-
Dadestar Chaveste - Expoziție de fotografie Iulian Ignat
„Din tată în fiu” se spune în limba romani „dadestar chaveste”.
În carte aflăm despre poveștile lor de viață și despre continuitatea acestei meserii, de-a lungul anilor, în familie. Volumul conține 64 de fotografii alb-negru, dintre care 20 se regăsesc în cea de-a 14 a expoziție personală a autorului.
„Am fost cucerit de căldura, de umorul, de firescul acestor oameni și, în primul rând, de muzica lor. Îi văd ca pe niște mesageri ai unei meserii magice, purtate din generație în generație, până în ziua de azi”. Iulian Ignat
„Bun gazetar și iubitor de muzici, Iulian Ignat a avut flerul să transmită istoriile orale ale unor dinastii de lăutari, dezvăluind o lume în toată autenticitatea și savoarea sa”.
Adriana Bittel
„Cartea este o colecție de interviuri seducătoare și pline de miez cu câțiva dintre cei mai valoroși muzicieni populari din România de azi, totodată oameni inteligenți, reflexivi, cu o vorbire concisă și expresivă”. Speranța Rădulescu
Lansarea albumului de fotografie „Dadestar chaveste” are loc luni, 16 octombrie 2023, în foaierul lateral al sălii Thalia, de la ora 16.00
Invitați: Louis Guermond și Iulian Ignat
...
-
Dan Perjovschi. Document. Un insert în Astra Film 30
„Documentele” trasează 30 de ani de activitate activistă, socială, culturală, caritativă sau comunitară. O istorie a României în desene, marca Dan Perjovschi.
Artistul este cetățeanul căuia îi pasă de orașul, țara, continentul și lumea în care trăiește. Critic și mereu prezent, comentând sau reflectând moravurile și practicile societății contemporane. Într-o lume obsedată de individualism, competitivitate și profit, artistul empatizează, asistă, ajută, sprijină, participă. Pune osul.
Sau tricoul.
Sau sacoșa.
...
-
Dana
Dana povestește cu emoție și nostalgie despre fosta sa carieră de sportivă profesionistă, dar și despre ce înseamnă, ca femeie, să faci performanță în box. Încă îi poartă recunoștință antrenorului ei care a murit recent și care a încurajat-o să nu renunțe niciodată. Astăzi, în sala de antrenament, atmosfera este electrizantă și mai multe fetițe învață de la Dana să boxeze. Între regizoare și personajul ei apare un sentiment de solidaritate, într-un film despre femei care performează într-un sport considerat pentru bărbați.
...
-
Dansez și eu la nunta părinților mei
Un demers personal de recuperare și înțelegere a trecutului părinților ei care divorțează la doar trei ani după ce se căsătoresc, prin analizarea succesivă a imaginilor de pe caseta video de la nuntă, filmate de un neprofesionist, se transformă într-un demers artistic. Rezultatul final este un film personal în care autoarea care comentează imaginile din off încearcă să creioneze destine, dar și să justifice decizii sau să-și explice propriile sale angoase și incertitudini.
...
-
David
După ce, în urma unui casting, echipa sa a selectat un grup de copii cu vârste între 12 şi 14 ani, dintre care unii nu au fost niciodată în vreo drumeţie, sportivul de anduranţă Tibi Ușeriu creează împreună cu aceştia „Drumul lui David” ce va face parte din traseul Via Transilvanica. Timp de 7 zile din vacanţa de vară, copiii străbat 5 versanţi, stau la cort, leagă prietenii şi compun un cântec de tabără. Itinerariul este provocator şi plin de surprize, peripeţii şi evenimente comice, iar copiii au ocazia să îşi exerseze abilitățile de supraviețuire și orientare în natură, precum şi aptitudinile de leaderi şi ghizi.
Recomandat copiilor cu spirit de aventură şi celor pasionaţi de drumeţii în natură.
Acest film este potrivit pentru a fi vizionat de către elevii capabili să urmărească un film cu durata de peste o oră şi jumătate.
...
-
De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin
Nora este invitată la Târgul de Carte de la Frankfurt și pleacă împreună cu regizoarea în această călătorie plină de poveste, cu trenul. Toate peripețiile de pe acest drum, dar și ceea ce se întâmplă la destinaţie și acasă, dezvăluie universul emoțional, percepția și spiritul unei femei cu o sensibilitate aparte. O surprindem în rutina ei zilnică, în afara zonei de confort, analizând diverse gânduri pe care le are, în timp ce creează, în timp ce își amintește lucruri din viața ei sau își exprimă romantismul. Întâlnim un personaj complex și fermecător, la peste 90 de ani, lucid și capabil de umor și autoironie.
