-
La drum
Ciobanii din Carpaţi pleacă în fiecare iarnă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. Acest “drum al oilor” este oarecum asemănător cu “Drumul mătăsii” sau cu “Drumul sării”. În martie 1997, stăpânul unei turme a fost jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său cel mic îi găseşte trupul după şapte zile de căutare. Mai mult decît reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei. În cele şapte luni de drum, ciobanii se confruntă zi de zi cu întîmplări neaşteptate şi trebuie să parcurgă cîte 25-50 km zilnic, să doarmă sub cerul liber şi să înfrunte autorități haine, vremea şi animalele sălbatice.
...
-
La răsărit de Eden
Tranzitia economica este în general un proces dificil pentru majoritatea cetatenilor din tarile foste socilaliste în drumul lor spre capitalismul liberal a cfarui consecinta e somajul, realitatea dura a economiei de piata si dificila obosnuinta cu un nou stil de viata. Angajatii de la Celarevo Brewery sunt un exemplu, deloc tipic, de oameni care s-su îmbogatit în procesul tranzitiei, dupa ce si-au vândut actiunile la compania internationala Carlsberg pentru un total de 53 milioane de euro. Peste noapte, vietile lor s-au schimbat dramatic.
...
-
Lapte natural
Spre deosebire de alte filme cu ciobani mioritici autentici, care-si poarta turmele prin locuri paradisiace, cele doua personaje ale acestui film sunt "ciobani de Bucuresti". Ei îsi duc vacile la pascut în peisajul dezolant, plin de pungi si de tot felul de gunoaie, din vecinatatea Capitalei. Cu toate acestea, Mihai si Titinel au clientii lor, care au ramas conservatori si refuza cu consecventa sa cumpere laptele pasteurizat sau nu de la magazin. Frumos cadrat, foarte bine îngrijit din punct de vedere estetic, filmul surprinde în zece minute destinul unor oameni cu ocupatii traditionale într-o tara proaspat intrata în UE.
...