-
Departe e Mako de Ierusalim. ÃŽntoarcerea
"Întoarcerea" este ultimul episod al serialului "Departe e Mako de Ierusalim". Filmul prezintă întâlnirea evreilor ortodocşi veniţi din toate colţurile lumii în localitatea Mako pentru a comemora în oraşul unde s-au născut ei sau părinţii lor, a 50-a aniversare a Holocaustului şi moartea ultimului rabin din Mako. Nu a fost numai o ocazie de a intâlni vechi prieteni şi a depăna amintiri. A reieşit mai ales că viaţa şi tradiţiile comunităţii evreieşti din Mako aproape că au încetat să existe. Cât de puţin a mai rămas se poate deduce din vizita la cimitirul evreiesc, la sinagogă - care urmează să fie restaurat cu ajutorul financiar al vizitatorilor - şi la fosta casă a rabinului.
...
-
Dincolo de frontiere
Comentariile unui profesor japonez, după a cărui opinie ajutorul nu trebuie să fie unilateral. El consideră că trebuie să existe o reciprocitate, chiar dacă aceasta nu poate fi de natură financiară. Este un mod de a înţelege fenomenul pe care filmul îl analizează. Aşa cum Japonia trimite ajutoare către Bangladesh, de aici emigrează forţă de muncă înspre Japonia. Tot mai multi emigranţi se căsătoresc cu japoneze şi fie se stabilesc în Japonia fie îşi aduc soţiile în Bangladesh. Filmul "Dincolo de frontiere" urmăreşte trei asemenea cupluri, cu bucuriile şi greutăţile relaţiei lor construite pe culturi total diferite.
...
-
Dincolo de munte
În zona muntoasă din nord estul Portugaliei se spune adesea că pâinea şi vinul fac calea mai uşoară. Secole de-a rândul, singura plantă cerealieră cultivată aici era secara. Se spune că celţii, locuitori ai vechilor "castros" ar fi fost primii care au cultivat-o. Iunie este luna recoltei. După seceriş, odată ce snopurile au fost legate, vine vremea treieratului. Foarte puţini mai treieră astăzi cu maiul. Mai poate fi însă întâlnită claca. Morile îşi leagă strâns existenţa de cultivarea secarei. Sunt construcţii foarte vechi şi de obicei servesc întregii comunităţi. Fiecare familie are dreptul să folosească moara un anumit număr de ore. Ciclul secarei se sfârşeşte cu coptul pâinii. Femeile rostesc vechi formule tradiţionale, considerate esenţiale pentru a coace o pâine bună.
...