-
Pallasseum - Orașul invizibil
Jucându-se ingenios cu posibilităţile cinematografice create de stabilirea şi subminarea limitelor spaţiale, “Pallasseum – Invisible City” adoptă formula tripticului pentru a pătrunde în cel mai mare complex urban al Berlinului, unde trăiesc 2000 de oameni de 25 de naţionalităţi. Inspirându-se din arhitectura brutalistă a clădirii,regizorul Manuel Inacker adaptează principiile acesteia de a expune funcțiile construcției pentru a ne arăta mecanismele interioare ale vieții de zi cu zi a locuitorilor. Detalii semnificative redau în tușe groase povestea fiecărei familii, studiind modul în care viaţa zilnică schimbă mediul locuit și modul în care acesta, la rândul său, determină existenţa noastră de zi cu zi. Amestecând și potrivind sunete și imagini din diferite apartamente, filmul suspendă continuitatea spațială şi creează un colaj de spații și povești reale și posibile, portretul unui oraș ascuns vederii, dar și al unuia ce există numai în imaginația noastră.
...
-
Parchim International
Realizat de-a lungul a şapte ani, “Parchim International” documentează visul unui ambiţios om de afaceri chinez de a transforma un mic aeroport aproape abandonat din Parchim în nordul Germaniei, într-un punct internațional de referință pentru transportul aerian și comerțul mondial. Mai mult decât povestea unui success covârşitor sau a unui eşec evident, documentarul arată îndoielile și traumele oamenilor din spatele mediului de afaceri. Crescut în sărăcie, răzbind prin simpla forță a voinţei sale, chinezul Jonathan Pang ajunge proprietarul aeroprotului german, după Luftwaffe, în timpul celui de-al doilea Război Mondial și aviația militară sovietică, în anii Germaniei comuniste, promițând să îl transforme intr-o poartă de acces al culturii chineze în Europa. Cu toate acestea, conceptele de capitalism și globalizare intră în conflict cu valorile localnicilor, care privesc schimbarea cu scepticism, suspicioşi faţă de vorbele mari şi lipsa acţiunilor concrete. "Parchim International" păşeşte pe linia fină dintre perseverență și nebunie totală și ne poartă într-o călătorie plincă de umor absurd, tenacitate şi conflicte culturale.
...
-
Pe aripile nopții
Pe aripile nopții este un documentar conceput pentru spectacole de planetariu, având ca subiect migrația păsărilor, de la teoriile uimitoare ale grecilor antici despre dispariția bruscă a păsărilor din habitaturile lor obișnuite, până la mecanismele de orientare folosite de păsări pentru a găsi calea spre reședințele lor de iarnă. Show-ul combină spectaculoasa animație CG, cerul înstelat și clipurile fulldome, înregistrate în unele dintre cele mai frumoase peisaje de pe continentul european, de la fiordurile Norvegiei sau mlaștinile din Diepholz, Germania, până la cele mai mari mlaștini din sudul Spaniei, unde milioanele de păsări migratoare se strâng înainte de a traversa oceanul spre Africa.
...
-
Pe urmele lui Sugar Man
Documentarul urmarește firul dezvăluirii unui mister fascinant în spatele căruia se ascunde o poveste adevărată incredibilă. Povestea este cea a lui Sixto Rodrigues, compozitor și cantautor american de origine mexicană. În Statele Unite, cariera lui muzicală trece aproape neobservată, dar la începutul anilor '70, ajunge pe culmile succesului în Africa de Sud, unde devine un adevărat fenomen. La scurt timp, dispare fără urmă de pe scena muzicală. Soarta lui e învăluită în mister și circulă zvonul că s-ar fi sinucis. Filmul lui Malik Bendjelloul suprapune acestei biografii neverosimile povestea căutării pornite de doi fani ai lui Rodriguez, pe care îi urmărește printr-un labirint de fragmente de informații. Documentarul a fost filmat pe peliculă de 8 mm, pentru a reda patina epocii. Pelicula s-a terminat înainte de înregiastrarea ultimelor secvențe, iar Malik a fost nevoit să le filmeze cu smartphone-ul. După 3 ani de muncă la montaj, filmul a fost lansat în 2013, a câștigat un premiu BAFTA, premiul Oscar și o listă lungă de premii la toate festivalurile importante.
...
-
Philip si fabrica de vise
Hollywood a devenit sinonim cu strălucirea și celebritatea. Gândul se duce automat la vedete sclipitoare, limuzine și mulțimi de fani care umplu străzile. Documentarul "Philip și fabrica de vise" pătrunde dincolo de acest clișeu, în viața obișnuită. Povestea lui Philip e povestea multor copii care s-au născut și trăiesc la Hollywood. Chiar dacă părinții lor sunt angrenați într-un fel sau altul în industria filmului, o parte a existenței lor e la fel ca oriunde: mersul la școală, distracții, hobby-uri. Dar perspectiva unei cariere în lumea filmului e prezentă. La doar 9 ani, Philip este promovat de o agenție pentru modele și actori copii și a avut deja roluri în spoturi publicitare. Cu mult discernământ, el explică cele două fețe ale medaliei în meseria de model sau actor: e plăcut și distractiv, dar poate deveni foarte obositor.
...
