-
Absenta
O explorare a universului institu?iei menajerelor din Chile, invizibil si indispensabil în în acelasi timp. O calatorie în timp si spatiu printre amintiri de familie, care creaza si re-creaza memoria familiala prin albume de fotografii si prin spatiul locuirii. Patrundem într-o casa, trecem dintr-o înc?apere în alta si descoperim ceea ce zidurile au pastrat ascuns. O micro-expeditie care pune întrebari despre limitele memoriei, apartenentei, rude incomode. În aceasta atmosfera se cufunda cele care trebuie sa-si câstige existenta ca menajere în Chile.
...
-
Acasa pretutindeni
Traiesc pe apa si se straduiesc sa-si pastreze vechiul stil de viata, în ciuda tuturor provocarilor vietii moderne. O familie de navigatori îsi petrece viata încarcînd, transportînd si descarcînd marfuri. O viata singuratica, marcata de cîteva momente importante, precum „skutsjesilen", un concurs pentru ambarcatiuni celebru în Frizia. Este unul dintre momentele care îi ajuta sa nu uite vechile traditii la care tin atît de mult.
...
-
Adela si Agnetha
Adela este o tiganca maritata cu un sas,
iar Agnetha este o sasoaica maritata cu un
tigan. Locuiesc în acelasi sat, Merghindeal,
au multi copii si vieti nu tocmai usoare.
La întrebarea „Cum v-ati cunoscut?”,
ele raspund simplu: „Prin iubire”. În
Transilvania mai exista sute de asemenea
familii, raspândite în zonele cândva locuite
de sasi. Realizatorul documentarului
povesteste cum a pornit sa caute, în podisul
Transilvaniei, familii mixte de romi si sasi.
Era interesat de aceste doua minoritati
extreme, atât ca origini, cât si din punct
de vedere al culturilor. Tiganii îsi amintesc
vremurile când au venit aici, unde erau
foarte multi sasi si putini tigani. Acum,
situatia s-a schimbat. Ce au în comun
oamenii din cele doua etnii si ce au diferit?
Ce învata unii de la altii? O privire atenta
asupra interculturalitatii din Transilvania.
...
-
Alethea
Aurul înseamna stralucire, bogatieie si, de cele mai multe ori, conflicte. Începînd cu 1989, o serie de companii miniere multinationale s-au aratat interesate sa extraga aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiana, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunitatile din zona. Cu toate ca localnicii au cîstigat procesele intentate companiei în toate instantele, extragerea continua ca si înainte. Cine e învingator în conflictul dintre localnici si compania multinationala?
O întrebare la care este greu de dat un raspuns.
...
-
Aliosa
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost darâmate dupa 1991, când tara si-a recâstigat independenta. Totusi, Soldatul de Bronz a ramas sa strajuiasca, de la înaltimea sa impunatoare, cu pieptul plin de medalii si pusca pe umar, una dintre pietele centrale ale capitalei Tallinn. Pentru nationalistii estoni, „Aliosa" este acel simbol al ocupasiei sovietice care a marcat începutul sângeroaselor represiuni staliniste. Pentru rezidentii rusi, însa, monumentul reprezinta unul dintre putinele lucruri care îi mai leaga de patria-mama, de aceea se aduna în jurul sau în fiecare an, de „Ziua Victoriei" (9 mai); atunci, „Aliosa" devine un pretext pentru desfasurarea unor ceremonii ce tin de memoria si identitatea unei colectivitati. Între 2005-2007, autorul a urmarit cu abnegatie conflictele, deseori violente, dintre cele doua tabere rivale.
...
-
Almanah balcanic
Ramasita a Imperiului Roman de Rasarit, comunitatea vlahilor aromâni s-a dezvoltat, transformându-se într-o veritabila sinteza culturala a ultimului mileniu balcanic. În sudul Albaniei, uitata în inima muntilor, la o altitudine de 1.700 de metri, se afla localitatea Grabova, cel mai greu accesibil dintre cele cinci orase moscopolitane, odinioara prospere. Ultimii 300 de ani de relatii interculturale în spatiul balcanic au determinat aceasta asezare istorica sa-si pastreze vie cultura aromâna. Astazi, Grabova este fruntasa pe plan demografic: 50 de familii. Destinul ei este reprezentativ pentru cultura si asezarile aromâne, printre multe alte culturi din Europa de Sud-Est. Filmul, al carui titlu dialogheaza cu populara revista „Reader's Digest", încearca sa scoata la iveala tainele balcanismului „autodevorator", dar convins ca-l devoreaza pe „Celalalt".
...
