Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

AF Junior 2014

ASTRA FILM JUNIOR 2014, ediţia a VI-a

Cea de-a VI-a ediţie ASTRA FILM JUNIOR, Festivalul de cinema documentar pentru copii şi adolescenţi laureat al Galei Societăţii Civile în 2012 la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare, va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2014 la Sibiu, în cadrul ASTRA FILM FESTIVAL 2014 - Festivalul internaţional de film documentar, unul dintre cele mai prestigioase şi mai interesante festivaluri de film din Europa, cel mai vechi festival internaţional din ţară

Programul educaţional pentru copii, ASTRA FILM JUNIOR, a fost iniţiat în 2009 de ASTRA FILM FESTIVAL, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce vad”.

ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare. Din 2012, Festivalul Astra Film Junior a fost solicitat să se desfăşoare şi la nivel naţional în 3 ani consecutivi, în săptămâna dedicată activităţilor naţionale extraşcolare. Dacă în 2012 AF Junior s-a desfăşurat în 6 oraşe, în 2013 s-a desfăşurat în 21 de localităţi din România, iar în 2014, în 23 de localități din țară sub numele de Astra Film Junior ON TOUR. Acest lucru a fost posibil şi datorită unui parteneriat foarte valoros şi de prestigiu cu Institutului Francez, programul Astra Film Junior Sibiu desfăşurându-se în 2014 în toate Institutele și Alianțele Franceze din România. Astra Film Junior ON TOUR a fost solicitat să se desfășoare și la nivel internațional, în iunie 2013 la Roma, pentru copiii români din diaspora, în cadrul Festivalului Bucuriei organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. 

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat zeci de mii de elevi.

Menţionăm că, din august 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale este partener ASTRA FILM JUNIOR.

Pentru că tema ASTRA FILM JUNIOR 2013 s-a dovedit a fi una foarte iubită de copii, și în 2014, ASTRA FILM JUNIOR are ca temă principală JOCUL. De altfel, Aron Stern, un cercetător și pedagog acreditat de UNESCO spunea: „Joaca ar trebui luată în serios. Ea implică toate capacitățile, cât și instruirea copiilor. […] Viața fiecărui copil ar trebui să se bazeze pe dans, muzică și pictură. Restul vine în mod natural”.

Astra Film Junior propune copiilor ca, prin intermediul filmului documentar, să afle mai multe despre cum se joacă copiii din lumea întreagă, care e dansul lor tradițional, ce instrumente muzicale sunt preferate de copiii din diferite colțuri ale lumii.

Tot anul acesta, pornim spre o nouă temă ASTRA FILM JUNIOR, Școala, grație filmului DRUMUL SPRE ȘCOALĂ de Pascal Plisson, deținătorul en titre al premiului César pentru cel mai bun film documentar. Filmul va fi proiectat pentru prima oară la un Festival de film din România. 

Ediţia din acest an se adresează: elevilor de şcoală primară, elevilor de gimnaziu, liceenilor, dar și profesorilor, ASTRA FILM JUNIOR 2014 propunând în premieră o proiecției-eveniment Filmul pentru profesori, prezentând filmului ALFABET. Filmul a fost nominalizat în 2014 la German Film Awards 2014 la secțiunea Cel mai bun film documentar.

ASTRA FILM JUNIOR 2014 propune:

Pentru elevii de şcoală primară şi gimnaziu (filmele sunt dublate în limba română)

De luni până joi, 6-9 octombrie 2014, 8:30-9:30, la Sala Thalia, Teatrul Gong și Biblioteca Astra Sibiu, Corpul A, Sala de festivități; de luni până joi, 6-9 octombrie 2014, 10:00-11:00, la Teatrul Gong și Biblioteca Astra Sibiu, Corpul A, Sala de festivități; de luni până joi, 6-9 octombrie 2014, 11:30-12:30, la Sala Thalia, Teatrul Gong și Biblioteca Astra Sibiu, Corpul A, Sala de festivități (la Biblioteca Astra - cu excepția zilei de marți).

- JUDEȚUL SIBIU. POARTA DE SUD A TRANSILVANIEI (Dumitru Budrala, România, 2014, 14 min.) Filmul explorează principalele obiective și atracții turistice, tradiții locale și repere culturale care au individualizat și plasat orașul și județul Sibiu în topul celor mai fermecătoare destinații europene.

- HAI SĂ NE JUCĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANȚA – film documentar care prezintă cum se joaca copiii din lumea întreagă.

- HAI SĂ DANSĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANȚA – pentru că în limba română, „joc” înseamnă activităţi distractive, dar şi dans popular - emblemă vie a unei ţări şi a unei culturi -, Astra Film Junior propune şi o călătorie în 4 colţuri ale Pământului, ghidaţi de copiii de acolo, care ne vor prezenta frumuseţea dansului lor tradiţional pe care îl preţuiesc şi îl învaţă.