...
-
De Humani Corporis Fabrica
Cu cinci secole în urmă, anatomistul André Vésale a creat o operă de căpătăi, făcând accesibil trupul uman ştiinţei pentru prima dată în istorie. Acum, De Humani Corporis Fabrica face accesibil trupul uman cinema-ului, arătând cum acesta este un peisaj ieşit din comun, care există numai când este îngrijit şi privit de cei din jur. Locuri unde grija, suferinţa şi speranţa coexistă, spitalele sunt înfăţişate ca nişte laboratoare ce conectează fiecare individ. Ca şi în filmele anterioare, regizorii Véréna Paravel şi Lucien Castaing-Taylor explorează un spaţiu aflat la jumătatea distanţei dintre frumuseţe şi oroare, arătându-ne trupul uman aşa cum nu l-am mai văzut niciodată.
...
-
De la idee la ecran: Masterclass #DOCSCONNECT TRAINING
Agenda we will follow:
Project development & Art of Pitching – What are the first steps to be taken from the initial idea towards successfully finishing your documentary film? Finding the core of the film and how to present it. – How can the local stories be turned into international ones? How can the films cross borders and be seen by a wider audience?
Financing & Co-production– Where to find funding for the project and how to secure it effectively? How does international coproduction work?
Promotion, Festivals & Distribution Strategies– How to create ideal promotional materials and campaigns for the specific project? How to plan a festival strategy and how the pandemic has changed the festival market? How to get a sales agent and distribute your film? How to reach your audience?
...
-
Despărţirea de Nouă-Și-Jumătate
Tom şi Piet, din Germania, sunt de nedespărţit şi descoperă lumea împreună. Tom încearcă să găsească răspunsuri potrivite la toate întrebările despre noi şi lumea înconjurătoare, puse de către fratele său mai mic, ajutându-l pe micul Piet să înţeleagă secretele vieţii. Tom reuşeşte să găsească explicaţii pentru orice şi să dea sens lucrurilor, indiferent dacă acestea sunt sau nu adevărate.
Recomandat pentru înţelegerea lumii în care trăim.
Acest film se difuzează împreună cu un alt film, la preţ de o proiecţie. Vă rugăm să consultaţi programul.
...
-
DJ Jarl Flamar
DJ și instrumentist polivalent, Jarl Flammar navighează de pe scenă pe scenă pentru a-și propovădui lumea imaginară
Capacitatea sa de a cânta la aproape orice instrument din orientul mijlociu alături de aptitudinile sale de sound engineering l-au ajutat să creeze un sound de muzică house hipnotic și puternic, eficient atât în cluburi underground cât și la petreceri de zi, în grădină. A fost decsoperit la festivaluri mari precum FUSION, RITUEL DAYS, OZORA și ASTROPOLIS, iar acum are deja la activ mixuri în zeci de țări din toată lumea. Recomandat și de unele dintre cele mari influențe label-uri cântecele lui sunt reprezenattive pentru BAIKAL NOMADS, MONADA, ART VIBES și ORIENTAL DEEP.
...
-
Doar aici ne putem iubi
Un documentar sensibil, narat cu acuratețe și empatie, care ne prezintă modul în care trăiesc femeile din Macedonia de Nord ai căror soți sunt în închisoare, cum reușesc să mențină iluzia unei vieți normale și cum sunt afectați copiii de această situație. O poveste despre dragoste, familie și singurătate, despre fragilitatea unor momente de intimitate suspendate într-o cameră străină, destinată vizitelor conjugale.
...
-
Dragoste tăcută
După ce mama lor moare, Aga, în vârstă de 35 de ani, se întoarce din Germania pentru a avea grijă de fratele ei adolescent, Miłosz. Deși ea încearcă să joace cât mai bine rolul de părinte, ține în secret relația ei romantică cu Maja. Vor reuși oare cei trei să devină o familie în mijlocul unei comunități cu o mentalitate machistă și conservatoare dintr-un mic orășel polonez? Un documentar cu o construcție impecabilă și niște personaje extraordinare, Silent Love ne prezintă o poveste impresionantă despre maturizare, despre asumarea unor roluri noi și redefinirea celor vechi.
...