-
Calabria
Calabria e un road movie cu doi protagoniști carismatici, angajați ai unei firme de pompe funebre elvețiene, care trebuie să ajungă cu dricul într-un sat din sudul Italiei, ultima destinație a pasagerului din sicriu. Jovan e un cântăreț rom, iar José, un intelectual portughez. Răposatul a fost un emigrant italian, venit în Elveția în anii '70 în căutarea unui trai mai bun și a cărui ultimă dorință a fost să fie înmormântat în satul său natal din Calabria. Străbătând Italia de la Nord la Sud, cei doi ne poartă într-o călătorie spirituală cu referiri dulci-amare la condiția de imigrant, familie, viață și moarte. ''Am ales forma simplă de road movie pentru că mi-a permis să recurg la o mizanscenă precisă.'' - declara regizorul. ''Am dorit ca spectatorii să se concentreze asupra observării vieții care trece prin fața ochilor, în timp ce moartea - de care uităm deseori, e mereu prezentă în fundal''.
...
-
Calan, micul cimpoier
Calan, în vârstă de 10 ani, locuiește cu familia lui într-o cabană în mijlocul Parcului Național. În apropiere se află reședința de vară a Familiei Regale Britanice. Uneori, Calan îl vede pe Prințul Charles plimbându-se pe dealuri. Calan cântă la cimpoi într-un ansamblu deja cunoscut în regiune, care susține săptămânal concerte la primăria din sat. Deși i se pare destul de complicat, îi face plăcere și merge la cursuri de cimpoi de trei ori pe săptămână. Anul acesta, Calan va fi prezent la parada de deschidere a Jocurilor Scoțiene, va purta kilt și va cânta la cimpoi în fața Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Va fi unul din cei peste o sută de cimpoieri care vor mărșălui alături de sportivi.
...
-
Călătorie spre milioane de Sori
Spectacolul urmărește să trezească interesul pentru știință invitând publicul să facă parte dintr-o misiune spațială care nu a mai fost realizată până acum: o călătorie palpitantă prin Calea Lactee pentru a cartografia cu o precizie extremă galaxia noastră, descoperind nenumărate corpuri celeste noi și poate chiar distribuția materiei întunecate.
...
-
Căsuța Magică din copac
Călătorește alături de duoul format din Jack și Annie, frate și soră, în căutarea răspunsurilor la întrebările lăsate pentru ei într-un bilet misterios semnat „-M”. Mai întâi, ajung la un observator, unde întâlnesc un astronom care-i ajută să răspundă la primele întrebări din bilet. Cu ajutorul astronomului, al internetului, al astronautului, al cărților și al autorului biletului, Jack și Annie pornesc apoi într-o aventură minunată spre planete și departe în Univers, în care duoul aproape că... ei bine, asta veți descoperi singuri!
...
-
Când pământul vorbește
Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Plecând de la întrebările acestea fundamentale, documentarul propune un exercițiu de reconstituire a istoriei noastre ca români, europeni și ființe umane vii, pornind de la cele mai vechi dovezi materiale de existență a unei culturi și civilizații în această zonă geografică, și care coboară până la lumina zilei istoriei de azi. Proiectul are la bază o muncă de documentare și cercetare profesionistă, intensă și profundă, desfășurată pe parcursul ultimei jumătăți de secol, a unor artefacte arheologice, culturale și istorice relevante, plecând de la puncte de vedere și de referință diverse: „Plecăm de la premisa că un trecut învăluit în ceață, lipsit de limpezime, încărcat de povești, basme și idei fanteziste, nu poate genera un prezent solid, cu atât mai puțin un viitor sustenabil.”
...
-
Cei strămutați
Războiul a strămutat 30 de milioane de copii din casele lor. Opțiunile lor limitate și de asemenea, rezistența lor extraordinară sunt elementele comune care se regăsesc în poveștile spuse de ei chiar dacă aceștia se afla în locații geografice diferite- Sudanul de Sud, Siria și Ucraina.
...
-
Celălalt Dakar
Reconectarea spațiului urban Dakar cu mitologia, designul și creativitatea locului, devine manifestul transformării experienței zilnice a unui oraș subevaluat, pentru a exprima unicitatea "Celuilalt Dakar".
...
-
Cercurile timpului
Animația este o adaptare a douăsprezece picturi abstracte reprezentând lunile anului, o interpretare colorată a timpului și a schimbării anotimpurilor inspirate de structura Mandala.
...
-
Cetatea Soarelui
Cadre slow-motion de dronă înfăţişează frumusețea copleşitoare a naturii în timp ce o voce profundă vorbește despre mitul creaţiei omului după chipul lui Dumnezeu. Nimic din această magie iniţială nu persistă în peisajul urban post-industrial al unui mic oraș georgian, unde locuitorii săi trăiesc precum niște saprofagi din cadavrul fostei glorii comuniste. "City of the Sun" urmăreşte un miner/actor, un profesor de muzică ce trăiește din fierul forjat demontat din clădiri vechi și o pereche emblematică de alergătoare preadolescente, pentru a crea portretul unei comunități subnutrite din punct de vedere social. Încadraturi largi, stoice, alternează cu altele contemplative, regizorul Rati Oneli creând cu pricepere o atmosferă de suprarealism dezolant, direcționând camera ca și când o prezență invizibilă s-ar ascunde în aer. Lumina ascunde sau dezvăluie părți ale cadrului, în timp ce paralelisme vizuale construite cu atenție leagă totul împreună. Totul este o scenă. Totul este subteran. Totul este împovărat de relicvele degradate ale unei epoci trecute.
