-
Maeștri: O viață în documentar
Seria de evenimente live de succes care celebrează arta documentarului prin explorarea muncii și filozofiei realizatorilor de film care au adus o contribuție majoră și distinctivă la dezvoltarea formei continuă ediția aceasta cu regizorul/producătorul câștigător al premiului Emmy, André Singer. Serialul este găzduit de regizorul nominalizat la BAFTA, Liviu Tipuriță.
André Singer: De la Disappearing World la Meeting Zelenskyy; 50 de ani în documentar
În ultimii 50 de ani, foarte puțini realizatori din lumea documentarelor au fost la fel de influenți precum André Singer, laureat al celebrului premiu Emmy. André a regizat filme de reper, a produs lucrări ale unor autori importanți precum Werner Herzog, a finantat si a fost producator executive pentru legende precum D.A. Pennebaker și Frederick Wiseman și a supravegheat producția a sute de documentare pentru cinema, și televiziune.
André va vorbi despre cum antropologia l-a îndreptat către realizarea de filme documentare, incepand cu lucrul la emblematica serie postului Granada Television, "Disappearing World", unde a debutat ca cercetător. André a evoluat in cariera de la producator și regizor, până la conducerea Unității Independente a Departamentului de Documentare al BBC și înființarea seriei de documentare Fine Cut - devenita ulterior celebra Storyville, recunoscuta internațional.
André va oferi perspectiva sa asupra lucrului cu regizori de renume mondial precum Jean Rouch, Mike Grigsby, DA Pennebaker, Robert Drew și Fred Wiseman, printre alții. Deosebit de semnificativă este colaborarea remarcabilă de 31 de ani a lui André cu Werner Herzog, care cuprinde un impresionant repertoriu de 17 producții.
În cadrul acestei Masterclass, vom afla cum, în calitate de regizor și producător executiv, André abordează subiecte sensibile și cu importanță istorică în documentarele de lung metraj, precum "Night Will Fall", castigator al premiilor Peabody și Emmy, până la dipticul surprinzător și suprarealist al lui Joshua Oppenheimer - "The Act of Killing" (nominalizat la premiile Oscar și câștigător BAFTA) și "The Look of Silence" (nominalizat la premiile Oscar), sau portretul intrigant al ultimului lider al Uniunii Sovietice din "Meeting Gorbachev", pe care André l-a co-regizat cu Werner Herzog.
In partea a 2a a Masterclassului, André va discuta despre cel mai recent film al său, "Meeting Zelenskyy", care urmărește călătoria remarcabilă a lui Volodymyr Zelenskyy pe parcursul a 30 de ani de istorie de la independența Ucrainei.
Contribuțiile semnificative ale lui André Singer la industria filmului documentar au fost recunoscute prin numirea sa ca Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE).
...
-
Magnus
Sven Magnus Øen Carlsen este mare maestru la șah, de origine din Norvegia, și actualul campion mondial la șah. Un fenomen în lumea șahului, Carlsen și-a câștigat titlul de mare maestru la vârsta de 13 ani și 148 zile. Poreclit „Mozart al Șahului”, protagonistul este urmărit de la o vârstă foarte fragedă, folosindu-se materiale video de arhivă și interviuri pentru a se reconstitui copilăria lui Magnus în Norvegia, cu multiple campionate, de când devine Mare Maestru la șah la vârsta de 13 ani și până la competiția cu Viswanathan Anand, Campion Internațional la șah. Filmul creează un tablou unic al copilului de geniu, în încercarea de a oferi detalii despre potențialul lui straniu într-un joc complicat de intelect. De mic fiind introvertit, a dovedit totuși o abilitate remarcabilă în ce privește cifrele. La fel ca jocul la care excelează, Magnus Carlsen, un personaj misterios și cerebral, este o enigmă puțin accesibilă celor din afara lumii lui insulare.
...