-
Apa care ucide
Nefropatia Endemica Balcanica este o boala care face in fiecare an sute de victime in Romania, cele mai multe dintre acestea aflandu-se in judetul Mehedinti. Nefropatia Endemica Balcanica (NEB) este o boala de rinichi fatala, ireversibila, limitata geografic la cateva regiuni rurale din Peninsula Balcanica. Primul sat din Romania in care a fost depistat NEB-ul este localitatea Erghevita din judetul Mehedinti. Se pare ca focare posibile s-ar afla situate in apropierea Municipiului Drobeta Turnu-Severin: la Erghevita, Izvorul Anestilor, Hinova, Bistrita si in apropierea oraselor Strehaia si Vanju Mare Cateva mii de persoane au murit de aceasta boala enigmatica, iar in momentul de fata specialistii apreciaza ca numai in Romania, in zona de sud-vest, aproximativ 20 de mii de persoane sunt in stadiul preclinic.
...
-
Apocalipsa dupa soferi
Cinci soferi, cinci luni de zile petrecute de regizor pe scaunul din dreapta lor. Cinci povesti adevarate despre traficul apocaliptic din Bucuresti. Filmul nu vorbeste despre starea drumurilor, nici despre masini, ci despre circulatia din capitala României si mai ales despre urmarile violentei în trafic. Filmati întotdeauna în masina, la volan, cei cinci protagonisti ai documentarului - Valerica Damian, Pal Karoly, Gentimir Cristian, Mihai Vîrtopeanu, Gina Raso - vorbesc despre propriile drame si probleme. Un tata caruia i-a murit fiica într-un accident de maaina, un sofer paralizat de la mijloc în jos, un polisist care observa cum s-a modificat traficul în ultimii 20 de ani, un curier care conduce peste o suta de kilometri pe zi si o peruanca cu trei copii - acestia sunt observatorii haosului pe roti.
...
-
Asteptand femeile
În izolatul sat spaniol Riofrio, barbatii sunt lipsiti de posibilitatea de a avea relatii cu sexul opus, deoarece de ani buni femeile sunt plecate în alte zari. Nemaisuportând situatia, satenii aranjeaza sosirea unui autobuz plin cu femei singure de la Madrid. Fiecare dintre ei viseaza sa se îndragosteasca si sa-si schimbe viata. Marea lor problema e ca nu stiu sa se poarte cu femeile, caci pâna acum au acum au avut de-a face doar cu mamele lor si cu câteva prostituate de pe autostrada. Asa se face ca lucrurile nu se desfasoara deloc asa cum planuisera ei. Un documentar amuzant si totodata înduiosator, despre dragoste si singuratate, relatiile dintre sexe, migrare si speranta care refuza sa moara.
...
-
Australia
Cum ajung sapte tineri, fosti copii ai
strazii din România, sa vada Oceanul
Pacific? La 1 decembrie 2008, o echipa
nationala a României participa pentru
prima data la campionatul mondial
Homeless World Cup, din Melbourne,
Australia. Filmul urmareste componentii
echipei, de la formarea lotului pâna
dupa încheierea campionatului. Tinerii
sunt din Timisoara si Arad, copii
fugiti de acasa care acum locuiesc în
case parasite sau care au reusit, dupa
trecerea prin orfelinate sau puscarii,
sa se angajeze si sa locuiasca cu chirie.
Dupa ce iau bataie de la multe echipe,
tinerii români reusesc sa învinga SUA.
Sunt fericiti. Pe toti îi bate gândul sa
nu se mai întoarca „acasa”. Aici e cald si
bine, oamenii sunt draguti. „În cazul în
care ramân, v-am pupat pe toti!”, spune
precaut unul dintre ei. Dar, dupa ce se
fotografiaza pe plaja cu oceanul în spate
si cu fete frumoase alaturi, cei sapte se
întorc în România si-si continua vietile.
...
-
Azi eram frumoasă jună
În satul Clejani, la 50 de kilometri lânga Bucuresti, familiile de romi nu duc grija de a-si învata copiii vreo meserie: cei mici învata singuri sa cânte, unii de la altii, astfel ca marea majoritatea a populatiei este alcatuita din muzicieni, de multe generatii încoace. Documentarul ne poarta prin aceasta lume a ritmurilor si-a obiceiurilor, de la botez la înmormântare, de la petrecerea din batatura la studioul de înregistrari modern, de la „publicul" alcatuit din rubedenii, la cel care înconjoara scena. O calatorie dinspre radacinile muzicii tiganesti înspre zilele noastre, când taraful învata sa cânte cu computerul în fata compozitii de Bartók Béla, o calatorie în care personajele nu vorbesc, ci îsi cânta bucuriile si necazurile vietii de zi cu zi, crezând în superstitii si în destin.
...