-
Plutire la viteză minimă
Regizorul Mauro Herce a petrecut mai bine de două luni la bordul unui cargobot care traversează impasibil Atlanticul, cu un echipaj format în mare parte din filipinezi, filmându-i, de regulă, la planuri largi, accentuându-le calitatea de pioni. Debutul lui Herce în lungmetraj, DEAD SLOW AHEAD, este un documentar poetic și distopic, ce reverberează idei moderniste despre munca dezumanizantă și alienantă din societatea post-industrială, prin compoziții abstracte suprarealiste, stilizate printr-un ecleraj fluorescent, printr-un soundscape mecanic, angoasant și amenințător, și prin tropi de SF. Nu e nimeni pe punte care să admire peisajele marine copleșitor de frumoase. Toți sunt undeva la un nivel inferior, muncind. Auzim pe cineva încercând să ia legătura prin telefon cu cei de acasă - o nesatisfăcătoare urmă a unei civilizații nevăzute. În contrapunct, mentenanța sisifică a acestui monstru acvatic, vast și omniprezent, eclipsează posibilitatea oricărei interacțiuni umane. Izolarea echipajului abrutizat de pe acest vas în continuă mișcare, dar pe care viața e în suspensie, e redată senzorial ca o experiență de transă hipnotică, ce trimite alegoric la soarta în derivă a capitalismului.
...
-
Prețul plătit
True Cost e un exemplu de documentar incisiv, care identifică o problematică,
dezvoltă o investigație și atacă cu armele cinema-ului. În cazul de față, problematica
e generată de așa-numita fast-fashion, un fel de fast-food din lumea modei, care nu
mai funcționează după lansarea tradiționalelor colecții de vară și de iarnă, ci într-un
ritm săptămânal, adică 52 de colecții pe an în loc de două. Industria modei, susţinută
de forţa de muncă ieftină din ţările în curs de dezvoltare, are un impact devastator
asupra mediului înconjurător, fiind cea de-a doua dintre cele mai poluante industrii
din lume. Unde va duce acest cerc vicios în care cantități colosale de haine se învârt
într-o spirală amețitoare? Povestea din spatele hainelor, o poveste despre lăcomie şi
frică, despre putere şi sărăcie, prinde tot mai mult contur în fața ochilor spectatorului.
Documentarul urmărește traseul hainelor, începând cu oamenii care lucrează zi-lumină pe mai nimic şi sfârşind cu munţii de deşeuri poluante și invită la meditație și
atitudine.
...
-
Prietenul meu, Rockefeller
FBI a numit-o „cea mai mare escrocherie din istoria FBI”: Christian Karl Gerhartsreiter, un bărbat cunoscut de prietenii apropiaţi şi de familie sub numele de „Clark Rockefeller”, ducea o viaţă de minciună şi crimă înainte să se decidă asupra ultimei sale înşelătorii – întruchiparea unui membru al familiei Rockefeller. Filmul urmăreşte parcursul lui Gerhartsreiter şi strânge reflecţiile unor oameni care au rămas în urma călătoriei lui ameţitoare. Cum a reuşit Gerhartsreiter să amăgească atâţia oameni din atâtea pături sociale? O poveste care începe într-un sat bavarez, continuă în cele mai exclusiviste cluburi de pe Coasta de Est a Statelor Unite şi sfârşeşte într-un tribunal din Los Angeles.
- http://cinephil.com/my-friend- rockefeller/
...
-
Prinși în capcană
Camera este complet goală şi cufundată în întuneric în afară de un reflector aţintit asupra unui tânăr stând într-un fotoliu. Un alt cadru, acelaşi décor, ne arată un al doilea bărbat. Cei doi sunt frați, prezenți în cadru pentru a spune povestea modului în care o singură noapte le-a răpit naționalitatea, identitatea și sentimentul de siguranță. Sondând labirintul absurd al sistemului judiciar, documentarul "Trapped By Law" urmăreşte doi frați rromi pe parcursul a cinci ani, începând cu deportarea lor bruscă din Germania în Kosovo, de unde familia lor fugise cu treizeci de ani în urmă. Regizorul Sami Mustafa împarte filmul în capitole, în încercarea de a marca momentele cruciale ale acestei odiseei și de a găsi un sens în tot ceea ce se întâmplă, în timp ce el însuși devine treptat unul dintre protagoniști. Investigând sensul naționalității şi diferitele straturi ale dislocării impuse, filmul alternează imagini de la faţa locului cu interviuri post-factum, creând un portret intim al celor doi frați surprinși în timpul încercărilor succesive de a se întoarce la familiile lor și în țara care i-a alungat.
...
-
Printre dreptcredincioși
Beneficiind de un acces fără precedent la mecanica interioară a miopiei ideologice, „Among the Believers” urmărește lideri clerici, activiști sociali și elevi ai numeroaselor școli islamice extremiste pentru a prezenta o imagine nuanțată a contextului, motivațiilor și modului de perpetuare a violenței și radicalizării în Pakistan. Imagini de arhivă și material din prezent se amestecă în mod non-linear pentru a trasa originile unei situații aparent de neînțeles. O clasă politică mânată doar de propriul interes, eșecuri repetate ale guvernului și sărăcia împing în mod inevitabil oamenii într-un context în care mintea le poate fi pervertită. În acest vid de putere, niciunul dintre lideri nu pot sau doresc să fie salvatori, lăsând populația vulnerabilă la credințe fanatice. Cu toate acestea, "Among the Believers" nu caută personaje malefice pentru a persecuta, ci se uită la oameni fără a le căuta izbăvirea, martori la cum aceștia acționează mânați de traume personale, prinși într-un cerc vicios al opresiunii și a forței.
...