-
#innestengt
...
-
#NEWTOGETHER
În timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile lor video stau la baza acestui documentar de amploare.
...
-
#Pe net
Toate aceste întrebări și multe altele le sunt adresate lui Mitzi și lui Noah, atunci când cele două surori vor să afle toate secretele internetului ori vor să înveţe despre pericolele lumii digitale şi despre cum să se ferească de ele. Există o mulţime de resurse informaţionale pe net, trebuie doar să ştie cum să le utilizeze corect şi în siguranţă. Iar cea mai ingenioasă cale de a afla toate răspunsurile este mergând direct la sursa #Pe net, însă nu oricum, ci urmându-l pe Chat, pisoiul lor, în spatele ecranului, desigur!
...
-
#vietilenoastreonline - Discuție
...
-
(Lav)storiuri transilvane
La scurtă vreme după căderea comunismului, în orașul Tîrgu-Mureș, România, între români și maghiari a izbucnit un conflict sângeros, iar evenimentele petrecute în timpul acestuia au avut un efect de lungă durată asupra vieții celor două comunități etnice. Deși au trecut 25 de ani de atunci, oamenii încă trăiesc în comunități închise, încercând, pe cât este posibil, să nu aibă contacte unii cu alții. Filmul își propune să ne prezinte viața celor care trăiesc în căsătorii mixte, prinși la mijloc, între aceste două lumi paralele, aflate într-un permanent conflict.
...
-
... Vom semana cândva
Szek, aceasta comunitate vorbitoare de limba maghiara din nord-vestul regiunii Mezoseg din Transilvania si-a pastrat cu succes mostenirea si integritatea social-culturala pâna la schimbarile politice din 1989. Dansurile traditionale, cântecele, costumele populare, care pot fi vazute chiar si azi, si alte lucruri legate de folclor au facut Szek un loc remarcabil. A fost frecventat de etnografi, fotografi amatori si profesionisti, documentaristi si turisti interesati de folclor din toate partile lumii pe o lunga perioada de timp. Cu toate acestea, schimbarile politice din 1989 au adus multe scimbari în viata: "Lumea s-a deschis", traditii - pâna atunci foarte importante - au fost eliminate de la o zi la alta. Alaturi de acest aspect, munca în strainatae a devenit un lucru favorit: 80% din locuitorii care sunt apti de munca, muncesc în strainatatate - barbatii muncesc în constructii si femeile fac menaj la familii. Locuitorii din Szek îsi petrec trei sferturi din an lucrând departe de casa, si uneori muncesc 10 sau 12 ore pe zi. Majoritaea banilor pe care îi câstiga îi cheltuiesc pe construirea a case cu 8-14 camere, al caror scop prim este de a arata statutul financiar al familiei. Scopul documentarului este, pe de o pare, sa schiteze cuprinzator imaginea societatatii ambigue si tensionate din Szek, care este caracterizata mai ales prin contrastul dintre cultura traditionala si lumea moderna. Pe de alta parte, regizorii înceraca sa arate drame de zi cu zi a oamenilor din Szek în zilele noastre, prin viata a trei generatii. Filmul a fost realizat în timpul programului de cercetare de trei ani finantat de Departamentul Antropologiei vizuale si Culturale de la Universitatea Miskolc, care se concentreaza pe consecintele schimbarii sistemului politic în cinci comunitati din bazinul carpatic.
...
-
“6x9” O experiență virtuală a captivității solitare
„6x9: O experiență virtuală a captivității solitare” este o experienţă imersivă a recluziunii în închisorile din Statele Unite, care plasează utilizatorul într-o celulă virtuală, pe care o poate explora şi cu care poate interacţiona. Scopul filmului este de a pune în lumină deteriorarea psihologică şi distrugerea simțurilor, efecte posibile și probabile ale captivităţii solitare pe termen lung în cazul multor oameni din lumea întreagă care au trecut printr-o asemenea experiență. Pe toată durata filmului, spectatorul va asculta materiale audio preluate din interviuri cu şapte foşti deţinuţi care au trecut prin experienţa captivităţii solitare între un an şi opt ani, în California şi New York. Personajele vorbesc cu spectatorii pe toată durata proiecţiei despre ce îi aşteaptă în timpul filmului.
