-
Favela. Fierbere în suburbii
Favelele sunt mahalalele care cresc în jurul oraselor braziliene. Aici, traficantii sunt la ei acasa, iar crimele - evenimente intrate în cotidian. Anderson a a fost si el traficant,dar nu poate scapa de amintirile despre rudele si prietenii lui ucisi. Arma lui împotriva crimei si violentei este muzica hip-hop. Ritmurile strazii si ale dansului afro-brazilian sunt mobilizatoare pentru comunitate si le insufla puterea de a se ridica împotriva terorii instaurate de armate de adolescenti înarmati si sustinute de o politie corupta. Când eliberarea parea foarte aproape si miscarea afro-reggae atinsese culmile succesului, un accident tragic ameninta sa o reduca la tacere pentru totdeauna.
...
-
Femeia - artist în România. Cotidian si utopie
Filmul propune portretele a cinci femei artist din câteva orase ale României. Fiecare portret ste de sine statator, dar, prin structura filmului, ele se combina pentru a scoate în evidenta atitudine contrastante si aspecte diverse ale vietii artistului si ale contextului artistic contemporan. Camera se apropie cu intimitatea de protagoniste si le însoteste în viata dee zi cu zi (acasa, la atelier, la întâlniri cu prietenii) sau la evenimente speciale (vernisaje, petreceri în lumea artistica). Personajele vorbesc despre munca de creatie, despre rutina zilnica si despre dificultatea de a îmbina arta cu necesitatea de a avea o slujba care sa le asigure o sursa de venit. Autoarea se opreste si asupra greutatilor întâmpinate de femeia-artist într-o lume înca dominata de mentalitati diferite privind rolurile si relatiile dintre sexe.
...
-
Fereastra
Are doar unsprezece ani si lucreaza într-o mina de carbuni parasita. E un loc periculos, unde îsi risca viata zi de zi, pentru numai 20 som, adica mai putin de jumatate de dolar. Dar nu are de ales: mama lui, invalida, nu are alt sprijin pe lume.
...
-
Flori de mac
Filmul a fost realizat în cadrul unei cercetari antrolpologice desfasurate într-o comunitate de romi (baiesi) din orasul Orastie, judetul Hunedoara. El abordeaza probleme legate de statutul femeilor, casatorie, nastere, avort, contraceptive, violenta domestica si prostitutie prin relatarile femeilor rome. Aceste fenomene sunt explicate prin experientele traite de ele în propia comunitate, dar si fata în cu instantele unui rasism institutionalizat, observând prapastia (si lipsa de comunicare) dintre perspectivele lor si ale acelora cu care se confrunta în diversele situatii ale vietii cotidiene. De asemenea, spectatorul va identifica strategiile la care recurg aceste femei în fata discriminarilor multiple la care sunt supuse, construindu-si propia lume si reactionând, printre altele, la mecanismele de exludere si marginalizare sociala.
...