si un rom, deveniti reporteri, în periplul lor de zece zile prin diferite comunitati de romi din România. Fiecare popas atinge o noua chestiune: în Seaca, putini îsi mai amintesc de sclavii care au întemeiat satul, la Fetesti se discuta despre orfanii reîntorsi dupa deportarea în Transnistria, iar în Brateiu, Sibiu, romii fac cazane pe care le vând la muzee si târguri, iar copiii lor au deja zestre, se casatoresc la ordinul parintilor si poarta doar haine traditionale. În Dumbraveni, romii ajung la scoala pentru copii cu nevoi speciale daca ramân repetenti trei ani, în timp ce în caminele studentesti din Bucuresti, studentii de pe locurile speciale povestesc cum au reusit. O calatorie pe muzica de Shukar Collective, despre ignoranta si etichete.
...
-
Surorile hazlii
In satele din Maramures dispare taranul original dupa original. E induiosator! Chiar si surorile Maria si Ileana isi pierdusera pas cu pas familia lor mare. Destinul celor doua este ca o afirmatie pentru destinul noii generatii. Desi din observatiile istete ale acestora se refelecta sfrasitul lumii lor, ele cresc totusi in film chiar si in afara prin farmecul si problemele lor existentiale. Ele molipsesc prin bucuria lor de aintampina viata si dau dovada, ca doar prin optimism se poate vindeca rana destinului. "Surorile Fericite" este un film zguduitor despre apusul incet al unei epoci.
...
-
Surorile lui Lilith
Three women who live in harmony with nature, in nature, not succumbing to anyone with the force they draw off their labour: a shepherd who lives with her flock in the mountains; a fisher who goes out to the sea everyday although she can’t swim; and a farmer who cares for her home and buys and sells land when she has to... They represent a productive way of life not yet disconnected from nature. This is a song of praise for the strong and productive identity of women told through the stories of three characters.
...