-
DACIA: MOSTENIREA PIERDUTA A ROMANIEI
Documentarul reexamineaza intrebarea fara raspuns „Cine sunt Dacii?" si analizeaza cele doua campanii de sase ani (101 - 106 d.Hr.) ale imparatului roman Traian impotriva Daciei si a regelui Decebal. De asemenea, el compara prezentarea propagandista facuta dacilor, care au trait pe teritoriul Romaniei de azi, pe vremea comunismului, cu o privire mai obiectiva obtinuta in urma probelor arheologice, cercetarii si studiilor realizate de-a lungul a zeci de ani.
Productia documentarului, conceput de Nicholas Dimancescu ca al treilea film din seria „Romania la razboi", a inceput in ianuarie 2011. In luna mai a aceluiasi an, regizorul a murit intr-un accident tragic, cazand de pe o stanca in timpul filmarilor la Pestera Cioclovina. Inspirati de pasiunea lui de a-si explora radacinile romanesti, familia si colegii de la compania de film s-au hotarat sa termine acest documentar.
...
-
DACII - ADEVARURI TULBURATOARE
"Varianta oficiala a istoriei Romaniei este pusa sub un mare semn de intrebare: suntem noi cu adevarat urmasii Romei? Dovezile istorice la care avem astazi acces ca si cercetarile de paleogenetica ne spun ca romanizarea nu s-a produs, ca teza etnogenezei poporului roman nu are un fundament stiintific.
Romanii au cucerit doar o mica parte din Dacia, au ramas doar un secol si jumatate aici iar componenta etnica a trupelor romane si a colonistilor nu era dominant italica. Ca o confirmare a acestei situatii de fapt, cercetarile de paleogenetica realizate acum cativa ani la Hamburg, în Germania, cu scopul de a stabili originea poporului roman, evidentiaza, printre altele, ca ne inrudim foarte putin genetic cu italienii...
Asadar, atat logica elementara cat si dovezile materiale infirma varianta oficiala a istoriei noastre, iar filmul documentar „Dacii - Adevaruri tulburatoare" aduce argumente capabile sa rastoarne tot ceea ce am stiut!"
...
-
DIN NOU IN PIATA
Am filmat in Egipt timp de un an de la inceputul revolutiei din ianuarie 2011 si am urmarit cinci personaje, care au avut de suferit nedreptati din partea statului de la debutul evenimentului: un baiat analfabet si sarac, manipulat sa lupte impotriva protestatarilor din Piata Tahrir; un fost puscarias care vorbeste despre modul in care statul foloseste criminali pentru actiuni violente; un cuplu de tineri casatoriti arestat in mod arbitrar; o activista in varsta de 20 de ani, arestata de militie, torturata si fortata sa treaca printr-un test de virginitate; un student la informatica, in varsta de 19 ani, care protesteaza impreuna cu prietenii pentru eliberarea fratelui sau aflat in inchisoare deoarece a criticat armata. Filmul nostru este despre curajul de a rezista nedreptatii in Egiptul postrevolutionar.
...
-
DOINA GROPARILOR
Un cimitir nu este un loc interzis. Cu toate acestea, nu este o zona in care majoritatea oamenilor prefera sa-si petreaca timpul. Singurii locuitori in viata ai unui cimitir sunt groparii. Fie ca e iarna, primavara, vara sau toamna, activitatea groparilor ramane aceeasi. Sapa si ingroapa. Pare ca le lipseste teama si sensibilitatea. Sunt imuni la lacrimi si lamentari. Una dintre „stafiile" vii ale cimitirului „Doina" este d-na Eleonora. Se pregateste pentru propria inmormantare de 10 ani, desi are doar 62 si este sanatoasa si cumpatata. Aceasta preocupare face parte din cultura ei. Cimitirul Sf. Lazar sau „Doina", cum ii spun toti, se afla in Chisinau si este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa, intinzandu-se pe 2 milioane de metri patrati. Acesta este locul unde se intalnesc ambele tabere: groparii si d-na Eleonora. Marele Mister care ii leaga este Moartea.
...
-
DRACO - CHIPURILE DE PIATRA
Filmul expune într-un mod original, un portret al vechilor locuitori ai teritoriului românesc, revendicati intr-o anumita masura ca stramosii românilor, cei numiti “nemuritorii” de catre scriitori antichitatii.
O reteta cinematografica unica, o calatorie vizuala fascinanta in timpurile stravechi in antica Dacie. O intalnire cu Zalmoxis, zeitatea uitata a ge?ilor, o serie de întreb?ri, controverse ?i imagini dezvaluite cuvant cu cuvant de catre textele latine ?i grece?ti ale scriitorilor contemporani. Un portret autentic al dacilor sculptati în piatra de catre cei mai mari arti?ti Imperiului Roman...
...
-
DUPA TACERE CEEA CE NU E ROSTIT NU EXISTA?
Dupa tacere... trateaza modul in care efectele dictaturii sunt inca extrem de vii, chiar si dupa caderea lui Ceausescu. Un film despre abuzurile statului, despre frica, despre cum se mosteneste tacerea de la o generatie la alta. Un film despre spatiul bantuit de fantomele trecutului, fapt ce face viata, in prezent, aproape imposibila. Trei generatii zidite in tacere. Mostenirea negarii, caci nimic nu a revenit la locul sau de drept si nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.
...