...
-
1 clădire și 40 de oameni dansează
Explorând relația dintre oameni și locuinţele lor, "1 Building and 40 People Dancing" este un duios mozaic vivant, ce îşi concentrează privirea asupra locuitorilor vârstnici ai unei clădiri de locuințe publice. Pentru protagoniști, proximitatea acționează precum un catalizator al empatiei şi complicităţii, înfăţişandu-i în acelaşi timp ca indivizi și ca parte organică a unui întreg. În mod emblematic, facem pentru prima dată cunoştinţă cu personajele în spațiul comun al holurilor, prin relațiile închegate între ei. Încetul cu încetul aceştia dezvăluie detalii deopotrivă sfâşietoare şi inspiratoare din poveștile lor de viață, ei fiind cei ce decid în ce mod şi în ce măsură împărtăşesc în faţa camerelor. Adoptând o privire imparţială şi plină de înțelegere, regizorul Miki Polonski creează o serie de portrete sincere, cu un ochi fin pentru surpinderea esenţei vieţii interioare a oamenilor şi a delicateţii emoțiilor lor.
...
-
1 kil - 3 euro
Pentru Malka pare a fi o afacere de care se ocupă cu plăcere și implicare, pentru georgienii care locuiesc și muncesc în Germania, pachetele pe care le trimit acasă sunt un mod de a împărtăși lucruri, amintiri sau sentimente cu familiile lor aflate departe.
...
-
1 Kilo - 3 Euro & Arsencik’s First Birthday
1 kil - 3 euro
Toți oamenii care se perindă printr-un mic oficiu din Berlin de unde se pot trimite pachete spre Georgia au în comun dorul de casă.
Pentru Malka pare a fi o afacere de care se ocupă cu plăcere și implicare, pentru georgienii care locuiesc și muncesc în Germania, pachetele pe care le trimit acasă sunt un mod de a împărtăși lucruri, amintiri sau sentimente cu familiile lor aflate departe.
Prima aniversare a lui Arsencik
În primele zile ale războiului, o tânără mamă din Ucraina trece granița în România pentru ca bebelușul ei, care în curând va împlini un an, să fie în siguranță.
Având ca fundal sonor știrile despre războiul din Ucraina, filmul prezintă fragmente autentice dintr-una dintre miile de povești identice ale femeilor care tranzitează România, cu copii în brațe, în drum spre Vest unde se vor reuni cu familiile lor.
...
-
10 x Observator Cultural
În anul 2010, revista Observatorul cultural a împlinit 10 ani de la lansare, un bun prilej de a aduce un omagiu tuturor celor care s-au regăsit de-a lungul timpul, în calitate de colaboratori sau ca simpli cititori, în acest săptămânal independent şi a sistemului său de valori. Au fost ani de atitudine, de memorie culturală şi dezbateri, fără restricţii, cenzură sau subiecte impuse, în care Observatorul cultural, alături de alte publicaţii ca Dilema veche sau România literară au promovat valorile culturale româneşti autentice, delimitându-se de tonul superficial şi agresiv pe care îl întâlnim de obicei în mass media din România. Filmul spune povestea unui proiect cultural cu totul excepţional, într-o societate din ce în ce mai dezbinată şi mai indiferentă.
...
