-
Babu - Cazul Gheorghe Ursu
În 1985, inginerul Gherorghe Ursu, caruia prietenii îi ziceau "Babu", este arestat pentru ca tinea de multi ani un jurnal în care nota tot ceea ce auzea si vedea, tot ceea ce se întâmpla în România acelor timpuri. În noiembrie, 1985, Ursu este omorât în bataie în celula închisorii. Unul dintre tortionari, un detinut de drept comun, informator al Militiei si al Securitatii, relateaza în fata camerei varianta lui despre cele întamplate. Filmul fragmente de interviu cu vocea lui Gheorghe Ursu într-o înregistrare facuta de prietenul lui, Sergiu Huzum, operator de film (Reconstituirea - de Lucian Pintilie), cu ocazia unei calatorii a lui Ursu la Paris, în 1978. Un alt prieten, scriitor Sf ramas la Paris în 1967, Camilo Baciu, povesteste despre prietenul lui Babu, acuzând autoritatile pentru neimplicare în rezolvarea cazului. Un calau, o victima, un povestitor. Astazi, doar calaul mai este în viata.
...
-
Baietii Shinjuku
Un film despre dragoste si despre barbati si femei. Fundalul actiunii este clubul de noapte New Marilyn, unde animatoarele sunt "onnabe", adica femei care prefera sa se considere si sa fie considerate barbati. Îsi câstiga existenta lucrând la club, alaturi de alti "onnabe". Clientele clubului se angajeaza adesea în relatii cu onnabe, dar persista teama ca o astfel de relatie nu va rezista presiunii societatii, care asteapta de la o tânara femeie sa se casatoreasca si sa aibe copii.
...
-
Balade pictate
De generatii, comunitatile Patua (Chitrakar) din Bengalul de vest au desenat si au cântat povesti pictate pe suluri de hârtie. Picturile au multe teme, mitologice, religioase, sociale, dar mai ales probleme ale vietii femeilor si evenimente preluate din stirile locale si internationale. Temele cele mai recente sunt buna întelegere dintre hindusi si musulmani, Joz Bangla (înfiintarea Bangladesh-ului), conflictele din Kashmir si evenimentele din 11 Septembrie. Pe vremuri, cântaretii colindau satele si primeau orez, legume si bani în schimbul recitalurilor. Sulul se desfasoara încet, iar pentru fiecare imagine cântaretul compune o strofa. În ultima vreme, competitia media a devenit tot mai acerba si cântaretii Patua trebuie sa se adapteze noilor conditii. Ca reactie la criza culturala si în scopul de a câstiga un ban, femeile din satul Naya, de lînga Calcutta, s-au organizat într-o asociatie. Filmul le urmareste în viata de zi cu zi.Femeile picteaza, cânta, gatesc, au girja de copii si participa la sedintele asociatiei.
...
-
Bârfe la stâlpii împuşcati
Ianuarie 2006. Orasul Cluj Napoca. În centrul orasului, pe un trotuar, lânga monumentul închinat Eroilor Revolutiei, ucisi în Decembrie 1989, doi oameni stau de vorba. Un reporter de televiziune intra în discutia lor întrebându-i ce semnificatie are acel monument: „Stâlpii împuscati". Discutia aluneca usor, pentru ca suntem în România si e frig, spre politica. Cei doi necunoscuti se dovedesc a fi...
...
-
Blestemul ariciului
Filmul urmăreşte pe parcursul unui an o familie extinsă de romi aparţinând comunităţii Băieşilor, care trăiesc într-o sărăcie extremă. Autorul îi însoţeşte în drumurile pe care le fac din cătunul lor din munte spre satele din vale, unde târguiesc mături şi coşuri pentru bani sau mâncare. Aceste "expediţii" de iarnă sunt de fapt un drum al supravieţuirii, pentru că familia nu are nicio altă sursă de venit. Filmul este mai mult decât povestea zbaterilor lor pentru supravieţuire. Pe parcursul lui, aflăm de ce băieşii fug de munca câmpului, care sunt relaţiile lor cu ciobanii români şi cum îi privesc pe băieşii bogaţi din comunitate, asa-numitii "bişniţari", care au făcut averi imense din escrocherii cu inele false. Observăm o gândire mitologică, activată în viaţa de zi cu zi, alături de sentimentul de apartenenţă la credinţa ortodoxă. Urmărind acest film, le înţelegem poate mai bine viaţa, cu suferinţele şi cu absurdităţile ei, şi ajungem să îi admirăm pentru că îi fac faţă cu spirit şi cu umor.
...
-
Bun venit la New York
Welcome to New York e un ansamblu de impresii si un experiment de etnografie inversata. Este o viziune ireverentioasa si sarcastrica asupra "capitalei lumii". Tragedia si comedia alterneaza în contraste puternice. Camera scaneaza orasul în cautarea oamenilor, a animalelor, a politicii si a modei, a sensului si nonsensului, a frumusetii si a mortii. Welcome to New York e o reflectie asupra conditiei umane în cel mai putenric centru urban al societatii occidentale contemporane.
...