-
Sasha
Durerosii, dramaticii ani ai schimbarii. În Uzupis, o mica vagauna în Vilnius, numele dupa care este deja bine cunoscut în lume. "Ultimul bastion al Romantismului" - locul pictural favorit al poetilor, artistilor si fotografilor, "Montrmartre din Vilnius" devine anapostul pragmatismului agresiv - în ochii indigenei Sasha, si Laurynas, un "Gavroche" Uzupis. Obiectul filmului este o lume fragila, în retragere, în care înca flutura deschis, bannerul Republicii Uzupis. În centrul filmului - tema casei. Casa care creste si se prabuseste.
...
-
Satul pierdut
Într-un loc inospitalier, un tinut al mlastinilor, îconjurat de padure, se afla un emitaj în jurul caruia s-a nascut acum mai multe secole un sat. Satenii se dedica în fiecare zi celebrarii cultului Mariei. Viata comunitatii graviteaza în jurul Fecioarei, a carei imagine pastrata în vechiul ermitaj trebuie protejeta si venerata. Filmul face o analiza a magnetismului exercitata de cultul Fecioarei asupra acestei mici comunitati rurale si, prin extensie, asupra întregii lumi catolice.
...
-
Să ai noroc!
Comunitatea din Stanesti, populatie de caldarari rroma din Hârlau (un orasel mic din Moldova româneasca), încearca din greu sa ramâna împreuna si sa pastreze vechea rutina...desi fortele nationale social culturale îi împing spre integrare. Batrânul Dusan si Istrate Stanescu îsi amintesc de apocalipsa celui de-al doilea razboi mondial, când au supravietuit atrocitatii lagarelor de concentrare. Povesti de cosmar le bântuie mintile. Presedinti români, Gh. Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu, himere ale amestecului confuz dintre bine si rau, dintre uman si demonic, de aur carat si destine care hoinaresc arestate. Miticul rege la tiganilor Dobrea este deposedat si scene din viata clanului stanestilor sunt dur evocate în fata comunitatii de tigani. O umbra de unduieste si speranta dispare, în obscurul unei camere ... vecuea ghicitoare, imaginea covârsitoare a caldarilor de altadata. Mirajul rotii de condus magice îl îndeamna pe micul Cezar sa învete sa citeasca pentru a putea stapâni codul de trafic ... lumea încrezatoare din Stanesti are muzica care îi curge prin vene, cum se întâmpla cu toti tiganii ... motivul pentru care cânta si danseaza urându-ne "Te aven Baxtale" - (Sa ai noroc!).
...
-
Sfârsitul Iugoslaviei; Partea I - Nationalismul
Niciodata pâna acum nu s-a mai întâmplat ca în timpul razboiului toti liderii statelor rivale sa spuna povestea din interior a momentelor decisive ale conflictului.
...
-
Sfinţi şi nebuni
Filmul este povestea a doi asceti hindusi (sadhu). Uma e suedeza, iar Vasisth Giri, indian. Împreuna, pornesc într-un pelerinaj prin muntii Himalaya, catre izvoarele Gangelui, în cautarea sinelui si a sfintilor si a misticilor hindusi. În calatoria lor, întâlnesc un sadhu care nu a scos nici un cuvânt de doisprezece ani. Dorm în pesteri si în chilii ale ascetilor. Dupa douazecisisapte de ani de cautari, Uma îsi descopera în sfârsit mentorul spiritual pe care îl cautase toata viata.
...
-
Sperante si vise
Ioan si Ngah completezeaza formulare pentru angajare, merg la interviuri dar nu reusesc sa obtina o slujba. Dinh vorbeste despre conditiile de munca din corporatiile internationale care au aparut în Vietnam si despre asteptarile ei. Thao îl filmeaza pe Ioan si pe Ngah pe parcusul lungilor zile de asteptare, care se scurg între încurajari si consolari reciproce. Se vorbeste despre vise, dezamagiri, lipsa banilor, iubire.
