-
A Kalahari Family, prima parte: O țară îndepărtată
Thus Oma Tsamkxao, un vânător Ju/`hoan din Deşertul Kalahari îşi aminteşte de prima lui întâlnire cu realizatorul de film etnografic, John Marshall, în 1951. John, sora şi părinţii lui au venit în Kalahari pentru a studia ultimii vânători-culegători independenţi din sudul Africii. O ŢARĂ ÎNDEPARTATĂ vorbeşte despre viaţa ju/`hoansi-lor şi despre economia lor străveche bazată pe partidele de vânătoare cu săgeti otrăvite şi pe culesul unor ierburi sălbatice. Filmul este totodata o cronică a primilor ani ai unei relaţii care a durat mai mult de o jumătate de secol. Cu propriile cuvinte, Toma, soţia lui !U şi membri ai familiei lor extinse îşi povestesc istoriile personale şi descriu societatea Ju/`hoan. Toma spune povestea unei vânători care a durat o zi întreagă. « Femeile fac lucruri importante, la fel ca barbaţii. Noi, femeile, hrănim oamenii.» marturiseşte !U. Într-adevăr, membrii familiei Marshall află că ierburile adunate de femei şi fete reprezentau 80% din dieta Ju/`hoan. Ju/`hoansi aveau toate cele necesare în anii '50, însă vechiul mod de viaţă era greu. « Eram stăpâni peste sete şi foamete», spune Toma. Astfel, mulţi ju/`hoansi visau la o viaţă mai bună. O ţară îndepărtată este prima parte din seria în cinci părţi A KALAHARI FAMILY.
...
-
Actul de a ucide
După ce guvernul din Indonezia a fost înlăturat de armată în 1965, Anwar şi prietenii lui au devenit din nişte gangsteri mărunţi şefi ai plutoanelor de execuţie. Ei au contribuit la uciderea a peste un milion de presupuşi comunişti, etnici chinezi şi intelectuali consideraţi duşmani ai noului regim. Anwar şi prietenii săi sunt de acord să spună povestea crimelor pe care le-au săvârşit, dar ideea lor despre o apariţie pe marele ecran nu este aceea a unor simple mărturii pentru un documentar: ei vor să fie starurile unor filme din genurile lor favorite - western, muzical şi film cu gangsteri. Aşadar, ei scriu scenariile, se joacă pe ei însuşi şi îşi interpretează chiar şi victimele.
...
-
Afacerea Tănase. Leapșa pe murite
Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.
...
-
Al patrulea
Documentarul a fost filmat într-o singură duminică din viaţa Emiliei, o femeie în vîrstă, însă cu mintea încă ageră, mamă a cinci copii. Ziua începe ca una obişnuită, dar pe măsură ce înaintăm în poveste, rutina dimineții capătă conotații funeste. E o duminică specială și foarte grea pentru Emilia. E ziua cînd trebuie să se despartă pentru totdeauna de unul dintre copiii ei, al patrulea din cei cinci. Astfel, apar întrebări despre viaţă şi moarte, într-o poveste umană şi emoţionantă, despre intimitatea unei familii şi contrastele între vechi şi nou.
...
-
Alethea
Aurul înseamna stralucire, bogatieie si, de cele mai multe ori, conflicte. Începînd cu 1989, o serie de companii miniere multinationale s-au aratat interesate sa extraga aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiana, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunitatile din zona. Cu toate ca localnicii au cîstigat procesele intentate companiei în toate instantele, extragerea continua ca si înainte. Cine e învingator în conflictul dintre localnici si compania multinationala?
O întrebare la care este greu de dat un raspuns.
...
-
Anatomia plecării
Autorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 80, confruntând, după mai bine de douăzeci de ani, amintirile lor cu privire la țara pe care au parăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinților despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv și trasformată într-un spațiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spatiu aproape paradisiac, descris de prietenii adolescentine și de o fericire familială ireversibil pierdută.
...
-
Anul Dragonului
„Anul Dragonului” prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri chinez şi, în acelaşi timp, un cetăţean român care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care şi-a pus viaţa în pericol încercând să prezinte într-un un mod obiectiv viaţa unei comunităţi, la început de drum.
...