-
Caisă
Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă. Stilul răbdator, observaţional, şi filmarea din mână dezvăluie costurile personale şi emoționale ale boxului, atunci când performanța este atinsă în ciuda realităților aspre ale vieții din afara sălii de sport, prin disciplină dură, spartană. O poveste emblematică pentru regiune, Caisă vorbeşte despre perseverenţă şi despre supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.
...
-
Campionul balcanic
Anii '90 au fsot o perioadă tulbure în istoria recentă a României. Status quo-ul menţinut de regimul comunist nu mai funcţiona. Până nu demult, Ceauşescu fusese duşmanul tuturor, ceea ce crease un fel de solidaritate generală. Era simplu să distingi prietenii de duşmani. După dispariţia fizică a dictatorului, oamenii s-au simţit liberi să-şi exprime frustrările, adesea în forme violente. Contextul era favorabil conflictelor de toate felurile, inclusiv celor interetnice. Filmul analizează această perioadă din perspectiva experienţei personale. Protagonist e tatăl regizoarei, iar implicarea lui în evenimentele de după revoluţie aveau să provoace schimbări majore în viaţa familiei. Din poziţia de membru marcant al comunităţii maghiare din România, a luat atitudine publică împotriva Securităţii, poziţie care echivala în acea perioadă cu o sinucidere politică, punând în pericol viaţa lui şi a familiei. După şaisprezece ani şi cinci încercări eşuate de a ajunge în Parlament, acest campion al corectitudinii şi al intransigenţei nu avea să-şi găsească locul în noul sistem.
"La prima vedere, e un film despre un subiect local, o investigaţie jurnalistică a unui caz minor de conflict balcanic. Curând asistăm la dezvoltarea unei drame complexe şi intense, care dezvăluie fără menajamente atât aspecte publice cât şi personale. (...) Un film curajos şi, în acelaşi timp, plin de umor. Şirul de confruntări sincere şi intense transformă o dramă de familie într-una a comunităţii. Rezultatul e o imagine credibilă a contextului politic creat de tensiunile interetnice." (motivaţia juriului Astra 2006 la înmânarea Grand Prix-ului festivalului producţiei Balkan Champion)
...
-
Caniba
Dragoste neîmpărtăşită, pasiune, dorinţa de contopire. Duse la extrem. Încadratura claustrofobă a gros-plan-urilor ce arată fiecare indentare a pielii ne apropie de Issei Sagawa, un japonez care, în timpul studiilor la Sorbonna în anii '80, a omorât şi a mâncat femeia de care era îndrăgostit. Acum, un bărbat firav de 60 de ani în grija fratelui său, îşi câştigă existenţa din auto-demonizare, exploatând curiozitatea macabră a publicului faţă de acţiunile sale, prin talk-show-uri şi filmări video. Cu o abordare aparte, Caniba explorează la nivel visceral fascinaţia bizară a omenirii legată de canibalism şi reprezentarea sa, la graniţa dintre instinct, pasiune, fetiş şi variantele lor extreme.
...
-
Capcana diavolului
Lane are 25 de ani şi este soldat în marina militară canadiană. Visează să îşi reîntâlnească familia înstrăinată după ce, la 18 ani, a fost excomunicat de biserica familiei. Lane s-a născut în Frăţia celor puţini, un grup protestant extrem de retras şi discret. The Devil's Trap invită publicul să-l însoţească pe Lane de-a lungul unei călătorii în Statele Unite şi Canada, călătorie care ar trebui să dea sens copilăriei sale zbuciumate. La capătul acestei călătorii se va afla reîntâlnirea cu familia? Este vreo şansă pentru o reuniune fericită cu aceasta?
...
-
Cealaltă parte a tuturor lucrurilor
---------- Film finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018, prezentat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în cadrul Zilelor LUXFILM. --------
O uşă încuiată dintr-un apartament din Belgrad a ţinut o familie despărţită de trecutul ei timp de 70 de ani. Conversaţia intimă începută de regizoare cu mama ei dezvăluie o locuinţă şi o ţară încă bântuite de istorie. Cronica unei familii din Serbia se transformă în portretul unei activiste aprige într-o perioadă de mare haos, punând sub semnul întrebării responsabilitatea fiecărei generaţii de a lupta pentru viitorul ei.
...
-
Celula
Suntem făcuţi din 70 de trilioane de celule vii. Ele muncesc. Vorbesc. Gândesc. Ele ne ţin în viaţă. Aceasta este povestea trilioanelor de celule care ne alcătuiesc corpul, de la începuturile primei celule la complexitatea unui organism întreg: e povestea a ceea ce suntem. Hai alături de Raj şi Sooki într-o extraordinară călătorie imersivă prin trupul uman.
...
-
Cerul în flăcări
Artificiile sunt arte pentru patru simțuri. Câte fenomene asemănătoare mai știți? Admirăm scânteierile luminilor colorate, bubuitul exploziei, mirosul de pucioasă adus de vânt, valurile de tensiune care ni se unduiesc pe față. În Cerul în flăcări veți afla cum au luat naștere artificiile.
...
-
CIRCUS 360
După adoptarea unei legi ce interzice reprezentaţii cu animale sălbatice, Circul de stat din
Bucureşti trebuie să se reinventeze. După 58 de ani în care elefanţii, leii şi focile au fost starurile
show-ului, Circul trebuie să-şi schimbe din temelii comunicarea cu publicul. Reveria, primul
spectacol fără animale al instituţiei, a avut premiera în decembrie 2017.
...
-
COLECÈšIONARUL DE FILME
...
-
CONCERT: Tiger Lillies
...
-
Conflict îngheţat
Un soldat român, unul transnistrean şi unul rus stau de gardă pe malul râului. Dar unde e duşmanul? Documentarul explorează "conflictul îngheţat" dintre Republica Moldova şi Transnistria, atât din perspectiva personală, cât şi din cea politică. Declaraţii contradictorii, dar şi interesate ale politicienilor au menţinut conflictul, condamnând regiunea la impas politic cvasipermanent. Problematici mai mici sau mai mari ajută filmul să caute modele de comportament care întreţin conflictul şi ne influenţează gândirea.
...
-
Contre-jour
O uluitoare experiență imersivă în 360º oferită de o capodoperă audiovizuală. Filmul este conceput ca o cascadă de cadre, iar imaginile interacţionează cu sunetele, creând o atmosferă unică, la care privitorul nu poate rămâne indiferent. O producţie bazată pe senzaţii şi emoţii care cu siguranţă va trezi la viaţă latura emoţională a spectatorului. Eşti gata să simţi magia?
...