...
-
Cineva încă te iubește
Un eseu vizual despre relația tată-fiică, Cineva încă te iubește reprezintă construcția unei imagini a unui părinte înstrăinat, o încercare de a umple un gol parental. Prin folosirea de film de arhivă de 8mm și a unei narațiuni subiective, filmul formulează o identitate familială mnemonică, senzorială, dominată de absență și pierdere. Narațiunea acoperă momente din trecut și din prezent, iar filmul oscilează între înțelegerea și blamarea unui tată care a suferit mereu de boli mintale și care în cele din urmă și-a părăsit familia pentru a urma o chemare religioasă. Cineva încă te iubește accentuează cum și până și legăturile emoționale cele mai adânc înrădăcinate - cele dintre părinți și copii - sunt expuse unui proces de eroziune și deprivare, care lasă în urmă doar amintirea unei copilării fermecate.
...
-
Civili
Civili ne înfățișează New York-ul, nu ca lăcașul prosper și fermecător, adulat de mass media, ci ca adăpost al unor comunități distincte, care duc vieți normale, dacă nu banale, în vestita metropolă. Alcătuit din cadre ce ne arată momente din viața de zi a locuitorilor din cele cinci cartiere ale New York-ului, filmul îi surprinde pe ‘civili’ la câteva zile după Ziua Recunoștinței. Pentru scurt timp, avem prilejul să fim martori ai vieților unor new-yorkezi: vedem mame ajutându-și copiii să urce în autobuzul de școală, fete de origine chineză vânzând plăcinte, doi artiști pictând o latură a unei clădiri imense. În cadre statice, Civili cuprinde momente aparent nesemnificative ale vieții “altui New York”, complet neglijat de cinemaul mainstream. În același timp, filmul atrage atenția asupra faptului că atât viața, cât și cinemaul nu se compun sau nu ar trebui să se compună numai din momente culminante.
...
-
Clubul de surf Gaza
Prinsă între Israel și Egipt, asaltată de atacuri aeriene și proiectile, Fâșia Gaza a fost numită „cea mai mare închisoare în aer liber”. Însă Gaza are și deschidere la Marea Mediterană, iar valurile ei maiestuoase atrag o nouă generație de oameni pe litoralul țării care vor să simtă gustul libertății practicând surful. Acest documentar plin de sinceritate ne conduce în lumea pasionaților de surf din Gaza și ne dezvăluie o capacitate formidabilă de rezistență care curge prin venele unei populații asediate. Interviurile juxtapuse de Gnadt și Yamine sunt nepărtinitoare și pătrunzătoare, iar imaginile sunt grăitoare cu privire la contrastele vieții în Gaza. Ceea ce poate părea un sport distractiv de weekend pentru unii este o formă de sfidare și, în ultimă instanță, de speranță pentru acești tineri.
...
-
Coliziuni
Primul contact al indigenului Nyarri Morgan cu cultura occidentală a avut loc în anii 1950 printr-o coliziune dramatică între viziunea sa tradițională asupra lumii și topul tehnologiei occidentale, când a asistat în izolatul deșert australian la un test atomic.
...
-
Comisia de recrutare
Filmul oferă o privire rar întâlnită în măruntaiele mașinăriei birocratice prin care sunt obligați să treacă toți tinerii considerați apți pentru serviciul militar în societatea tot mai militarizată din Rusia de azi. Atunci când recruții se întâmplă să fie ''altfel'' (pacifiști sau homosexuali, de pildă), confruntarea cu comisia devine dramatică. Pacifistul Roman trece printr-o serie de procese umilitoare. Losha și Viktor asistă la lungi deliberări pe tema personalităților și convingerilor lor. Activistul - veteran LGBT Johnnie e agresat și încătușat. Autoarea se poziționează în mod evident de partea celor patru, dar reușește cu ingeniozitate să mențină un echilibru între observația seacă și empatizarea cu personajele. Poveștile nu sunt cu cei buni și cei răi. Membrii comisiei, chiar dacă par înfricoșători, sunt plini de bune intenții, dar sunt prizonieri ai unor norme sociale depășite. Până la urmă, și ei sunt supuși presiunii, la fel ca cei patru recruți.
...
-
Concurenta
Francesca, trecută de 40 de ani, divorțată și mamă a trei copiii, lucrează pe cont propriu ca antrenoare de gimnastică. Când problemele financiare se înrăutățesc și apare teama că nu își putea întreține copiii, Francesca se hotărăște să participe la un concurs televizat de cultură generală. Filmul îi urmărește cu perseverență pregătirile frenetice, trasând portretul unei femei puternice, care alege să se ia la trântă cu viața, refuză să se lase copleșită, luptă cu curaj și recurge la orice mijloace, indiferent cât de prostești sau jenante ar părea, pentru a-și atinge scopul.
