-
Acasa
Yann Arthus-Bertrand, renumit ca director de imagine, îsi face cu acest film debutul regizoral. Produs de Luc Besson si narat de Glenn Close, filmul prezinta multe dintre minunile planetei, în imagini aeriene filmate în 120 de amplasamente din 54 de tari, timp de 217 zile. Este o ocazie rara de a vedea o imagine de ansamblu a schimbarilor carora le este supus mediul înconjurator. În cei 200.000 de ani ai existentie sale, omenirea a reusit sa compromita grav echilibrul delicat al naturii. Unii specialisti sustin ca ne-au mai ramas mai putin de 10 ani pentru a ne schimba stilul de consum si pentru a pune capat trendului distructiv, înainte ca raul sa fie ireversibil. Documentarul a fost realizat cu scopul de a îndemna la actiune si de a încuraja dezbateri coerente, revelând o alternativa îngrijoratoare pentru omenire: actiunea imediata în beneficiul mediului vs. riscul de a pierde singurul loc care înseamna „acasa".
...
-
Afacerile cu porci
'Documentarul urmareste expansiunea gigantului american Smithfield în industria procesarii carnii de porc din Polonia si România, unde au început prin a cumpara pe mai nimic fostele ferme de stat, pentru a ajunge sa domine întreaga piata. Porcii sunt înghesuiti în custi supra-aglomerate si îndopati cu antibiotice, oamenii de stiinta sunt îngrijorati ca abuzul de medicamente aduce cu sine si mai multe boli, locuitorii din vecinatate sunt intoxicati de mirosuri, iar micii fermieri locali nu au nicio sansa sa sustina competitia si îsi abandoneaza fermele. Aflam pozitia functionarilor UE si a directorilor financiari care sprijina extinderea companiei în detrimentul micilor ferme, prin împrumuturi si subventii acordate din bani publici. Prin vocea lui Robert Kennedy Jr. si a altor leaderi politici, filmul ne atrage atentia asupra realitatilor ascunse ale industriei procesarii carnii de porc, transformându-ne în consumatori avizati, care sa stie sa aleaga produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute în conditii naturale si sanatoase.
...
-
Al-Halqa - In cercul povestitorilor
Al-Halqa - În Cercul Povestitorilor urmareste traditia - acum rarefiata - a povestitorilor marocani stradali al caror spatiu predilect este piata publica, locul unde acestia improvizeaza, pentru gustul unui public fluid, istorii mai vechi sau mai noi, însa niciodata 'fixate' pe hârtie. În Marrakech, Abderahim El Maqori spune povesti adunate în minte si în suflet înca de pe vremea copilariei. Pe masura ce înainteaza în vârsta, începe sa-si initieze fiul în tainele profesiei de povestitor stradal - o profesie transmisa din generatie în generatie. Demonstrând o acuitate cu totul particulara atât pentru prim-planul relevant cât si pentru scena de ansamblu, filmul urmareste cu finete detaliile procesului de învatare si, ulterior, calatoria întreprinsa de cuplul tata-fiu în localitatea Fez pentru testarea în piata publica a abilitatilor proaspat dobândite.
...
-
Amfiteatre si închisori
Nicolae Margineanu a studiat la cele mai importante universitati din Europa si din Statele Unite. A publicat douasprezece carti de prihologie si este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume ale psihologiei românesti. În 1948, Nicolae Margineanu era unul dintre prizonierii puscariilor comuniste, condamnat, în urma unui simulacru de proces, la 25 de ani de munca grea. Au urmat ani de suferinte extreme, umilinte si încercari repetate de a-i fi anihilata personalitatea, ani în care psihologul Nicolae Margineanu a observat din punctul de vedere al omului de stiinta experienta îngrozitoare prin care trecea detinutul Nicolae Margineanu . Eliberat dupa 16 ani de detentie, avea sa declare ca: „...singura aparare pe care o avem la îndemâna în fata maltratarii si a nedreptatii e convingerea ferma ca Dreptatea si Credinta vor trimfa pâna la urma."
...
-
Anotimpul funeraliilor
Travelogul şi cercetarea etnografică se înâlnesc într-o comedie cu fantome, despre un evreu canadian care rătăceşte printr-o cultură africană, unde „morţii nu sunt morţi”. Pornit într-o călătorie prin Camerun, unde au loc cele mai vesele ceremonii funerare, străinul se împrieteneşte cu călăuzele sale şi se simte din ce în ce mai bântuit de amintirea propriilor strămoşi.
...
-
Aproape de cer
'Dumitru Stanciu este unul din ultimii ciobani ai Europei. Asa cum au facut si strabunii lui pentru mii de ani, vara si iarna umbla cu turma de oi prin îndepartatele tinuturi ale Muntilor Carpati din Transilvania, aproape de cer... Povestiri înca vii si mituri fantastice, departe de lumea zilei de azi, narate cinematografic în decursul unui an.
...
-
Asezare printre stele
'Cineastul Leonard Retel Helmrich a urmarit o familie din mahalalele orasului Jakarta timp de 12 ani. La fel ca în multipremiatele sale filme precedente, THE EYE OF THE DAY si THE SHAPE OF THE MOON, acest film dezvaluie mecanismele dupa care se desfasoara viata în Indonezia. Apropierea sa de familia Sjamsuddin îi permite sa introduca spectatorul într-un microcosmos unde va cunoaste problemele cele mai mari cu care este confruntata Indonezia astazi: coruptie, conflicte religioase, jocuri de noroc, prapastia dintre generatii si diferentele enorme dintre bogati si saraci.
...
-
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu
"La urma urmei, dictatorul nu e decit un artist, care are posibilitatea sa-si puna integral in practica egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, daca el se numeste Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceausescu." Andrei Ujica
În timpul procesului sumar la care a fost supus împreuna cu sotia sa, Nicolae Ceausescu îsi trece în revista perioada din viata în care a fost la putere : 1965 - 1989. Asistam la un tablou de epoca, care aduce aminte prin amploare de frescele filmice americane, despre generatia Razboiului din Vietnam, de exemplu.
...
-
Azi manânc ciocolata alba
Documentarul prezinta eforturile dramatice ale celor care au încercat sa treaca fraudulos frontiera pentru a scapa de un regim opresiv, care, mai presus de toate, le rapise cel mai important lucru pentru o fiinta umana, adica libertatea. Documentarul reconstituie prin marturii terifiante sase povesti ale câtorva dintre miile de români care, în plin regim comunist, au decis sa-si riste viata si sa fuga din tara, în speranta unei vieti mai bune, într-o lume civilizata.
...