-
De vorba cu Jean Rouch
În anii '70, Gardner a gazduit si produs De vorba cu Fean Rouch, o serie de programe desore filmul independent si experimental. Seria a devenit un document de inestimabila valoare pentru cinematografia moderna. La AFF 2006, se vor putea viziona episoade care cuprind inteviuri cu Ricky Leacock, Alan Lomax, Peter Huton si Jean Rouch. De vorba cu Jean Rouch a fost realizat în luna iulie a anunului 1980 si cuprinde fragmente din Les Maitres Fous, Rythm of Work si Death of a Priest. Timp de cinci decenii, Jean Rouch a produs mai multe filme despre populatiile Songhay si Dogon din vestul Africii, iar împreuna cu Edgar Morrin a realizat clasicul Chronique d'un ete.
...
-
Divort în stil iranian
Actiunea se petrece la Curtea Drepturilor Familiei, în Teheran. Sunt urmarite povestile a trei femei care vor sa divorteze. Jamileh vrea sa se desparta de sotul care o bate, Ziba are 16 ani si vrea sa divorteze de barbatul ei de 38. Maryam se lupta pentru custodia celor doua fiice ale sale. Filmul prezinta un altfel de Iran. În loc sa vada o tara a razboiului si a luarii de ostatici, spectatorul cunoaste femei obisnuite care se adreseaza Curtii în încercarea de a-si face viata mai buna.
...
-
Drumul spre lumina
Edward S. Curtis (1868-1952), artist charistmatic al începutului de sec. XX, a pornit, în 1900, la o ampla munca de documentare a vietii traditionale a indienilor americani. Rezultatele cecrcetarilor sale s-au constituit într-o arhiva enorma: 10.000 de înregistrari, 40.000 de fotografii si un lung metraj antropologic. La începutul demersului sau, Curtis a plecat de la premisa ca civilizatia indienilor americani era pe cale de disparitie. Spre sfârsitul proiectului, în 1930, Curtis însusi intrase într-un con de umbra. Monumentale sa cercetare avea sa fie redescoperita abia în 1970, pentru a deveni sursa de inspiratie pentru revigorarea culturii traditionale în numeroase rezervatii ale indienilor americani. Drumul spre lumina este povestea dramatica a vietii si creatiei lui Curtis, iar indienii americani, fie descendentii directi ai subiectilor din imaginile surprinse de Curtis, fie cei care îi folosesc astazi arhiva pentru a renaste traditii uitate, sunt prezenti în film cu povesti, amintiri si comentarii asupra semnificatiile imaginilor lasate mostenire de Edward S. Curtis.
...
-
Dupa sezon
2 Mai, satul de la malul Marii Negre în imediata apropiere a granitei cu Bulgaria, a atras în ultimii cincisprezece ani tot mai multi turisti, care au transformat micul sat de pescari într-o veritabila statiune a litoralului. Putini dintre cei care vin aici în vacanta de vara se gândesc cum e viata de aici dupa încheierea sezonului estival. Filmul se concentreaza asupra vietii oamenilor din 2 Mai în perioadele de extrasezon.
...
-
Dureri ascunse
Filmul este o cronica a istoriei putin cunoscute a romilor din România care au supravietuit persecutiilor naziste din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. În acea perioada, romii, alaturi de evrei, erau pusi pe lista pentru examinare. Soarta lor a fost similara în toate tarile ocupate de nazisti. Se presupune ca, în România, 500.000 de romi ar fi pierit atunci, fie prin exterminare sistematica, fie datorita marsurilor fortate, a înfometarii, bolilor si abuzurilor la care au fost supusi. Supravietuitorii sunt si astazi marcati de experientele traite. Ei povestesc despre deportarea din România catre lagare unde ajungeau sa faca orice pentru a supravietui. Dureri ascunse vorbesc si despre lupra romilor pentru egalitate într-o societatea care continua sa-i considere cetateni de mâna a doua, analizaza saracia extrema în care traiesc urmasii celor deporatti si discriminarile la care sunt supusi în fiecare zi.
...