-
Maramures
E vremea Crăciunului şi, într-un sat din Maramureş, oamenii se pregătesc să-i întâmpine pe cei plecaţi la oraş, care se întorc să-şi petreacă sărbătorile împreună cu familiile, mai ales că de acum şi până la Anul Nou, sărbătorile tradiţionale se vor ţine lanţ. Oamenii acestor locuri sunt mândri că şi-au păstrat identitatea şi se consideră urmaşii Dacilor liberi, pentru că nici legiunile romane, nici alţi intruşi nu i-au cucerit vreodată. Această conştiinţă de sine nu îi împiedică să caute o viaţă mai bună în altă parte. Pînă în 1989, îşi încercau norocul la oraş. Apoi, a apărut o nouă destinaţie, mult mai atractivă: Occidentul, unde munca se plăteşte cu bani buni. Filmul aduce în prim plan o familie, a cărei situaţie e definitorie pentru Maramureşul zilelor noastre. Pentru generaţia vârstnică, obiceiurile de la oraş sunt sursă de neîncredere şi chiar de amuzament. Tinerii visează la «tărâmul făgăduinţei», care poate fi cel mai apropiat oraş sau vreo ţară din Europa de Vest. Despre Occident, tot ceea ce ştiu se rezumă la clişeele promovate de televiziune sau la filmările de amator ale celor care muncesc deja acolo. Aceştia din urmă au plecat cu gândul de a se întoarce, când vor fi adunat destui bani. Ce se va întâmpla cu tradiţia locului, atunci când vor reveni, aducând cu ei noua experienţă occidentală, e greu de prevăzut. În fond, cine şi-ar fi imaginat, în urmă cu doar câţiva ani, că oamenii dintr-un sat din Maramureş îşi vor împodobi de Crăciun casa cu ghirlande rămase de la o paradă de pe Champs Elysee?
...
-
Mascarada
Filmul abordează din mai multe perspective ritualurile tradiţionale din Moldova. De la Crăciun şi până la Anul Nou, satele devin scena unui şir întreg de ritualuri şi ceremonii, care încep cu tăiatul porcului şi culminează cu o procesiune a mascaţilor, la care participă toţi oamenii din sat, fie ca actori, fie ca spectatori. Filmul începe cu perspectiva nostalgică, a amintirilor din copilărie, pentru a continua cu prezentarea ritualurilor aşa cum se întîmplă ele astăzi. Participanţii explică originea şi semnificaţiile măştilor şi ale gesturilor, asa cum ştiu ei din tradiţia orală. În paralel, autorul caută conexiuni în mitologia egipteană, greacă şi romană. Filmul analizează raportul dintre tradiţie şi inovaţie în ritualurile, obiceiurile şi meşteşugurile tradiţionale şi ponderea acestora în viaţa oamenilor.
...
-
Miina
Cine poate lupta împotriva reglementărilor Uniunii Europene privind agricultura? Sculptoriţa Miina Akkijyrkka s-a declarat protectoarea unei rase finlandeze de vaci, neacceptată de UE. Toată viaţa ei, Miina a înotat împotriva curentului. Pentru că e curajoasă şi ciudată, e o persoană controversată. Unii o urăsc, alţii, dimpotriva, o admiră. Filmul e un documentar-portret, care, urmărind viaţa Miinei încă din anii '80, vorbeşte despre tensiunile şi disputele existente în societatea finlandeză. Miina are o viaţă agitată: sfidează directivele UE, intră în conflict cu organizaţiile pentru protecţia animalelor, este arestată, autorităţiile îi sechestrează câinii. Totuşi, găşeste timp să lucreze la o statuie uriaşă, din fragmente de maşini uzate, pe care o numeşte Vaca sfîntă. “Am o inimă mare, spune Miina despre ea însăşi, şi îmi place nebunia şi anormalitatea. Adică tot ceea ce alţii consideră bun de aruncat ”.
...
-
Misionarul
Părintele Casimiro e un misionar catolic, venit din Polonia în Anzii Bolivieni. Parohia lui cuprinde regiuni aproape inaccesibile, aflate la peste 5000 m altitudine. Casimiro e singurul reprezentant al «lumii civilizate», care s-a încumetat să ajungă până la băştinaşii care trăiesc în această regiune izolată. Regizorul Wojciech Staron a însoţit pe parcursul unui an pelerinajul acestui personaj fascinant. Părintele Casimiro duce o viaţă singuratică şi plină de pericole, mai ales atunci când călătoreşte către cele mai îndepărtate colţuri ale parohiei sale. Alternînd momente fericite cu întîmplări triste, filmul spune povestea unui străin, care încearcă să înţeleagă lumea acestor indieni sud-americani, o lume ale cărei reguli s-au schimbat prea puţin în ultimii cinci sute de ani. Dincolo de incursiunea într-o regiune neatinsă de civilizaţia europeană, filmul reuşeşte să pătrundă pînă în inima misionarului.
...