...
-
Confruntarea
Șeici înstăriți din Qatar descind într-o zonă din deșert pentru a participa la un concurs cu șoimi. O explorare vizuală, realizată de artistul vizual italian Yuri Ancarani, Provocarea este un studiu al condradicțiilor, în care cultura și tradiția se confruntă cu modernitatea și tehnologia. Deși filmul nu oferă multe detalii și prezintă contextul a ceea ce se întâmplă doar în linii mari, imaginile sunt bogate în informații și construiesc o narațiune a bogăției extreme - vedem cum șoimii sunt aduși la turneu pe un avion privat, sau un bărbat purtând un thawb alb (îmbrăcămintea tradițională arabă pentru bărbați) conduce un Lamborghini, având pe scaunul din dreapta un ghepard pe post de animal de companie. Regizorul prezintă cu măiestrie o lume a cruzimii și a aurului masiv proiectată pe fundalul deșertului arab, într-o opulentă experiență cinematografică.
...
-
Construcția
În oraşul kosovar Priştina, o clădire ca o pictură cubistă este în construcție de 15 ani, extinzându-se neîncetat fără vreun plan de arhitectură sau certificat de urbanism. Este clădirea lui Batusha, un labirint betonat, propriul său Xanadu. Este, de asemena, reflexia trecutului său complicat: de la începuturile sale într-un chișc unde vindea kebab, la virajul către activism politic, la exilul în Elveția și momentul plonjonului cu capul înainte în mijlocul războiului din Bosnia. Intervievând familia și prietenii şi urmându-l în prima sa vizită în Elveția de după exil, regizorii Tino Glimmann și Jan Gollob construiesc portretul unui om ale cărui impulsuri anarhice devin simbolice pentru întregul Kosovo. Reflectate în arhitectura dezordonată a casei, aceste impulsuri se dovedesc esențiale, motivate nu doar de dorinţa de a merge şi a construi mai departe, ci și de o nevoie aproape compulsivă de a face acest lucru, ca o confirmare a existenței, a apartenenței. Pentru a aparţine cu adevărat trebuie să-ţi revendici propriul loc în lume.
...
-
Copii-problemă
Documentarul observațional The Bad Kids urmărește pe parcursul unui an pe câțiva dintre elevii cu probleme și pe directoarea inimoasă a liceului californian Black Rock, un liceu alternativ pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. Concentrându-se pe un tânăr muzician dintr-o familie cu probleme, o tânără femeie violată de propriul bunic și un tată adolescent incapabil să-și întrețină familia, Copiii - problemă îi surprinde pe adolescenți în pragul momentului în care vor intra în viața de adult, cu toate responsabilitățile apăsătoare pe care le implică. Filmul observă viața școlii, cu micile ei succese și eșecuri, iar regizorii transmit cu abilitate presiunea aproape palpabilă care crește odată cu apripierea sfârșitului de an școlar, când profesorii, elevii și spectatorii deopotrivă vor afla în sfârșit care dintre copiii-problemă a reușit.
...
-
Cowboy de oraș
În cadre cu accente de videoclip, câțiva adolescenți călare se strecoară prin traficul de seară al Dublinului în prima secvență a filmului. În cele ce urmează, Urban Cowboys ne va da prilejul de a observa un fenomen bizar care are loc într-un cartier rău-famat al orașului: adolescenții sunt încurajați să prindă și să îmblânzească cai sălbatici, ca o soluție de a-i ține departe de droguri, pentru a-i ajuta să-și stăpânească agresivitatea și a-i distrage de la probleme familiale. Filmul urmărește evoluția prieteniei dintre Dylan, un băiat de 14 ani marcat de o dramă familială, și iapa sa albă Shelly. Printre cadrele tremurânde luminate de apus, Urban Cowboys găsește mijloacele pentru a contura portretul unui adolescent care, precum alți câțiva, găsește o soluție originală pentru a-și stăpâni impulsurile agresive și nevoia de afecțiune, îmblânzind un cal pentru a se putea îmblânzi pe sine însuși.
...
-
Cronici birmaneze
În Birmania/Myanmar există mai mulți poeți online decât bloggeri. Poezia a fost întotdeauna o formă de rezistență împotriva dictaturii, tiraniei și izolării. Filmul îl are în prim-plan pe Maung Aung Pwint, cel mai celebru poet-dizident al țării și, aducând pe ecran povestea lui, panoramează peste o întreagă țară aflată în plină schimbare. Structura filmului e fluidă, ca o cronică în versuri, în care se împletesc secvențe de cinema verité cu relatări despre suferințe din trecut și poezii recitate la cameră. Petr Lom își amintește că prima reacție a lui Maung Aung Pwint vizavi de acest proiect a fost ''hai să compunem înpreună o poezie lungă''. O provocare pe care cei doi autori ai filmului au acceptat-o.
...