-
Calea destinului meu
Maruja este cel mai tânar membru al unei gasti numite "Luptatorii", în San Juan de Lurigancho, unul dintre cele mai sarace si violente cartiere din Lima. Principala "grija" a unui luptator este supravietuirea. Desi Maruja are doar 12 ani, el trebuie sa-si întretina fratii si mama si sa gaseasca timp pentru scoala serala. Calea Destinului meu spune povestea lui, care este povestea a mii de tineri nascuti în cartierele marginase ale Limei.
...
-
Campionul balcanic
Anii '90 au fsot o perioadă tulbure în istoria recentă a României. Status quo-ul menţinut de regimul comunist nu mai funcţiona. Până nu demult, Ceauşescu fusese duşmanul tuturor, ceea ce crease un fel de solidaritate generală. Era simplu să distingi prietenii de duşmani. După dispariţia fizică a dictatorului, oamenii s-au simţit liberi să-şi exprime frustrările, adesea în forme violente. Contextul era favorabil conflictelor de toate felurile, inclusiv celor interetnice. Filmul analizează această perioadă din perspectiva experienţei personale. Protagonist e tatăl regizoarei, iar implicarea lui în evenimentele de după revoluţie aveau să provoace schimbări majore în viaţa familiei. Din poziţia de membru marcant al comunităţii maghiare din România, a luat atitudine publică împotriva Securităţii, poziţie care echivala în acea perioadă cu o sinucidere politică, punând în pericol viaţa lui şi a familiei. După şaisprezece ani şi cinci încercări eşuate de a ajunge în Parlament, acest campion al corectitudinii şi al intransigenţei nu avea să-şi găsească locul în noul sistem.
"La prima vedere, e un film despre un subiect local, o investigaţie jurnalistică a unui caz minor de conflict balcanic. Curând asistăm la dezvoltarea unei drame complexe şi intense, care dezvăluie fără menajamente atât aspecte publice cât şi personale. (...) Un film curajos şi, în acelaşi timp, plin de umor. Şirul de confruntări sincere şi intense transformă o dramă de familie într-una a comunităţii. Rezultatul e o imagine credibilă a contextului politic creat de tensiunile interetnice." (motivaţia juriului Astra 2006 la înmânarea Grand Prix-ului festivalului producţiei Balkan Champion)
...
-
Caravana
O calatorie prin cel mai întins desert al regiunii sahariene este o experienta dura. Drumul poate fi strabatul doar cu camile. Masinile nu au sanse sa razbata. Treaba de barbat - s-ar putea spune. Dar antropologul Ingrid Poulsen a aflat despre o caravana formata exclusiv din femei, care face periculoasa calatorie în fiecare an, în septembrie. Filmul urmareste caravana femeilor din momentul pregatirilor pentru calatorie si pe tot parcursul ei, timp de sase saptamâni, încercând sa desluseasca motivele pentru care femeile din caravana duc o astfel de viata.
...
-
Carpatia
Muntii Carpati leaga Alpii de lantul muntos balcanic, sustinând ca o coloana vertebrala Europa Centrala si Cea de Est si întinzându-si ramificatiile pâna în vestul Ucrainei. O calatorie de-a lungul zonelor rurale ale Carpatilor prilejuieste întâlniri cu etnii cu nume ciudate, precum hutulii sau goralii, cu oameni care traiesc si azi dupa normele vietii traditionale si cu meserii si mestesuguri din alte timpuri. Oricât de straniu ar parea, toate acestea sunt parte a unei mosteniri culturale comune tuturor tarilor europene. Acest documentar se doreste o calatorie poetica în cautarea oamenilor, a locurilor si a peisajelor spectaculoase ale Carpatilor.
...
-
Cautătorii de aur
Aurul i-a fascinat pe oameni dintotdeauna. Filmul exploreaza rolul esential pe care l-a jucat metalul galben în istoria unei comunitati din bazinul aurifer al Transilvaniei. Dincolo de explicatii tehnice privind diferentele dintre extragerea aurului din pamânt si obtinerea lui prin spalarea nisipurilor aurifere, interviurile scot la lumina povesti vechi despre galerii legendare unde s-ar gasi si astazi filoane groase de aur nativ sau despre mineri care au dat marea lovitura, scotând din mina zeci de kilograme de aur într-o singura noapte. Personajele vorbesc si despre felul cum îsi cheltuiau norocosii averile dobândite peste noapte si rememoreaza anii de început ai regimului comunist, când statul si-a impus controlul absolut asupra mineritului din zona. "Surul ne-a prtat noroc, dar a fost si blestem pentru noi" - constata unul dintre intervievati. Astazi, metodele traditionale de minerit si spalare a aurului au disparut aproape în totalitate, dar fascinatia pentru metalul galben a ramas neschimbata.
...
