-
De la risipă la gust
Iată un film despre o comunitate de brazilieni care depun eforturi pentru a opri risipa alimentară. Ei identifică şi refolosesc alimente care altfel ar fi fost aruncate şi învaţă viitoarele generaţii despre pericolele risipei. Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme din prezent ale umanităţii: producerea alimentelor şi folosirea lor iresponsabilă afectează profund mediul înconjurător.
...
-
De neoprit: Tineretul pentru climă
Realizat de o tânără regizoare, filmul spune povestea ei și a miilor de tineri din toată lumea care încearcă să se opună industrializării cu efecte dăunătoare asupra mediului. Interesată încă din copilărie de natură și protejarea ei, Slater a început de la zece ani să ia interviuri pe aceste teme politicienilor și celebrităților. Au urmat apoi implicări în diverse țări și diverse acțiuni de protest împotriva activităților umane care afectează definitiv și iremediabil mediul înconjurător. Însoțită mereu de camera de filmat, timp de zece ani, Slater a realizat acest documentar care prezintă nașterea mișcării globale de tineret pentru protecția mediului, prieteniile dintre acești tineri legați de interesul față de viitorul planetei, mobilizarea lor mondială prin rețelele de socializare, frustrările trăite în urma manipulării de către politicieni, speranța că mai tinerele generații care s-au făcut auzite în ultimul an vor reuși să aducă schimbările necesare, la timpul potrivit. Tineri de neoprit. Dar, oare… și de neînvins?
...
-
De profesie străin. Asen Balicki și etnografia vizuală
Asen Balikci has been a leading figure in making ethnographic films for many decades. In a series of talks between Balikci and filmmaker Rolf Husmann in different locations, the life and work of Asen Balikci are shown and discussed: the film takes us from Asen’s youth in Istanbul to his career in Canada where he became famous for making the Netsilik Eskimos Series, to filming in Afghanistan and then turning to two other activities of his: as a networker for the Commission on Visual Anthropology (CVA) and as a teacher of Summer Schools in Siberia and Bulgaria. His film work among the Bulgarian Pomak and his still ongoing work in Sikkim (India) conclude the film which is not only the portrait of a famous expert in Visual Ethnography, but also more generally touches upon vital issues of ethnographic filmmaking.
...
-
Delta Zoo
În martie 1990, Lituania a devenit prima republică sovietică gata să-şi declare independenţa. În ianuarie 1991, trupele sovietice au luat oraşul Vilnius cu asalt, dar localnicii neînarmaţi le-au opus rezistenţă. 14 oameni au murit şi şapte sute au fost răniţi. Delta Zoo este un documentar cu fragmente animate despre 13 adolescenţi aleşi pe sprânceană - printre ei Crabul, Păianjenul, Crocodilul şi Balena - care se joacă de-a războiul. Fără nicio pregătire, dar cu un curaj şi patriotism ieşite din comun, ar fi fost în stare să oprească tancurile sovietice cu mâinile goale şi cu lovituri de karate învăţate din filmele de acţiune văzute la video.
...
-
Denoise
Un câmp petrolier din Texas, sala motoarelor a unui cargobot şi o imensă cameră surdă în Elveţia. Aceste locuri sunt esenţiale pentru existenţa noastră pentru că obiectele pe care ne place să le avem în jur şi-au început sau îşi sfârşesc călătoria într-unul din locurile de mai sus. După ce aflăm aceste lucruri, oare înţelegem mai bine lumea înconjurătoare?
...
-
Destinația: Marte
NASA şi multe alte instituţii au pus ochii pe Planeta Roşie şi acum dau zor să construiască tehnologia necesară pentru a ne duce până acolo! Filmul prezintă publicului această cea mai spectaculoasă misiune a umanităţii. Iată ce activităţi au loc pe glob pentru a face acest vis realizabil. Şi iată rachetele şi vehiculele care îi vor purta pe oameni dincolo de Lună şi, într-o bună pe zi, până pe Marte!
...
-
Dincolo de dragoste nu e neapărat ură
Un secret întunecat se ascunde sub podelele casei pe care patru fraţi au de gând să o vândă. În acest documentar personal, echilibrul precar al familiei şi ecourile poveştii unuia dintre membrii ei sunt alternativ în centrul atenţiei. Amintirile celor patru copii sunt prezentate într-un context oniric, în care ei ajung să-şi înfrunte trecutul dificil.
...
-
Direcție inversă
Criza refugiaţilor surprinsă într-o singură noapte, printre mulţimile epuizate de migranţi în căutare de muncă şi refugiaţi care persverează în încercarea lor de a avea o viaţă mai bună. În faţa Departamentului Imigrări din Tel Aviv sute de oameni se aşază la coadă noapte de noapte pentru a fi siguri că sunt în faţă la începerea programului. Cei mai mulţi nu vor intra în clădire, iar cei care intră vor avea de înfruntat un proces birocratic ce nu le garantează deloc succesul.
...
-
Disconnection
Acest film s-a născut ca un comentariu-reflecţie la evidenta
şi axiomatica izolare a fiinţelor umane şi la prezentul marcat
de o deteriorare socială acută. Regizorul columbian Jorge
Bandera are interese artistice foarte variate, de la imaginile
în mişcare la animaţie, design şi artă generative, iar recent a descoperit formatele imersive. În prezent experimentează cu formatul Full Dome şi realizarea
de naraţiuni vizuale pentru realitatea virtuală.
...
-
Distanța dintre mine și mine
Toţi ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alţii. Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian are şi cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice şi problematică pentru noul-instalat regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceauşescu, terminând într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credinţe, artă şi putere, Distanţa dintre mine şi mine explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut.
...
-
Dragă Polly Trottenberg...
Lucas trece în fiecare zi printr-o intersecție periculoasă, în drumul spre școală. Trecerea de pietoni aflată în curbă este adesea ignorată de șoferii grăbiți, iar aceștia observă doar târziu copiii care doresc să traverseze. Pentru a atrage atenția autorităților asupra acestei situații, Lucas recurge la camera de filmat și la ajutorul familiei. Urmărindu-l pe el, aflăm pașii realizării unui film: cercetare și colectare de informații despre subiect, realizare de interviuri, montare animații și efecte speciale, folosirea diverselor cadre de filmare. O poveste de succes despre cum copiii pot schimba lumea în care trăiesc, folosind mijloacele pe care le au la îndemână și având curaj să ia atitudine față de situațiile care îi afectează în mod direct.
...