-
12 zile
În fiecare an, în Franța, 92 000 de oameni sunt internați în spitale psihiatrice fără acordul lor. Prin lege, spitalul are la dispoziție 12 zile pentru a prezenta fiecare pacient în fața unui judecător. În funcție de dosarele medicale și de recomandarea medicului, se ia o decizie crucială - va rămâne pacientul în spital sau va fi liber să plece? 12 zile, după care viețile lor se pot schimba pentru totdeauna. Deschizând în premieră accesul la aceste audieri, renumitul regizor/ fotograf Raymond Depardon surprinde aceste întâlniri extraordinare ale justiției cu psihiatria. Uimitor și edificator - filmul e un prilej de a asculta glasurile celor până acum ignorați.
...
-
1989
Un cuplu de tineri din Germania de Est face o greşeală fatală. Cu puţin înainte de căderea Zidului Berlinului, ei încearcă să fugă în Austria prin Ungaria, al cărei noi prim-ministru, Miklós Németh, tocmai deschisese graniţa către Vest pentru a tăia costurile legate de controlul graniţei. Însă forţe puternice din interiorul Partidului Comunist se opuneau planului său. Németh se pomeneşte în mijlocul unei furtuni politice, iar cuplul de tineri est-germani e prins într-un schimb de focuri fatal la graniţă – un eveniment tragic care, paradoxal, a grăbit căderea Zidului. Erzsébet Rácz şi Anders Østergaard au creat un documentar istoric în care jocurile internaţionale de putere din 1989 sunt reconstituite dramatic, prin imagini de arhivă şi interviuri. O tragedie uitată, îngropată sub dărâmăturile Zidului, e scoasă la lumină pentru a ne aminti că schimbările istorice au costat întotdeauna vieţi şi că micile coincidenţe sunt cele care schimbă cursul istoriei.
...
-
20 de zile în Mariupol
20 de zile în Mariupol este un documentar brutal, cu un impact emoțional devastator. Prizonieri într-un oraș din care nu se mai poate ieși, Mstyslav Chernov și colegii lui, corespondenți la Associated Press, trăiesc alături de locuitorii orașului Mariupol coșmarul războiului. În timp ce bombele cad, oamenii mor, iar accesul la electricitate, hrană, apă și medicamente este întrerupt, camerele de filmat surprind scene feroce pe care jurnaliștii se străduiesc să le transmită în întreaga lume.
...
-
-22.7°C
Artistul a creat muzica după ce a stat izolat 5 săptămâni într-un sat din Groenlanda și a înregistrat sunetele produse de spargerea ghețarilor, vântul care suflă pe banchize, liniștea nopții polare.
Spectatorii sunt invitați într-o călătorie senzorială și introspectivă prin lumile septentrionale.
...
-
23 august 1944/2019
În ziua de 23 august 1944, România iese din alianța cu Germania nazistă și întoarce armele. 75 de ani mai târziu, patru dintre ultimii supraviețuitori ai persecuțiilor rasiale discută despre semnificațiile politice și personale ale evenimentului. Atitudinile diferite ale protagoniștilor, dezbaterile aprinse și conflictele de nerezolvat dintre ei reflectă diversitatea experiențelor supraviețuitorilor evrei şi clivajele din interiorul comunității evreiești, dar și din societatea românească în ansamblu, și relevă importanța și actualitatea evenimentelor din 1944.
...
-
24 de ore
Documentarul „24 de ore” o prezintă pe Sadina, o femeie din Vulcan, care își dedică ziua întreagă îngrijirii neîntrerupte a Elisabetei, o bătrână austriacă imobilizată la pat. Deși este o muncă solicitantă, caracterizată de activități precum hrănirea, spălarea și schimbarea scutecelor, Sadina își găsește adesea liniștea în scurtele momente de pauză, fie că este vorba de o țigară savurată sub razele soarelui sau de apeluri video cu prietenii. Documentarul aduce în prim-plan pericolele și condițiile de exploatare ale celor 40.000 de îngrijitori români din Austria.
...