-
Câte ceva despre Regina Maria
"Aveam saptesprezece ani când am plecat spre tine", îsi începea Regina Maria o marturisire. "Eram tânara si ignoranta, dar foarte mândra de tara mea natala - chair si acum, sunt mândra ca m-am nascut englezoaica. Dar te binecuvântez, iubita Românie, tara bucuriei si a durerii mele, minunata patrie care locuietti în inima mea". Filmul este conceput ca o marturisire la persoana întâi. Fragmente din biografia Reginei sunt redate în interpretarea celebrei Maia Morgenstern, al carei profil apare pe fundalul imaginilor de arhiva.
...
-
Chipurile Deltei
Daca te-ai nascut si traiesti în Delta Dunarii si esti propietarul unei barci, nu trebuie sa-ti faci prea mari probleme pentru ziua de azi si cea de mâine. Cel putin asa credeau localnicii pâna nu demult. Cu o barca pescareasca poti asigura hrana zilnica a familiei. O barca înseamna si posibilitatea de a comunica. Înconjurati de ape, oamenii Deltei ajung dintr-o parte în alta doar cu barca. Filmul este povestea perioadei de tranzitie traita de locuitorii Deltei Dunarii, unde regulile sunt altele decât în restul României. Localnicii au o vorba: "Noi suntem primii care vedem soarele si ultimii care vedem dreptatea", În ultimii ani, îmbogatiti ai tranzitiei si-au dat seama ca zona ofera multe posibilitati si au pornit afaceri în pescuit sau turism sau pescuit, de cele mai multe ori în detrimentul localnicilor. Filmul investigheaza atitudinea acestora din urma în fata noilor provocari.
...
-
Cine îmi publica jurnalul?
La scurt timp dupa nastere, parintii au abandonat-o . A crescut la orfelinat. A suferit abuzuri sexuale, i s-a pus un diagnostic de handicap mintal, a trait într-un mediu violent, a fost supusa suferintelor fizice si psihice. Filmul face portretul acestei femei pornind de la propriul ei jurnal. Acum are 38 de ani si se poate spune ca a reusit. A terminat universitatea si e profesoara. Dar durerile trecutului sunt înca prezente în amintiri si în paginile celor saptesprezece caiete de jurnal.
...
-
Clara B.
Prin imagini de arhivă, actualităţi şi fotografii de epocă autentice, filmul istoriseşte povestea fictivă a Clarei B., fotografă şi reporter, femeie liberă şi puternică - născută la Strasburg în 1901 şi care şi-a petrecut viaţa între Franţa şi Germania. Existenţa ei este reconstituită de un alt personaj de ficţiune, Jonas, conservator de muzeu. Acesta o descoperă pe Clara B. prin documentele donate muzeului unde lucrează. O meditaţie asupra memoriei arhivelor si istoriei secolului XX.
...
-
Condamnare la casnicie
Trei sotii prinse în capcana tribunalului religios. Trei femei care nu pot divorta în lipsa consimtamânului sotului. Depind de bunul plac al sotilor lor si îsi asteapta eliberarea fara sa stie când - si daca - va veni. Între timp, nu pot avea alte relatii, pentru ca o femeie casatorita este teritoriu interzis pentru ceilalti barbati. În Israelul democratic al sec. XXI, legea le condamna la suferinta. Sunt tinere si sunt anonime, asa ca vocea lor are putine sanse sa se faca auzita. Filmul urmareste situatia kafkiana a trei femei, Tamara, Michelle si Rachel, care fac tot ceea ce este omeneste posibil sa scape dintr-o casnicie pe care nu o mai doresc.
...
-
Construct
Construct este un film-eseu care vrea sa desluseasca structura dinamica a unui spatiu architectural pe care dadaistul Marcel Iancu l-a proiectat în Bucurestiul anului 1934.
...
-
Copiii cartierului-dormitor
Filmul observa un grup de tineri punk dintr-un cartier marginas de blocuri al Moscovei. Copiii cartierului dormitor nu au cum sa se conformeze asteptarilor adultilor. Traiesc suspendati între ziua de ieri si cea de mîine. Deviza lor este "Îmbata-te! Distreaza-te! Tunde-te punk si vei întelege ce conteaza cu adevarat."
...
-
Cumnatele
Manka, o fetita de 6 ani, a fugit de acasa, din cauza unei matusi care o chinuia. Sonita, o fata de 9 ani, are curajul sa-si acuze vecinul de viol. Amina s-a hotarât sa divorteze. Totul se petrece în Kumba, un orasel din sud-estul Camerunului. Filmul urmareste munca a doua femei din sistemul judiciar, ale caror eforturi sunt menite sa schimbe în bine viata femeilor care se adreseaza justitiei. Emotionant si tulburator, cel mai recent film al lui Kim Longinotto vorbeste despre curaj si despre speranta.
...