- IUBESC MUZICA! (8x7’) producţie MARATHON FRANȚA – Copiii din „Iubesc muzica!” ne prezintă instrumentul, muzica și cultura populară specifică țării din care provin.

Proiectul urmăreşte şi îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf;

- un concurs de desen individual pentru copiii de şcoală primară, intitulat CE FAC EU ÎN TIMPUL LIBER (a se vedea Regulamentele concursurilor de desen). Pentru cele mai reuşite desene, vor fi acordate premii constând în 20 seturi complexe LEGO CITY și LEGO CREATOR, dar și 5 instrumente muzicale de la Magazinul Thomas Haus din Sibiu. 

 

De luni până joi, 6-9 octombrie 2014, 10:00-11:15, la Sala Thalia

- DRUMUL SPRE ȘCOALĂ (Pascal Plisson, Franța, 2013, 74 min.). Elevii vor descoperi copii care locuiesc în diverse colțuri ale lumii și care împărtășesc aceeași dorință de a învăța, chiar daca accesul la învățătură pare a fi imposibil pentru ei. Aceștia au înțeles că doar EDUCAȚIA le va îmbunătăți viața și, de aceea, în fiecare zi, în ciuda condițiilor foarte grele, cu toate riscurile, pornesc la drum spre școală, drumul spre CUNOAȘTERE.

Menționăm că în data de 7 octombrie 2014, 10:00-11:15, la la Sala Thalia, filmul DRUMUL SPRE ȘCOALĂ de Pascal Plisson, va fi prezentat și cu ajutorul limbajului mimico-gestual pentru a permite și elevilor hipoacuzici vizionarea în condiții optime a acestui fim.

- un concurs de desene individuale pentru copiii de şcoală primară, intitulat „Drumul meu spre școală”  (învăţătoarele/învăţătorii de la clasă sunt rugaţi să ne sprijine în această acţiune permiţând ca în timpul orei de desen să fie realizate desenele pentru concurs - a se vedea Regulamentele concursurilor de desene individuale). Pentru cele mai reuşite desene, vor fi acordate premii constând în cărţi educative pentru copii, de la Editura Corint Junior şi jucării PLAYMOBIL.

Pentru liceeni    

Vineri, 10 octombrie 2014, 12:00-13:00, la Sala Thalia, Teatrul Gong și Biblioteca Astra Sibiu, Corpul A, Sala de festivități:

- Programul SIBIUL VĂZUT DE LICEENI prezintă documentare realizate de liceeni din Sibiu în cadrul unui atelier organizat de Asociaţia Vira în colaborare cu Astra Film, workshop care se desfășoară în perioada 27 septembrie – 9 octombrie 2014, la Sibiu.

Proiecție-eveniment (pentru elevi, profesori, bibliotecari) 

Vineri, 10 octombrie 2014, 10:00-11:30, la Biblioteca Astra Sibiu, Corpul A, Sala de festivități:

- Proiecția filmului Nénette (Nicolas Philibert, Franța, 2010, 70 min., cu subtitrare în limba română) la Festivalul Astra Film Junior, ca o avanpremieră  a evenimentului Le Mois du film documentaire inițiat în Franța în anul 2000 de către Asociația „Images en bibliothèques”, ce a devenit un eveniment internațional. În luna noiembrie a fiecărui an, bibliotecile, sălile de cinema, asociațiile implicate și alți parteneri organizează proiecții. Obiectivul este de a facilita vizionarea unor filme documentare puțin cunoscute de către publicul larg, dar și descoperirea colecțiilor de film din biblioteci, un adevărat tezaur cinematografic. Programul e prezentat în premieră în România. În afara Franței, programul se desfășoară prin Institutul Francez.

Programul e organizat în parteneriat cu Asociația Images en bibliothèques, Asociația Les Enfants de cinéma (care anul acesta a propus, în cadrul evenimentului Mois du documentaire, o serie de filme pentru publicul tânăr) și Institutul Francez din România.

Pentru profesori 

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 9:00-11:15, la Librăria HABITUS:

- prezentarea filmului ALFABET (Erwin Wagenhofer, Austria/Germania, 2013, 109 min.) în cadrul proiecției-eveniment Filmul pentru profesori din cadrul programului ASTRA FILM JUNIOR 2014, urmată de discuții pe tema filmului.

Matineu de week-end pentru copii și părinți 

Sâmbătă și duminică, 11 și 12 octombrie 2014, 10:00-11:00, la Sala Thalia Sibiu:

- PROGRAMUL CHARLIE CHAPLIN 100. Mai multe detalii la www.astrafilm.ro .

 

Participarea la Astra Film Junior 2014 se face doar pe bază de rezervare la numărul de telefon 0748 487 356, în limita locurilor disponibile.