-
24 galeti, 7 soareci, 18 ani
Un mod de viata singular, care se repeta zi de zi, i-a transformat pe Imre si Piroska într-un fel de exponate de muzeu. Cuplul traieste în izolare, iar existenta lor a ajuns sa depinda de interactiunea cu lumea exterioara, juxtapusa pe absurditatea propriei lor vieti. Traiesc ca într-o diorama expusa în vreun muzeu, din care încearca, câteodata, sa scape.
...
-
28 DE ZILE PE LUNA
Capadochia, aflata pe lista Patrimoniului mondial UNESCO din 1985, este o destinatie turistica foarte populara, vizitata anual de milioane de oameni datorita peisajului aidoma celui selenar si a bogatului patrimoniu crestin. Situat în inima Anatoliei, în Turcia, acest loc adaposteste o populatie musulmana conservatoare, retrasa, dar ospitaliera, care a trecut prin schimbari radicale si se confrunta cu stramutarea fortata de dezvoltarea turismului în zona. Filmul spune povestea a trei sate diferite si a sapte indivizi. Ei comenteaza pe marginea problemelor zilnice si evidentiaza impactul turismului asupra vietilor lor, lucru de interes nu numai pentru antropologii curiosi sau conservationisti, ci pentru toti cei care calatoresc sau au calatorit cândva, de la ei acasa, acasa la altcineva...
...
-
30 de ani si 15 minute
La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. Politicieni, jurnaliști și victime ale accidentelor răspund la întrebarea: cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor?
...
-
321 Decolăm!
Elon este un hamster savant curajos care trăieşte într-o groapă de gunoi. El încearcă să se adapteze în comunitatea locală de şobolani, însă nu e luat în serios de nimeni, căci pe şobolani nu-i interesează experimentele sale care, în general, eşuează. Într-o zi, Elon găseşte un robot căzut din spaţiu, îşi ia inima în dinţi şi se aventurează într-o călătorie spaţială neaşteptată pentru a-l ajuta pe robot să ajungă înapoi pe naveta spaţială din care a căzut. Oare va reuşi să îşi ducă la îndeplinire misiunea?
...
-
5 1/2 Roofs
Potrivit sectiunii 6 din Codul penal din 1977, în Marea Britanie ocuparea unei proprietati nelocuite nu este ilegala, La Londra, peste 13.000 traies în acest mod. Cu ochi poetic si întelegator, filmul prezinta în sase episoade oameni care traiesc în locuinte pe care nu ar avea dreptul sa le ocupe. Sase povesti despre despre greutatile si bucuriile vietii citadine, care ramân cel mai adesea ascunse în ochii nostri.
...
-
5 ani după război
Dezorientat din cauza originii sale mixte iudeo-arabe, Tim nu mai găseşte refugiu în lumea imaginară de desen animat pe care şi-a cosntruit-o în copilărie. Hotărârea de a-şi cunoaşte în sfârşit tatăl arab îl aruncă într-un vârtej de emoţii. Regizorii creează un echilibru inteligent între abordarea autoironică, amuzantă, şi gravitatea subiectului. Doar în aparenţă relaxat şi lejer, filmul examinează chestiuni esenţiale legate de origine şi identitate. Universul interior al lui Tim e recreat în stilul desenelor animate 2D şi 3D corespunzătoare epocii.
...
-
52 de ani de fidelitate, dar câtă dragoste?
Filmul prezintă portretele simpatice și autentice a doi bătrâni maghiari din Transilvania, soț și soție. El este surdo-mut și aleargă zeci de kilometri. În schimb, ea aude și vorbește, uneori și în numele lui, însă nu mai poate să meargă, se deplasează cu ajutorul unui cadru. Totuși, cei doi reușesc să comunice, să se înțeleagă unul pe celălalt și au o viață lungă împreună, în acest documentar de scurt-metraj despre bătrânețe, dar și despre loialitate și iubire.
...