-
Mama mea, Rita
Louise își iubește mult mama, dar la un moment își dă seama că s-a transformat în infirmiera ei și că își sacrifică, de fapt, viața îngrijind-o, așa că hotărăște să o interneze într-o instituție. Decizia e grea, însă, în puținele ei momente de luciditate, Rita o acceptă cu seninătate. Filmul tratează o temă importantă în societatea actuală – care e datoria unui fiu sau a unei fiice în momentul în care un părinte îmbătrânește și nu-și mai poate purta singur de grijă? Autoarea filmului reușește să dezvolte relația dintre mama și fiică, să se apropie într-un mod cald și neintruziv de personaje, prin dialoguri și mici scene domestice, apoi surprinde mutarea la azil și schimbarea care are loc.
...
-
Mame versus fiice
...
-
Manifest
Reinterpretarea conținutului video postat pe internet nu e o idee nouă în filmul documentar, dar Manifesto are un scop bine definit și frizând limita manipulării, decupează chirurgical și precis, alternând momentele de rutină și jocurile inocente din curtea școlii, cu situații tensionate sau scene de teroare, filmate pe ascuns de copii, cu telefoanele mobile, denunțând opresiunea și agresivitatea unei societăți care pare ca și-a pierdut echilibrul.
...
-
Masterclass: Marketing de proiect & film
...
-
Meet the Author: Lucien Castaing-Taylor și Verena Paravel
Verena Paravel și Lucien Castaing-Taylor colaborează ca regizori la Laboratorul de etnografie senzorială, Universitatea Harvard. Filmele și instalațiile lor au fost proiectate în cadrul unor festivaluri precum AFI, BAFICI, Berlin, Cannes, CPH:DOX, Locarno, New York, Toronto și Veneția. Recent, lucrările lor s-au alăturat colecțiilor permanente ale unor muzee precum MoMa și British Museum și au fost expuse la Tate Modern din Londra, Whitney Museum, Centre Pompidou și Berlin Kunsthalle.
În 2013, filmul lor LEVIATHAN a primit Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și numeroase premii în întreaga lume. SOMNILOQUIES, a fost difuzat pe ARTE și la Berlinale în 2017. CANIBA a câștigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, printre multe alte premii.
DE HUMANI CORPORIS FABRICA este cel de-al patrulea film rezultat din colaborarea lor.
***
Michael Stewart este unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului Astra, fiind prezent la prima ediție din 1993 și la cele mai multe de atunci. Este un antropolog social care a lucrat cu romii din Ungaria și a efectuat cercetări pe teren și în România. A lucrat timp de cinci ani ca producător independent de documentare la BBC (Everyman, Timewatch și seriale unice). Din 1998 predă la UCL, iar în 2011 a lansat, inspirat de Astra Film Festival, Open City Documentary Festival din Londra, a cărui a 12-a ediție tocmai a avut loc în septembrie. A creat o serie de programe de predare inovatoare în domeniul antropologiei mediatice conduse de artiști/practicieni, care se desfășoară în cadrul UCL Anthropology.
...
-
Memoria clipei
Fostă învățătoare, e dintotdeauna pasionată de cunoaștere, carte, poezie și muzică. Aflăm povestea ei, istoria familiei sale și a comunității, totul în corelație cu evenimentele istorice care au avut loc de-a lungul timpului. Un portret al acestei femei și al vremurilor, de când cunoaște poveștile familiei și până la planurile de viitor pe care le are, la cei 80 de ani ai săi. Un personaj carismatic și plin de poveste, o enciclopedie a unei comunități pe cale de dispariţie.
...
-
Moonshot – pionierii rachetelor
Cărțile lui Jules Verne au aprins și hrănit imaginația tuturor generațiilor ce au urmat îndrăgitului autor, la fel și cele ale lui H.G. Wells. Ce-ar fi fost, de exemplu, Hermann Oberth dacă nu ar fi citit în copilărie „De la Pământ la Lună”? Ar mai fi devenit unul dintre pionerii rachetelor?
...
-
Mrs. Buică
O producție realizată cu imagini înregistrate timp de 24 de ani, în România și Statele Unite ale Americii, în care regizorul reușește să surprindă declinul propriei familii. Acuzațiile Ioanei la adresa lui Petre, legate de infidelitatea acestuia, adresate când în glumă, când în serios, fac ca relația lor să se destrame în timp, dar nu fără consecințe. Filmul prezintă o poveste tristă și emoționantă, creionând o imagine asupra poveștilor de viață a patru oameni care au pornit la drum împreună și, în timp, s-au dezbinat.
...