...
-
Stăm
Le cunoastem pe Ruth si Natalia, doua tinere din România care au crescut împreuna în satul transilvanean Malancrav. Una este de origine roma, cealalta sasoaica; una a parasit satul, cealalta a ramas. Singurul lucru care par sa-l aiba în comun este prietenia care le leaga din copilarie. Filmul exploreaza contradictiile existente în relatia dintre el si pune sub semnul întrebarii ceea ce noi întelegem prin apartenenta sociala si etnica, migratie, bani, viata rurala si cautarea propriilor radacini.
...
-
Stella
Stella e o femeie modesta, obisnuita, din Români atranzitiei post-comuniste. Sau poate nu atât de obisnuita, caci e o femeie care a avut curajul sa plece în Vest, sperând într-o viata mai buna. Visul nu a devenit realitate, iar Stella se întoarce în România anilor 2000, sperând din nou... Sperând ca în Româna va avea, într-un final, viata pe care dorise s-o aiba în Vest.
...
-
Strada noastră
Our Street este povestea unei familii de muncitori din oraşul polonez Lodz, care au trăit de generaţii pe aceeaşi stradă cu fabrica unde au lucrat. Pe vremuri, oraşul era supranumit "pământul făgăduinţei" şi "capitala textilă a Europei". După căderea comunismului, fabrica s-a închis, toţi cei din familie şi-au pierdut slujbele şi întreaga lume, aşa cum o cunoşteau, s-a prăbuşit. Odată cu apariţia unui investitor francez, care a iniţiat restaurarea clădirii fabricii şi transformarea ei în cel mai mare mall din Europa Centrală, membrii familiei Furmanczyks au devenit martori oculari ai istoriei, schimbarea Europei petrecându-se literalmente sub fereastra lor. Marcin Latallo le-a urmărit povestea timp de trei ani. În acest răstimp, Polonia a intrat în Uniunea Europeană. Pentru oamenii obişnuiţi precum familia Furmanczyks începea o nouă luptă pentru adaptarea la o lume în schimbare.
"Pentru un proiect de lungă durată şi realizat cu pasiune, încărcat de personaje memorabile şi situaţii emblematice. Marcin Latallo înţreţese istoria unei familii cu cea a oraşului lor. Filmul urmăreşte suişurile şi coborâşurile vieţii lor cotidiene şi redă portretul unei dinastii muncitoreşti copleşite de fluxul istoriei." (motivaţia juriului Astra 2007 la înmânarea premiului Cel mai bun film european filmului Our Street)
...
-
Strigatul pietrei
La Potosi, ca peste tot în lume, exploatarea miniera creeaza cu timpul un mod specific de viata si traditii locale. Da nastere la legende, la mituri si superstitii. Dincolo de partea "turistica" însa, deseori se ascunde suferinta celor care din tata în fiu sapa maruntaiele pamântului si care cel mai adesea nu stiu sa faca altceva, fiind astfel condamnati pe viata la minerit.
...
-
Széki lassú
Orasul / satul Szek / Sic se afla în Transilvania, la aproximativ 50 de km de Cluj-Napoca, în regiunea Mezoseg. Înca din epoca medievala, localitatea vea rang de oras datorita minelor de sare. Mai târziu, în secolul al 19-lea când minele s-au golit, localitatea a decazut la statutul de sat. Bisericile în stil romanic, frescele gotice si momumentele de arhitectura amintesc de trecutul glorios al locului. Muzica traditionala de aici a fost sursa de inspiratie pentru dansul popualr maghiar, care a fost baza miscarii de dans folk maghiar. În anii 1960, acesta era la apogeu. Este perioada de unde autorii filmului îsi pornesc incursiunea. În acei ani, folclorul muzical si alte manifestari culturale treceau printr-o perioada de înflorire. Filmul înceraca sa prezinte toate aceste lucruri din perspectiva a trei generatii.
...