-
69 de minute din 86 de zile
Decizând să adopte tema mai largă a crizei refugiaţilor dintr-o perspectivă personificată, 69 Minutes of 86 Days o urmăreşte pe Lean, o fetiţă de trei ani cu ochi mari, pătrunzător de curioși, familia ei și călătoria lor trans-continentală spre Suedia. Perceptiv, aflat în continuă mişcare, aparatul de filmat adoptă punctul de vedere al copilului, în timp ce sunetele de pian și vioară se sincronizează tropăielii picioruşelor pe cimentul dur, grăbite să ţină pasul cu adulţii din jur. Totuşi, sub vălul inocenței copilariei există de fapt mai multă înțelegere și conștientizare decât îi cred adulții capabili pe copii. Într-un moment pe care deplina sinceritate îl face răscolitor, fetița povestește fragmente din ceea ce a văzut și simțit de-a lungul acestei perioade tulburătoare. Memorabil şi plin de emoţie, acest documentar poetic reușește să ilustreze infinitudinea drumului refugiaților și oboseala unui copil care a suportat mai mult decât ar trebui oricine să fie nevoit să îndure.
...
-
7 povestiri de dincolo "Strigoii"
Pentru cei care cunosc Transilvania si istoria ei, este usor de înteles de ce Bram Stoker a plasat aici actiunea nuvelei sale despre contele vampir Dracula. Începînd cu mijlocul secolului XVII, trimisii speciali ai Coroanei Habsburgice încearca sa dezlege misterul unor ritualuri ciudate practicate de localnici si menite a-i rapune pe cei întorsi din morti, pe strigoi. Oamenii îi dezgropau pe cei considerati strigoi si le înfigeau tepuse în inima, apoi le dadeau foc. Nimeni nu-si putea explica de ce cadavrele deshumate erau într-o stare de conservare aproape perfecta. Ritualul este practicat si astazi. Autorul a adunat dovezi despre numeroase cazuri de strigoi care îi bîntuie pe cei vii, le omoara animalele si îsi terorizeaza familiile. Aici, în Transilvania, sunt cautate raspunsuri la întrebarile eterne ale umanitatii despre viata si moarte, real si imaginar, paranormal si supranatural si despre demonii trecutului.
...
-
7109 Km
Un tânar calatoreste cale de 7109 kilometri, din Polonia în Siberia, ca sa o întâlneasca pe Tania, iubirea lui din vacanta trecuta. Vrea sa îi spuna ca o iubeste si sa afle daca sentimentele sunt reciproce. La opt luni dupa zilele pe care le declara cele mai fericite din viata lui, tânarul porneste la drum cu rucsacul în spinare, având drept dar un album cu fotografiile lor împreuna, si drept speranta secreta gândul ca rusoaica ar putea deveni a lui pentru totdeauna si va veni cu el în Polonia. Ajuns în Irkutsk, gaseste cu greu strada si o asteapta pe fata în fata blocului, în ger, cu un buchet de flori. Daca va fi de gasit, Tania va trebui sa îi raspunda la o întrebare simpla: a fost si este sau nu iubire? Un documentar despre calatoriile pe care le facem pentru ca, punând altora o întrebare, sa ne cunoastem mai bine pe noi însine.
...
-
8 Martie
În documentarul „8 Martie”, poveştile simple şi umane sunt piesele unui puzzle istoric complicat. O mină lăsată în paragină, un depou de tramvaie, un atelier de confecţii al unei foste case de moda, o fabrică de lactate reprezintă rămăşiţele unei lumi care astăzi nu mai există, dar şi decorurile unde mai multe femei care şi-au petrecut tinereţea în comunism au lucrat, în condiţii grele, fără să se plângă. În acelaşi timp, filmul oferă o imagine despre Ziua Internaţională a Femei, sărbătorită în fostele ţări socialiste de 8 Martie.
...
-
99% Bucuresti
Imagini caleidoscopice, dublate de un eseu dens, se îmbina pentru a descrie Bucurestiul de azi, un oras al contrastelor, o capitala europeana cu ambitii occidentale înecate într-un laissez-faire esentialmente balcanic.
...